AcasăNewsAlarma! S-a dat liber la VIRUSUL MUTANT care poate ucide milioane de...

Alarma! S-a dat liber la VIRUSUL MUTANT care poate ucide milioane de oameni

Specialistii in gripa aviara din SUA, China, Japonia, Marea Britanie, Olanda, Canada, Hong Kong, Italia si Germania au ridicat interdictia de a se obtine virusul mutant de H5N1.

Multi oameni de stiinta se tem ca virusul mutant sa nu scape din laborator

Acestia au admis ca obtinerea virusului mutant in laborator nu este lipsita de riscuri, dar merita. Insa, majoritatea specialistilor sustine ca virusul mutant poate ucide milioane de oameni, daca e scapat din laborator.

Mai tare ca „gripa spaniola”

Iar cum din laboratoare au scapat nenumarati virusi mortali, ingrijorarea in lumea medicala este foarte mare. Totul a inceput anul trecut, cand o echipa de la Universitatea Wisconsin si de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam au obtinut forme mutante ale virusului gripei aviare care se puteau transmite de la mamifer la mamifer. Teoretic, acest lucru facea posibila si obtinerea unui mutant care sa se transmita de la om la om. Ceea ce ar insemna milioane de morti intr-o pandemie ce ar putea face din „gripa spaniola” o „criza acceptabila”.

Doar in laboratoare olandeze

Speriata de aceasta posibilitate, lumea medicala a introdus un moratorium in privinta cercetarilor de laborator pentru a se obtine virusul mutant de H5N1. Aceasta autointerdictie a fost ridicata acum, unii dintre specialisti sustinand intr-o scrisoare deschisa ca „intr-o zi, mutatia se poate produce in natura si trebuie sa fim pregatiti pentru o asemenea eventualitate”. Pentru inceput, continuarea cercetarilor va avea loc doar in anumite laboratoare din Olanda. Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat oamenilor de stiinta sa prezinte masurile de siguranta care vor fi luate pentru o astfel de cercetare periculoasa.

author avatar
Adina Mutar
1.979 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger