AcasăNewsAfricanii se albesc pe capete

Africanii se albesc pe capete

Reclame la produse -minune care te fac din negru alb sunt peste tot in tarile africane

Medicii atrag din nou atentia cu privire la riscurile pentru sanatate ce le presupun metodele de albire a pielii, un obicei deloc nou in Africa, mostenit dupa secole de sclavagism si colonizare.

Reclame la produse minune care te fac din negru alb sunt peste tot in tarile africane

”Folosirea produselor pentru albirea pielii este in crestere, in special in randul adolescentilor”, a explicat Lester Davis, profesor de biologie umana la Universitatea din Pretoria (Africa de Sud). ”Generatiile mai vechi utilizau creme, noile generatii folosesc pilule si injectii”, a adaugat el  precizand ca multe din aceste produse nu sunt cunoscute deci nu se pot aprecia consecintele folosirii lor pe termen lung. Cu o populatia tanara si in plina expansiune, piata africana este un Eldorado. In plus, in Africa pietele sunt putin reglementate si orice companie, artizanala sau multinationala, se pot  lesne implanta.

Steroizi si plumb

”Din ce in ce mai multi clienti ai nostri (marci de produse cosmetice) doresc informatii despre piata albirii pielii”, a declarat Rubab Abdoolla, analist la Euromonitor International, cabinet de consultanta in consum. Numai in Nigeria, tara cu 180 de milioane de locuitori, 77% din femei (peste 60 de milioane de persoane) folosesc produse de albire a pielii, potrivit OMS.

60 de milioane de nigeriene folosesc produse de albire

Daca cele cu mai multi bani pot cumpara produse testate, altele cumpara creme care contin nivele periculoase de produse care franeaza producerea de melanina. Acestea includ hidrochinona (produs interzis in cosmeticele din UE), steroizi si chiar plumb. Autoritatile controleaza greu toate inovatiile in materie, din ce in ce mai mult ele luand forma de produse injectabile si pilule. Nigeria, Africa de Sud si Kenya au interzis o parte din aceste produse cerand populatiilor sa ”respinga orice forma de frumusete coloniala”. In iulie, guvernul din Ghana a avertizat populatia cu privire la riscurile la care se expun femeile insarcinate care iau substante pentru albirea pielii, in special asupra fatului.

Liz Taylor si Cleopatra

Dar aceste tratamente raman accesibile si foarte putin controlate pe piete, internet sau in clinici specializate, instaurandu-se si o dependenta a celor care din negrii vor sa devina albi. Pela Okiemute, ”regele frumusetii” dupa cum se autointituleaza, a devenit un star al produselor de albire pe Internet cu crema sa ce garanteaza ”un ten alb ca al rusilor”.

Manechinul kenyan Ajuma Nasenyana Victorias Secret Vivienne Westwood spune ca doar occidentalii o considera frumoasa

Alta crema, ”Royale Cleopatre” prezentata cu o  fotografie a starului Elizabeth Taylor in rolul Cleopatrei, promite o piele ”alba si radioasa”, cu rezultate vizibile ”in doua saptamani”.Aranmolate Ayobami, care se prezinta chirurg estetician, propune clientilor care-i viziteaza clinica din Lagos, un tratatament de cinci saptamani pe baza de injectii cu glutation la numai 350 de euro.

 #Melaninpoppin

”Albirea pielii este o maniera de a accede la puterea si privilegiile asociate cu albii”, estimeaza Yaba Blay, profesor la Universitatea din Carolina de Nord, specialist in aceasta tendinta. ”Oamenii vor sa fie perceputi ca avand mai mare valoare si asta trece si prin culoarea pielii. In Africa, dincolo de comparatia cu colonistii, pielea alba sugereaza si o munca sus pusa, de functionar superior, in birou, nu expusa la soare, deci un semn de bogatie”, a adaugat Blay.Dar recente miscari de ”constiinta neagra” incearca sa schimbe aceste perceptii. Pe retelele sociale, hashtagul #Melaninpoppin celebreaza pielea neagra, filmul ”Black Panther” la fel, cu castingul sau aproape exclusiv negru, cu costume inspirate din tinutele traditionale africane, cu coafuri afro naturale etc. Dar africanii nu sunt dispusi sa renunte usor la viziuni extrem de europene si coloniale cu privire la standardele de frusete. ”Aspectul meu fizic este apreciat in strainatate si nu in tara mea”, a declarat Ajuma Nasenyana, manechin kenyan angajat de  Victoria’s Secret sau Vivienne Westwood. ”In universul african al modei, cu cat ai pielea mai alba, cu atat esti mai frumoasa”, a adaugat ea.

author avatar
Tudor Borcea
704 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nu cred ca le face bine pielea lor a fost astfel colorata sa reziste la soare, eu daca traiesc in Africa fac cancer de piele. E adevarat mie imi plac afroamericancele alea sunt metise. Adica din incrucisarea dintre un alb si o negresa rezulta un copil mai alb. Tratamentele aduc moarte cancer de piele creme, melanina si steroizii cancer ficat plumbul ataca inima ? ca M.J. .. Cred ca un fond de ten in speta alb pot da unei negrese un farmec special. Si cam atat. La fel rusu e mai livid rasa e caucaziana adica din spatiul de azi a Georgiei Ajerbaigianului si Marii Negre.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger