AcasăNewsAlarma dupa majorarea accizelor: SE SCUMPESTE BEREA!

Alarma dupa majorarea accizelor: SE SCUMPESTE BEREA!

Asociatia Berarii Romaniei (ABR) avertizeaza ca, in curand, berea se va scumpi, iar consumul va scadea, ca urmare a cresterii accizei. Berarii sustin ca, in aceste conditii, si veniturile colectate de stat se vor reduce.

Berarii sustin ca, in cazul in care acciza va creste – asa cum prevede proiectul noului Cod Fiscal – cu 10%,  aceasta masura nu va aduce bani in plus la bugetul statului, ci dimpotriva.

Seful ABR, Constatin Bratu, avertizeaza asupra scaderii consumului de bere

Potrivit reprezentantilor ABR, majorarea accizei va duce la scumpirea berii, iar acest lucru va genera scaderea consumului, fapt ce va lovi inclusiv in producatorii agricoli care ofera materia prima pentru producerea berii.

Directorul general al ABR, Constantin Bratu, a atras atentia ca, in prezent, 45% din pretul berii il constituie taxele ce trebuie platite la bugetul de stat, iar orice majorare a nivelului taxelor duce la scumpirea produsului. „Masura de crestere a accizei afecteaza in mod direct consumatorul, intrucat pe fondul contextului economic dificil, piata berii nu poate sustine aceasta modificare a accizei cu 10%”, a avertizat Bratu. El nu a precizat cu cat se va scumpi exact berea la consumatorul final, dar surse din piata sustin ca preturile ar putea fi majorate cu peste 5%.

Precizari

Proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede majorarea, de la 1 aprilie 2012, a accizei la bere, de la 0,748 euro/hl/1 grad Plato la 0,8228 euro/hl/1 grad Plato. Gradul Plato, numit si extract (E.P.) reprezinta cantitatea de zaharuri si alcool si, la berea de calitate superioara, este de minimum 11,5 unitati. Berarii se tem ca unii producatori vor scadea calitatea berii, pentru a putea mentine preturile actuale.

author avatar
Arpad Dobre
266 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger