AcasăNewsAlegeri in Republica Moldova, sub ochii Kremlinului

Alegeri in Republica Moldova, sub ochii Kremlinului

Un scrutin tensionat intre doua opţiuni – Rusia sau Uniunea Europeana

Suspiciuni de frauda şi turism electoral, spion rus, oprit pe Aeroportul din Chişinau – sunt printre incidentele alegerilor parlamentare din Moldova, un scrutin ce are loc simultan cu un referendum pentru reducerea numarului de deputaţi, de la 101, la 61.

Un scrutin tensionat intre doua opţiuni Rusia sau Uniunea Europeana

Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM) al preşedintelui prorus Igor Dodon se afla pe primul loc in sondaje şi ar putea sa obţina pana la 50% din voturi. Alianţa ACUM – din care fac parte cele doua partide favorabile aderarii la UE şi NATO – este creditata pe locul doi. Formaţiunea denunţa acapararea posturilor de conducere in politica, justiţie şi forţele de ordine de catre Partidul Democrat din Moldova (PDM), aflat la putere, condus de oligarhul Vlad Plahotniuc – considerat cel mai puternic om in ţara. Peste 2,8 milioane de cetaţeni cu drept de vot din Republica Moldova au fost chemaţi  la urne pentru a alege un nou Legislativ, in timp ce  sute de moldoveni din diaspora au stat  la coada la Iaşi, Roma, Londra, Bruxelles şi Frankfurt. La actualul scrutin concureaza 14 partide politice şi un bloc electoral. Pentru a accede in parlament, partidele trebuie sa depaşeasca pragul electoral de 6% din totalul de voturi, iar blocurile electorale – 8%.
Alegerile parlamentare din Republica Moldova sunt monitorizate de peste 4.000 de observatori naţionali şi internaţionali. Igor Dodon a refuzat sa voteze la referendumul consultative privind reducerea numarului de parlamentari şi a avertizat asupra riscului major al organizarii unor alegeri parlamentare anticipate in urmatoarele luni, in cazul in care partidele vor ajunge in Parlament in urma votului de duminica nu vor putea constitui o majoritate. Liderul opoziţiei, Andrei Nastase a declarat ca alegatorii din Republica Moldova trebuie „sa nu rateze şansa intalnirii cu istoria” dupa “zece ani in care au stat in intuneric”, in timp ce co-fondatorul ACUM a cerut observatorilor internaţionali sa monitorizeze scrutinul parlamentar  “un proces fraudat din faşa şi, care  iata, se intenţioneaza sa fie fraudat şi mai mult in ziua alegerilor”. Colega sa, Maia Sandu, a spus ca protestele sunt singura soluţie de aparare a voturilor, in contextul in care „instituţiile statului sunt de partea regimului”.

Un vot democrat pentru 20 de dolari

In localitatea Varniţa zeci de secţii de votare au fost paralizate de sute de oameni aduşi cu zeci de autocare din Transnistria, o operaţiune gestionata de structurile din stanga Nistrului şi de angajaţii companiei Sheriff. Martorii au spus ca oamenii au fost sfatuiţi sa coteze candidaţii democraţi, iar pentru paprticipare vor primi cite 20 de dolari. „Spre deosebire de cetaţenii R. Moldova care invoca dezamagirea sau lehamitea, pro-ruşii ies la vot. Zeci de autocare din Transnistria au trecut deja Nistrul şi voteaza masiv in secţiile deschise pe teritoriul R. Moldova special pentru cei din zona de conflict, a spus preşedintele PMP, deputatul Eugen Tomac.

Agent GRU, trimis inapoi in Moscova

Este vorba despre Oleg Kosolapov, şeful Centrului de lupta şi pregatire „VOLK” din oraşul Simferopol, Crimeea, banuit ca ar avea legaturi cu Serviciului Militar de Informaţii al Federaţiei Ruse. Kosolapov avea la el steagul organizatiei „VOLK” si o camera de luat vederi.  Misiunea lui la Chişinau ar avea ca scop pregatirea destabilizarii situaţiei dupa scrutinul electoral, prin organizarea de manifestaţii, violenţe stradale şi pregatirea unor atentate care i-ar viza lideri politici de la Chişinau, vizat fiind, in special, preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc. Kosolapov a ajuns pe Aeroportul Internaţional Chişinau, cu cursa avia Moscova – Chişinau, dar  i-a fost interzis accesul in Republica Moldova şi a fost intors la Moscova cu o alta aeronava.

author avatar
Andrei Coman
144 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger