AcasăNewsALDE, premianta clasei politice

ALDE, premianta clasei politice

Tariceanu si ALDE au dat lovitura: sunt la guvernare fara a fi perceputi responsabili pentru tot ce se intampla de aproape doi ani

Conform ultimului sondaj realizat de Avangarde, in timp ce PSD si PNL au scazut, partidul condus de Tariceanu creste ca-n poveste.

Tariceanu si ALDE au dat lovitura sunt la guvernare fara a fi perceputi responsabili pentru tot ce se intampla de aproape doi ani

Concret, rezultatele au daruit PSD cu 38%, PNL cu 22 si ALDE cu 13. Ceea ce, raportat la scorile inregistrate de cele trei formatiuni la alegerile din 2016, inseamna ca PSD a pierdut vreo opt procente, PNL-ul a castigat doar doua (adica bate pasul pe loc) iar ALDE si-a dublat cota. In cazul PSD si PNL lucrurile nu sunt de mirare: social-democratii s-au intrecut in prostii de cand au preluat guvernarea iar opozitia liberala s-a manifestat doar in interiorul partidului. Socanta este realizarea ALDE, care desi guverneaza alaturi de PSD a scapat fara nicio pata. Situatie nefireasca dar logica data fiind ambitia PSD-ului de a sti toata lumea ca guvernarea este a lui. Lasat de multe ori in decor de Dragnea, Tariceanu s-o fi suparat el, dar uite ca acum culege roadele focalizarii reflectoarelor doar asupra PSD. Conform sociologilor, ALDE este pe un trend ascendent care ii permite sa spere la adunarea a inca 2-3 procente pana la viitoarele alegeri. Situatie in care este evident ca ALDE, desi ocupa doar locul trei in sondajele la zi, este premianta indiscutabila a clasei politice.

Dreapta ramane zdrente

Chiar si cu un PSD de doar 38%, stanga sta bine, lucru care nu se poate afirma si despre dreapta romaneasca. Cu un lider incapabil sa profite macar de gafele (majore) comise de putere, dreapta politica risca sa se transforme intr-un desert dupa alegerile din 2020. Sau sa lase locul unui ALDE – care sigur isi va continua coabitarea cu PSD! In afara de PNL, in zona critica mai exista in mod cert doar USR. Un USR care, gratie implicarii sale in protestele civile, a reusit sa-si pastreze cota de 8% – lucru de asemenea de mirare in logica politica. Cu tot Basescu lui,  PMP nu a facut nicio branza, in prezent fiind situat sub pragul minim, undeva la 4-5%, ceea ce inseamna ca risca retrogradarea din viitorul Parlament, mai ales ca in ceafa ii sufla, conform sondajului partidul (nenascut inca!) al lui Dacian Ciolos. Aici se termina resursele dreptei. O dreapta care poseda, in contrast cu resursele reduse, ambitii imense astfel incat nimeni nu risca sa parieze pe trezirea ”dreptilor” la realitate si unificarea lor in timp util. Situatie care de asemenea este in favoarea ALDE, boarea liberala pe care Tariceanu o da acestui partid fiind suficienta pentru a atrage electorat in plus in cazul in care PNL, USR, PMP si Ciolos se vor prezenta divizati la urne. Si uite asa este posibil ca ALDE sa se apropie de pragul de 20%.

author avatar
Simona Badulescu
260 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger