AcasăNewsAlcoolul, frana turistica a Arabiei Saudite

Alcoolul, frana turistica a Arabiei Saudite

Mult timp o tara inchisa, regatul saudit, care numara 32,5 milioane de locuitori, va elibera vize turistice, deschizand una din ultimele frontiere din turismul mondial. Dar drumul nu va fi simplu.

Tara din Golf inca foarte dependenta de petrol, Arabia Saudita vrea sa lanseze turismul, mai mult, vizeaza pe 30 de milioane de vizitatori pe ani, pana in 2030. Cunoscut pentru segregarea sexelor si pentru coduri vestimentare legate de o versiune riguroasa a interpretarii islamului, regatul era perceput ca o destinatie improbabila de catre turistii din lumea intreaga, cu exceptia pelerinilor care vin la Mecca si Medina. Dar turismul este unul din motoarele ”Vision 2030”, un ambitios plan pentru restructurarea economiei saudite anuntat de printul mostenitor Mohammed din Salman, care necesita investitii de 500 de miliarde de dolari. Riad a anuntat lansarea unui urias proiect turistic constand in transformarea a 50 de insule din Marea Rosie in statiuni balneare de lux. Dar si punerea in valoare a unor situri arheologice inscrise in patromoniul UNESCO sau a craterului vulcanic din Al Wahbah.

Agentiile se pregatesc

Luna trecuta, printul Sultan bin Salman bin Abdelaziz, insarcinat cu turismul saudit, a anuntat pregatiri pentru lansarea de vize electronice in primul trimestru al acestui an pentru ”toti cetatenii ale caror tari le permit cetatenilor lor sa viziteze Arabia Saudita”. ”Regatul este o mare comoara, nu suntem doar comercianti de petrol”, a subliniat printul. Dincolo de ridicarea unor restrictii, in special pentru femei, interzicerea totala a alcoolului este o frana pentru turistii occidentali, estimeaza expertii. Insa rumori circula deja cu privire la crearea de locuri de vilegiatura exclusive pentru turistii straini care, dincolo de numeroasele complexe residentiale ale expatilor din capitala Riad, vor avea reguli mai suple. Expertii apreciaza ca autoritatile vor miza in prima faza pe vizitatorii locali si regionali, in timp ce infrastructura turistica se va dezvolta. Dar agentiile internationale de turism prevad deja calatorii. Turismul este un nou concept pentru conservatorul regat. In mostenirea sa tribala, a-i servi pe altii este inacceptabil. A-i servi pe oaspeti este insa obligatoriu.

author avatar
Tudor Borcea
377 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger