AcasăNewsAdrian Nastase: "Germania a castigat, dupa 70 de ani, razboiul cu Marea...

Adrian Nastase: „Germania a castigat, dupa 70 de ani, razboiul cu Marea Britanie”

Nastase: „Germania a castigat, dupa 70 de ani, razboiul cu Mare Britanie”

Adrian Nastase, fost ministru de Externe al Romaniei, a comentat iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana si efectele pe care acest eveniment le va avea si a precizat, ca, desi suna cinic, e clar ca „Germania a castigat, dupa 70 de ani, razboiul cu Mare Britanie”. Sigur, sunt surprins de Brexit. Nu am urmarit atat de atent evolutiile si campania pentru referendum, dar rational, erau mai curand asteptari legate de un raspuns favorabil ramanerii in UE. Am invatat, in anii acestia de politica, ca de fapt la un referendum populatia nu raspunde la intrebarea pusa, ci unor frustrari legate de numeroase alte chestiuni, de politica interna, dimensiunea emotionala conteaza si aglutinarea acestor elemente a dus la aceste rezultate. Practic, daca facem comparatie cu Urzeala Tronurilor, Marea Britanie e impartita in doua regate, cel de nord si el de sud, ….as titra, pentru emisiune, mai degraba, Cod Portocaliu in UE. Pentru ca e inceputul unui efect de bulgare de zapada si e extrem de important sa ne imaginam toate efectele care vor urma. Aceasta decizie britanica evidentiaza o mare fronda in UE si revigorarea unui concept de suveranitate nationala. Uitativ-a ce se intampla in grupul Visegrad, se incearca redefinirea unor relatii cu Bruxelles-ul. Noi ramanem disciplinati. Vedem ca, dupa 70 de ani, Germania a castigat razboiul cu Marea Britanie. E clar ca Germania va controla zona europeana iar Marea Britanie se va indrepta spre Commonwealth, pornind si de la ideea ca piata europeana a fost deja ocupata, mana de lucru nu mai este asa ieftina”, a spus Adrian Nastase.

 

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana este imposibila in ciuda referendumului care a decis asta, sustine fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu. Potrivit acestuia, rezultatul referendumului „a aprins fitilele a doua bombe”, iar, in aceste conditii, nimeni nu va permite iesirea Marii Britanii din blocul comunitar. „ Incrancenati in batalia lor pentru voturi, politicienii britanici au dus iresponsabilitatea pana la limita la care si-au impins propriul popor sa se pronunte printr-un referendum asupra unui subiect pe care nu avea cum sa-l inteleaga. Si poporul a votat cum a priceput el. In aceste conditii, rezultatul referendumului a aprins fitilele a doua bombe. Si anume : 1. Prima este legata de faptul ca, stiind consecintele, va trebui gasit un guvern al Majestatii Sale care sa activeze articolul 50 din Tratat si sa ceara in scris iesirea Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord din Uniunea Europeana. Vreau sa vad politicianul care va semna cererea. Personal, cred ca acela care va face acest lucru va putea fi declarat, fara dubii, ca fiind cel mai inocent om din lume, daca nu cumva, va fi declarat tradator de tara. 2. A doua bomba este legata de faptul ca, daca cererea de iesire va fi cumva semnata de un iresponsabil, in timp ce acesta va fi in drum spre Bruxelles spre a depune cererea pe masa UE, in Regat, se va declansa procesul de separare a Scotiei si Irlandei de Nord, care au optat pentru raminerea in UE. Concluzia este ca nimeni nu va semna iesirea Regatui Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord din Uniunea Europeana. Deci, BREXIT? IMPOSIBIL!”, a tinut sa avertizeze Basescu, mirandu-se, in acelasi timp, cum referendumul pentru Brexit a divizat profund o natiune.

„Profetul” Soros mizeaza pe dezintegrarea UE

Investitorul miliardar George Soros spune ca votul Marii Britanii pentru a parasi Uniunea Europeana face „dezintegrarea UE practic ireversibila”.  „Marea Britanie in cele din urma ar putea sau nu fi relativ mai bine decat alte tari prin iesirea din UE, dar economia si oamenii ei vor suferi in mod semnificativ pe termen scurt si mediu”, a scris el intr-un comentariu pe site-ul Project Syndicate. Acelasi Soros, care plange acum de mila UE si a englezilor, a realizat profituri uriase in 1992 cand a pariat contra lirei britanice retrasa din mecanismul European Exchange Rate Mechanism (ERM).

Grecia sare din nou la gatul liderilor UE

Premierul grec, Alexis Tsipras, a carui impotrivire fata de politica Uniunii Europene a impins blocul comunitar intr-o criza anul trecut, nu acuza poporul britanic pentru ca a votat pentru iesirea din Uniune, ci mai degraba pe liderii UE. Luand cuvantul in cadrul comitetului central al partidului sau de stanga, Syriza, Tsipras a pus rezultatul privind Brexit pe seama ”deficientelor cronice ale liderilor europeni si a insistentei lor pentru politicile de austeritate ce intretin populismul si nationalismul. ”Cu toate ca decizia poporului britanic ne intristeaza, ea trebuie respectata. Nu trebuie sa invinuim poporul britanic cand granitele raman deschise pentru politicile de austeritate si stau inchise pentru oameni, a spus Tsipras.

Liberalii mai cred in forta proiectului european

Copresedintele PNL Alina Gorghiu considera ca rezultatul referendumului din Marea Britanie reprezinta un moment de incercare pentru UE si a subliniat ca liberalii sunt increzatori „in forta proiectului european, care a adus foarte multe beneficii Romaniei”. „Rezultatul referendumului din Marea Britanie reprezinta, fara indoiala, un moment de incercare pentru Uniunea Europeana. Respectam, desigur, cum a spus toata lumea, decizia britanicilor, insa ne-am fi dorit sa fie alta decizie, sa opteze pentru ramanerea in UE. Reactiile din partea statelor UE arata ca exista inca sustinere pentru proiectul unitatii europene, care a adus atat de multe beneficii si pentru Romania, incepand cu 2007. Vom sustine toate demersurile pe care Presedintia si Guvernul le vor face, pentru ca Romania sa fie parte a procesului de consolidare a unitatii europene, tinand cont in primul rand de cetatenii ei”, a afirmat Gorghiu. Copresedintele PNL a subliniat „cat de nociv poate fi populismul si nationalismul prost inteles pentru statele UE”.

Mircea Geoana: Sa fim uniti la divort

Presedintele PSRO, senatorul Mircea Geoana, considera ca rezultatul referendumului din Marea Britanie reprezinta o „veste dura pentru Europa”, viitorul celor peste 200.000 de romani din Regatul Unit fiind „cel putin incert”. El sustine ca „riscul contagiunii dorintei impulsive de a parasi constructia europeana este urias” si pledeaza ca „in acest moment de divort sa fim mai uniti ca niciodata”.

Concilianta Angela Merkel

Desi liderii UE cer un „divort” rapid de Marea Britanie, cancelarul german Angela Merkel a cerut „negocieri lucide”, fara graba, cu „partenerul apropiat” asupra iesirii din Uniunea Europeana, adoptand un ton mai conciliant. „Negocierile ar trebui sa aiba loc intr-un climat bun, profesional”, a declarat Merkel dupa o reuniune a partidului ei conservator la Hermannswerder, in afara orasului Potsdam, la vest de Berlin. „Marea Britanie va ramane un partener apropiat, cu care suntem legati din punct de vedere economic”, a spus ea, adaugand ca nu exista nicio graba ca Marea Britanie sa invoce articolul 50 din Tratatul UE — primul pas pe care trebuie sa-l ia pentru a pune in miscare procesul de iesire. „Este adevarat ca nu ar trebui sa dureze o vesnicie, dar eu nu ma lupt acum pentru un interval de timp scurt”, a mai declarat Merkel, in contrast cu un apel mai urgent lansat de ministrii de externe ai Germaniei, Frantei, Italiei, Olandei, Belgiei si Luxemburgului care s-au intalnit in nordul capitalei Germaniei. Ei au insistat ca Marea Britanie sa declanseze procesul pentru iesirea din bloc dupa ce britanicii au votat cu 52%, contra 48%, pentru a iesi din UE, la care a aderat in urma cu peste 40 de ani.

Juncker: Germania, rol principal

Presedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker spune ca nu are niciun rost sa mai asteptam pana in octombrie pentru a incepe negocierea privind termenii despartirii, asa cum ar fi dorit premierul britanic. Oficialul european avertizeaza ca divortul nu va fi amiabil, dar nici povestea de dragoste dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana nu a fost prea intensa. Presedintele Comisiei Europene mai spune ca retragerea Marii Britanii va creste rolul Germaniei si precizeaza ca nu este exclus ca si alte tari membre sa organizeze referendumuri similare. „Trebuie sa tinem Europa unita. Nu putem cadea prada isteriei sau socului”, a spus si Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe. „Germania va continua sa joace un rol central, chiar mai important in Uniunea Europeana”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Putin ramane la fel de dur

„Cred ca este de inteles de ce s-a intamplat acest lucru; in primul rand, nimeni nu vrea sa subventioneze economiile mai sarace, sa sustina alte state, sa sustina natiuni intregi. Aparent, poporul britanic nu este multumit de modul in care sunt rezolvate problemele in sfera securitatii, aceste probleme au devenit mai acute in ultima perioada, odata cu procesele de migratie”, a explicat liderul rus la summitul Organizatiei pentru Cooperare de la Shanghai. Comentariile lui Putin vin dupa ce premierul britanic David Cameron a spus ca „Putin ar fi fericit daca Marea Britanie iese din UE”. Potrivit liderului de la Kremlin, astfel de informatii reprezinta o tentativa nefericita de a manipula opinia publica.

Biden: SUA ar fi preferat ca UK sa ramana in UE

Joe Biden speaks at a news conference where he appeared with New York District Attorney Cyrus R. Vance and U.S. Attorney General Loretta B. Lynch in New York” src=”https://www.national.ro/wp-content/uploads/2016/06/Joe_Biden.jpg” alt=”” width=”720″ height=”405″/>Vicepresedintele american Joe Biden a declarat ca Statele Unite ar fi preferat ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana, dar respecta rezultatului referendumului privind Brexit.  „Trebuie sa spun ca am asteptat un rezultat diferit. Am fi preferat un rezultat diferit (…), dar Statele Unite au o prietenie veche cu Marea Britanie, iar aceasta relatie foarte speciala va dura”, a afirmat el intr-un discurs la Dublin. „Respectam in totalitate decizia pe care au luat-o”, a adaugat el.

Trump: Este fantastic!

Donald Trump, candidatul republican in cursa pentru Casa Alba, vede o „paralela” intre Brexit si sustinerea de care se bucura el in SUA.
„Vad o adevarata paralela”, a declarat el pentru presa, in timpul vizitei sale in Scotia, unde inaugureaza redeschiderea unuia dintre complexurile sale de golf. „Oamenii doresc sa reia controlul asupra tarilor lor, vor independenta intr-un anumit sens”, a adaugat el. „Cred ca este extraordinar, cred ca va fi extraordinar. Este fantastic”, a declarat el, dupa ce a aterizat la bordul unui elicopter la Turnberry, pe coasta de vest a Scotiei. Inainte de a efectua aceasta vizita in Scotia, regiune care a votat pentru mentinerea Marii Britanii in UE, Donald Trump a declarat la postul Fox News ca ar inclina pentru Brexit, admitand in acelasi timp ca „nu s-a interesat prea mult de problema”.

Foaia de parcurs a BREXIT-ului

Iata ce presupune, concret, din punct de vedere tehnic, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Sunt cinci pasi esentiali de care pana acum nicio membra a UE nu s-a lovit. Pornind de la prevederile cuprinse in Tratatul UE si de la mecanismele de functionare ale unor institutii comunitare, cam asa arata, potrivit New york Times, foaia de parcurs care ii va ghida pe oficialii de pe ambele maluri ale Canalului Manecii.

1. Marea Britanie instiinteaza Consiliul European ca doreste sa paraseasca Uniunea Europeana

Principalele linii ale procedurii de retragere din Uniune sunt cuprinse in Articolul 50 al Tratatului Uniunii Europene. Procedura se deschide cu o notificare transmisa de tara in cauza Consiliului European, organism din care fac parte cei 28 de sefi de state si de guverne, condus de Donald Tusk. Totusi, sustine NYT, Articolul 50 nu prevede un termen pentru trimiterea notificarii, nefiind limpede nici cat de repede ar trebui ca Marea Britanie sa demareze procesul de iesire.

2. Marea Britanie si Uniunea Europeana negociaza termenii desprinderii

In acest interval de timp, Londra continua sa se supuna tuturor reglementarilor UE. Pe de alta parte, oficialii britanici de pe langa Consiliul European nu s-ar implica in discutiile si procesul de votare pe marginea retragerii.

3. Ambele parti aproba termenii separarii

Doua organisme de legiferare ale Uniunii Europene, Parlamentul European si Consiliul European, trec la vot. Pentru a aproba iesirea Marii Britanii, in Consiliul European este necesara o majoritate calificata, respectiv 20 de voturi din 27 (nu din 28, intrucat reprezentantii britanici nu pot participa la vot). Articolul 50 din Tratatul Uniunii Europene nu descrie mecanismul prin tara care se retrage ar trebui sa aprobe, la randul ei, o asemenea decizie. Totusi, in cazul particular al Marii Britanii, Camera Comunelor sugereaza ca Executivul de la Londra sa prezinte propriului Parlament acordul la care a ajuns cu Bruxelles-ul spre a fi ratificat.

4. Marea Britanie si Uniunea Europeana au la dispozitie doi ani sa parcurga toate procedurile descrise mai sus

Termenul-limita de doi ani incepe sa curga din momentul in care a fost notificat Consiliul European. El poate fi extins, dar numai cu acordul unanim al Consiliului European.

5. Dupa expirarea timpului, calitatea de membru UE a Marii Britanii inceteaza, chiar daca nu s-a ajuns la un acord intre Londra si Bruxelles

Marea Britanie va pierde toate beneficiile si responsabilitatile care decurg din calitatea de membru UE. Printre ele se numara comertul liber si libera miscare a cetatenilor britanici in spatiul comunitar. In lipsa unor acorduri separate, comertul cu statele Uniunii Europene ar putea deveni mai costisitor.

author avatar
Tudor Borcea
910 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger