AcasăNewsAdolescent de 15 ani, retinut de DIICOT

Adolescent de 15 ani, retinut de DIICOT

Intrat in vizorul procurorilor Antimafia, un tanar in varsta de doar 15 ani a fost retinut pentru 24 de ore, la o zi de cand anchetatorii au facut perchezitii in Capitala.

Tanarul este suspectat ca ar fi savarsit infractiuni prevazute de Legea privind prevenirea si combaterea terorismului, din cate s-a anuntat vineri intr-un comunicat remis de DIICOT si pe care il redam in cele ce urmeaza, integral:

„La data de 22.06.2018 procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus retinerea pentru o perioada de 24 de ore a inculpatului M.T.E., in varsta de 15 ani, pentru savarsirea unor infractiuni prevazute de Legea 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, respectiv art.33 al.2 lit.e (participarea la instruirea sau pregatirea in vederea folosirii mijloacelor distructive, substantelor toxice ori periculoase, armelor de foc, dispozitivelor explozive de orice fel, munitiilor, explozivilor, armelor chimice, biologice, radiologice sau nucleare, in scopul comiterii unui act de terorism), art. 33^1 (recrutarea unei persoane pentru savarsirea uneia dintre faptele prevazute la art. 32 alin. (1) si (3) si art. 33), art. 33^2 al. 4 (promovarea unui mesaj prin propaganda savarsita prin orice mijloace, in public, cu intentia de a instiga la savarsirea uneia dintre infractiunile enumerate la art. 32 alin. (1) si (3) si art. 33 alin. (1) si alin. (2) lit. e) si art.35 al.1 (fapta de a se asocia sau de a initia constituirea unei asocieri in scopul savarsirii de acte de terorism), art.37 al.1 si 2 (amenintare cu sav. unui act de terorism).

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca incepand cu luna septembrie 2017 si pana in prezent, inculpatul s-a implicat activ in contactarea unor sustinatori ai unor organizatii teroriste active in Orientul Mijlociu, cetateni romani si straini, in scopul promovarii sistematice a ideilor si doctrinelor specifice entitatilor teroriste mentionate, cu intentia de a convinge si de a atrage noi adepti.

Inculpatul a accesat site-uri si forumuri care promoveaza ideologia extremista, elogiaza crimele realizate de organizatiile teroriste, sustin stabilirea statului guvernat dupa principii extremiste si a diseminat materiale, inclusiv violente, care sustin cauza acestuia.

De asemenea, inculpatul a sustinut legitimitatea participarii la lupta in favoarea organizatiilor teroriste, manifestandu-si intentia de a calatori in zonele de conflict si s-a instruit si a pus la dispozitia altor persoane materiale de instruire cu privire la producerea de dispozitive explozive improvizate si utilizarea armelor in vederea realizarii de atacuri teroriste.

Pe toata perioada desfasurarii activitatii infractionale, inculpatul si-a manifestat intentia de a folosi mijloace de natura a pune in pericol viata, integritatea corporala si sanatatea persoanelor, scop in care a dezvoltat planuri de atacare a unor potentiale obiective de interes, precum si a civililor.

La data de 21.06.2018, cu ocazia celor doua perchezitii domiciliare efectuate pe raza municipiului Bucuresti au fost gasite si ridicate documente, obiecte si materiale de propaganda, precum si sisteme informatice, ce fac obiectul infractiunilor cercetate.

Actiunea a fost efectuata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate-Serviciul de Investigare a Infractiunilor de Terorism.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii.

La actiune au participat luptatori din cadrul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul reprezentantilor Institutului National de Criminalistica al Politiei Romane.

Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.”

author avatar
Andrei Coman
280 afisari

1 COMENTARIU

  1. Straniu…Cand am inceput sa citesc am avut impresia ca e vorba de un activist #ian, care a fost luat de val…Copilul pare sa fie curios, poate se joaca de-a eroii, ca daca te uiti la o anumita televiziune, afli ca aia pe care-i credeam noi teroristi lupta pentru eliberarea unui stat eroic, dar, poti sa stii?! Cand vezi o asa desfasurare de forte, iti dai seama de ce s-a ajuns la ocuparea, la propriu a Parlamentului de unii violenti, pe bune, nu ca (numai) acceseaza situri periculoase, pentru ca structurile astea de le platim sa apere statul se drept sunt ocupate cu depistarea delictului de opinie, sau a vizitarii pe net de chestii periculoase. Bine ca nu l-au dat de gol ca acceseaza si situri porno, ca l-ar fi tuns parintii si i se mai scadea si nota la purtare…Eu nu zic ca nu s-ar putea crea astfel de grupari, mai ales formate din tineri, doar ca mi se pare cel putin ciudata amploarea publicitatii si a fortelor implicate, copii cu mintea infierbantata sunt peste tot in lume, mai ales ca sunt hraniti cu jocuri violente si militarizate si adormiti cu povesti cu vampiri, dar, nicaieri in lume n-am auzit sa se mobilizeze artileria grea pentru un copil, care, „accesa”, „intentiona”, „cauta informatii”, „isi afirma sprijinul”…Chiar nu analizeaza nimeni fisa postului DIICOT, adica, daca, prin lege sunt colaboratori ai SRI, se mai pot numi magistrati, sau au fost exclusi, de drept, conform legii?! Zic si eu, ca se poarta ca Directia de Cercetari Penale a Securitatii si poate ar trebui sa-si delimiteze competentele…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger