AcasăNewsAir Force Un, avionul personal al lui Kim

Air Force Un, avionul personal al lui Kim

Avionul care l-a transportat, in aceasta saptamana,  pe liderul nord-coreean in China, se numeste oficial Chammae-1, referinta la porumbelul salbatic, pasarea nationala a Coreii de Nord. Dar media i-a gasit o porecla mai usor de retinut, inspirata din celebrul Air Force One, avionul prezidential al lui Donald Trump.

Pe avionul de fabricatie sovietica este scris numele oficial al Coreii de Nord, drapelul tarii si o emblema rosu cu galben inconjurata de mentiunea ”Presedintele Comisiei pentru Afaceri de Stat”, principalul titlu al lui Kim Jong-un. Liderul de la Phenian nu poarta titulatura de presedinte al tarii, aceasta fiindu-i rezervat bunicului sau, Kim Ir-sen. Chiar daca a murit in 1994.  Avionul cu pricina, un Iliusin-62, si-a facut aparitia acum patru ani, Kim folosindu-l de mai multe ori pentru calatorii in tara. Rare au fost insa ocaziile in care au fost publicate fotografii din interiorul lui. In cele publicate ieri de presa sud-coreeana, Kim Jong-un apare asezat intr-un fotoliu de piele, privind pe geamul avionului si salutand gazdele chineze. Pe biroul sau din lemn lacuit se pot vedea o serie de aparate, intre care un telefon, un router si un laptop argintiu. Deasupra ferestrei este fixat un monitor.

Pare modern dar avionul este un Il 62 rusesc datand din era sovietica

In ciuda aspectului mai degraba luxos al avionului, specialistii se indoiesc de fiabilitatea avionului, Il-62 fiind un model de mult scos la pensie, si de corecta sa mentenanta. Kim si sotia sa au fost vazuti prima data coborand din acest avion in 2014. De atunci, liderul de la Phenian il foloseste regulat, in contrast cu tatal sau, Kim Jong-Il, care avea fobie de avion si calatorea, inclusiv in strainatate, numai cu trenul.

author avatar
Tudor Borcea
448 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger