AcasăNewsAfaceristi din Oradea, sot - sotie, ridicati de oamenii legii

Afaceristi din Oradea, sot – sotie, ridicati de oamenii legii

(foto: RealitateaTV)

Dume Simona Mariana si Dume Florin Gabriel, administratorii SC Dumexim SRL Oradea, au fost retinuti pentru 24 de ore de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea.

(foto: RealitateaTV)

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 28.01.2015, a inculpatilor:

Dume Florin Gabriel, administrator al SC Dumexim SRL Oradea, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

– santaj,

– participatie improprie la infractiunea de fals in declaratii,

– inducerea in eroare a organelor judiciare;

Dume Simona Mariana, administrator la SC Dumexim SRL Oradea, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

– tentativa la infractiunea de folosire sau prezentare de documente false, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene,

– fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata,

– inducerea in eroare a organelor judiciare (doua infractiuni).

In ordonantele de retinere se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada ianuarie–aprilie 2013, in contextul organizarii unei licitatii privind atribuirea unui contract finantat din fonduri europene (FEADR), intitulat „Servicii de proiectare si lucrari de executie–Modernizare drum forestier Valea Iadului–Comuna Bulz”, inculpata Dume Simona Mariana, in calitate de administrator al SC Dumexim SRL Oradea, a prezentat oferte de pret false, in sustinerea ofertei de licitatie, dar si pentru adjudecarea acesteia.

Valoarea proiectului a fost estimata la 6.078.378 lei, fara TVA, echivalentul a 1.401.330 euro. In acest sens, inculpata a aplicat stampila „CONFORM CU ORIGINALUL”, semnatura si stampila SC Dumexim SRL, pe fiecare copie a ofertelor de pret, atestand in mod nereal ca originalul ofertelor de pret ar exista in realitate si ca au fost emise de firmele respective.

Ca urmare a faptului ca, una dintre firmele participante la licitatie a depus o sesizare la aceasta unitate de parchet, la data de 07 februarie 2014, inculpata Dume Simona Mariana a depus un denunt penal la dosarul de urmarire penala, pentru a beneficia de prevederile art. 19 din OUG nr. 43/2000, privind reducerea pedepsei la jumatate pentru cei care denunta si faciliteaza tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit infractiuni de coruptie.

Astfel, aceasta a sesizat organele judiciare despre faptul ca firma denuntatoare a savarsit infractiunea de „folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene”.

In sustinerea denuntului penal, inculpata Dume Simona Mariana a anexat copii ale mai multor inscrisuri, printre care si o „DECLARATIE” a unui angajat al firmei pe care o administra, autentificata la notariat, prin care acesta a declarat ca semnatura de pe un Curriculum vitae, intocmit pe numele sau la data de 23.01.2013, si care a fost anexat la Documentatia depusa pentru atribuirea Contractului „Modernizare drum forestier – Valea Iadului – Comuna Bulz”, de catre firma denuntatoare, nu ii apartine.

Aceasta declaratie notariala, necorespunzatoare adevarului, a fost obtinuta la data de 24 ianuarie 2014, urmare a faptului ca, inculpatul Dume Florin Gabriel a constrans moral persoana respectiva pentru ca aceasta sa nu-si recunoasca semnatura de pe propriul „Curriculum Vitae”.

Inculpatilor li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentati, joi, in fata magistratilor de la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

author avatar
Cristi Ionita
721 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger