AcasăNewsAlegerea conducerii CSM. Basescu: Mai bine razboi decat justitie neindependenta

Alegerea conducerii CSM. Basescu: Mai bine razboi decat justitie neindependenta

Presedintele Traian Basescu a sustinut vineri, la sedinta plenului CSM ca nimeni nu va negocia independenta justitiei “de dragul pacii politice”.  Seful statului a precizat ca prefera razboiul in locul “neindependentei” justitiei.

Basescu, a ajuns, vineri, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), unde urmeaza sa fie prezentat raportul de activitate din 2012 al institutiei iar apoi sa fie aleasa noua conducere.

“E si un moment dificil pentru ca e o expectativa asa, oare ce se va intampla. Nu se va intampla nimic din punct de vedere al justitiei. Nimeni nu va negocia independenta judecatorilor de dragul pacii politice. Mai bine razboi decat justitie neindependenta”, a declarat Traian Basescu.

Presedintele a amintit ca in ultimii doi ani rapoartele MCV au prezentat un progres al justitiei din Romania. ”Faptul ca intr-un moment de turbulente politice extraordinare, iulie-august 2012, principalele institutii ale statului au ramas in picioare imi creeaza satisfactia ca ceva s-a intamplat in justitie, si acest ceva inseamna independenta in justitie”, a precizat seful statului, la sedinta CSM.

Basescu a mentionat insa ca acest proces nu este ireversibil: “Riscul de pasi inapoi e posibil, insa eu sper ca nimeni cel putin din justitie nu e dispus sa faca pasi inapoi in ceea ce priveste procesul de independenta, dar si de eficienta in justitie”.

Seful statului atras atentia ca, intr-adevar, nu este o misiune usoara sa feresti justitia de influenta politica, dar a subliniat ca acesta este singurul mod in care Romania poate merge inainte. “Romania nu are nicio sansa sa mearga inainte, sa fie o tara in care cetatenii sa fie multumiti, daca justitia nu va fi neinfluentata politic, o justitie care sa aiba stapani doar legea si Constitutia tarii, iar fiecare magistrat sa fie convins ca el este independent. Nu am intalnit inca situatii in care un magistrat, fie judecator sau procuror, care si-a manifestat independenta sa suporte consecinte. Daca nu este independent, este numai datorita vointei lui”, a mai declarat Traian Basescu.

La sedinta CSM, prezidata de seful statului, sunt prezenti membrii Consiliului, prim-adjunctul procurorului general al Romaniei, Daniel Morar si ministrul Justitiei, Mona Pivniceru.

Totodata, Basescu a mai vorbit si despre atributia CSM de a prezenta presedintelui tarii propunerile pentru procurorul general si seful DNA, adaugand ca acestea nu intra in atributiile Ministerului Justitiei. „Am o problema care este la zi. Si, sigur, puteti sa imi spuneti ca «Domnule presedinte, cum de nu ati observat-o pana acum?». E foarte simplu, nu a fost in atentia mea din punct de vedere procedural. Propunerea de la MJ pentru functia de procuror general si procuror sef DNA. (…) Eu am primit propunerile. Avem un articol 134 in Constitutia Romaniei care spune asa: CSM propune presedintelui Romaniei numirea procurorilor sefi. Propunerea trebuie sa vina la mine de la CSM”, a declarat Traian Basescu.

Traian Basescu a sustinut ca prevederea din articolul 134 al Constitutiei este foarte clara: “Sa faceti o dezbatere si sa imi dati si mie un punct de vedere cum ati citi Constitutia privind desemnarea procurorilor in functie. Dar eu nu am in Constitutie o prevedere expresa ca ministrul Justitiei face propunerea, prevederea expresa este ca CSM face propunerea. Nu imi dati un raspuns acum pentru ca as vrea sa fie o analiza a dumneavoastra care este solutia corecta. Nu vreau un raspuns acum, nu vreau sa cream o disputa”.

author avatar
Alina Costache
167 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger