AcasăNewsAlarma! Germania da primele semne de recesiune!

Alarma! Germania da primele semne de recesiune!

Angela Merkel incearca sa-i linisteasca pe Mariano Rajoy, Francois Hollande si Mario Monti, desi economia germana da semne de oboseala

Somajul din zona euro, pe de o parte, si in UE, pe de alta parte, ii ingrijoreaza pe experti, care avertizeaza ca inclusiv motorul economic al Germaniei a inceput sa dea rateuri.

Angela Merkel incearca sa-i linisteasca pe Mariano Rajoy, Francois Hollande si Mario Monti, desi economia germana da semne de oboseala

Institutul de statistica al UE, Eurostat, a publicat ieri datele privind ratele somajului din zona euro (11,4%)  si UE  (10,5%) in august, iar cifrele nu sunt in masura sa induca optimism. Potrivit Eurostat, numarul somerilor a ajuns in august la 25,47 milioane de persoane, din care 18,2 milioane in zona euro. Perspectivele sunt sumbre, deoarece companiile europene, fie ele mari sau mici, nu au in vedere niciun plan de angajari. Principalele cauze invocate de patroni sunt recesiunea , masurile de austeritate – care au generat scaderea consumului – si reducerea cresterii economice. Grav este insa ca inclusiv Germania, considerata motorul economiei zonei euro si a UE, a inregistrat o crestere a numarului de someri.

Scadere economica

Rata somajului din Germania a fost de  5,5% in august, iar autoritatile de la Berlin au anuntat recent ca numarul somerilor a urcat in septembrie pentru a sasea luna consectiv. In Franta, rata somajului a fost de 10,6% in august, in timp ce in Spania a ajuns la 25,1% (peste 50% in randul tinerilor), cel mai ridicat nivel din zona euro. Analistii atrag atentia in special asupra Germaniei, unde se vorbeste pentru prima data de probleme economice, in conditiile in care au avut loc disponibilizari masive in sistemul bancar si in alte domenii. Estimarile prevad o scadere economica de 0,4 % pentru zona euro, si o crestere de cel mult 0,5% in 2013.

author avatar
Arpad Dobre
188 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger