AcasăNewsAfacerea „Marte” a intrat in faliment

Afacerea „Marte” a intrat in faliment

Viitorii “martieni” au luat o teapa de zile mari

Compania olandeza Mars One, infiintata cu scopul de a crea o viitoare colonie umana pe planeta Marte, s-a declarat in faliment a cerut un concurs de creditori in fata Tribunalului de Apel al orasului elvetian Basel, unde are sediul.

Viitorii martieni au luat o teapa de zile mari

Frima a recunoscut ca a acumulat o datorie de 1,1 milioane de franci elvetieni si spera sa ajunga la un acord cu creditorii ei pentru a putea fi solutionata. Partea afectata, Mars One Ventures, si-a suspendat cotatia la Bursa din Frankfurt (Germania) in 2017, fiind acuzata de neindeplinirea reglementarilor pe aceasta piata de valori, cand si-a sporit numarul actiunilor. Inca de la infiintarea sa, in 2011, compania nu a fost legata in niciun moment de sectorul aerospatial, ocupandu-se mai mult de comunicare si marketing si vanzand documente privind selectia viitorilor pasageri pe Marte si trecerea lor prin programe de antrenament si colonizare. Compania a fost creata de inginerul Bas Lansdorp, care in 2013 a initiat un proces de selectie deschis oricarei persoane care vrea sa calatoreasca pe Marte si la care s-au prezentat 200.000 de persoane, chiar daca celor alesi nu le era garantata intoarcerea pe Pamant odata ajunsi pe Marte. Pe lista celor 100 de finalisti care urmau sa plece pe Marte, s-a aflat si o romanca, Andreea. In varsta de 36 de ani, aceasta s-a nascut in Romania, dar in prezent locuieste in Canada si detine dubla cetatenie romano-canadiana. Mars One voia sa finanteze proiectul prin intermediul unui reality-show TV, in cadrul caruia urmau sa fie alesi cei 24 participanti care erau urmariti pe perioada pregatirii. Costurile proiectului s-ar ridica la 6 miliarde de dolari, insa  in 2018 compania nu a reusit sa stranga nici macar 10 milioane de dolari.  „Mi se pare un cosmar faptul ca sunt oameni care continua sa sustina acest proiect si-i acorda bani si atentie, iar apoi va ajunge inevitabil la momentul in care intregul esafodaj se va prabusi. Pentru mine ar fi un cosmar sa fiu cumva legat de o astfel de farsa care ar afecta perceptia publica asupra stiintei”,  declara  Joseph Roche, astrofizician la Trinity College din Dublin.

author avatar
Andrei Coman
241 afisari

1 COMENTARIU

  1. Trebuie sa ne cunoastem f bine Pamantul. Noi nu am salvat Africa de foame da avem ignoranta de a pasi pe Marte…Noi suntem in preajma unei ierni nucleare, dar avem pretentia imatura de a face atmosfera pe Marte, noi nu am construit un bloc stabil in fata unui cutremur dar avem ignoranta de a duce module pe Marte…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger