AcasăNewsAcuzat pe nedrept, in baza protocoaleleor, un jandarm a fost achitat

Acuzat pe nedrept, in baza protocoaleleor, un jandarm a fost achitat

Justitia incepe sa-si faca treaba corect si  inlatura din dosare partile pline de ”bube, mucegaiuri si noroi”. Un subofiter de Jandarmerie condamnat anul trecut in prima instanta la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita a fost achitat in iulie 2018 de Curtea Militara de Apel Bucuresti. Astfel jandarmul a putut sa-si dovedesca nevinovatia. Mai mult, instanta a decis sa anuleze probele obtinute de procurori prin interceptari telefonice. Motivarea: probele au fost culese ilegal, in baza protocolului secret de cooperare incheiat in 2009 intre Parchetul  General si SRI, in vigoare la data faptei.

Conform datelor din dosar probele stranse de procurori, impotriva jandarmului Cantemir Groza din Oradea, s-au bazat doar pe  denunturile a trei persoane care vindeau tigari din import fara timbru in piata Cetate din Oradea. Acestia spuneau, in denunturile facute, ca jandarmul a primit in repetate randuri mita sub forma de bani si tigari in perioada 2014-2015. Dosarul era foarte subtire procurorii aducand ca probe, tigarile descoperite la inculpat in urma unei perchezitii, precum si convorbirile telefonice interceptate ale acestuia cu martorii denuntatori, prin care jandarmul le anunta controalele in piata ale autoritatilor si stabilea intalniri pentru a primi asa zisa „taxa de protectie”.

Un proces inechitabil

Decizia primei instante a fost atacata atat de inculpat, cat si de procurori. La apel, jandarmul a fost achitat. Motivul: in urma anularii probelor obtinute prin interceptari telefonice, din cauza presupusei ilegalitati a protocolului de cooperare PICCJ-SRI, a disparut legatura de cauzalitate intre afirmatiile denuntatorilor, cum ca i-ar fi dat dat mita inculpatului, si pachetele de tigari netimbrate descoperite la acesta in urma perchezitiei. Mai mult, in acesta cauza, desi ar fi fost imperios necesar sa existe un flagrant sau o proba concreta, procurorii DNA nu s-au sinchisit sa faca aceste demersuri si bazandu-se doar pe protocoalele dintre Parchetul General si SRI, au facut un dosar lipsit de susbstanta. Jandarmul a fost achitat iar acum se va putea indrepta impotriva anchetatorilor care i-au stricat viata, l-au tinut in inchisoare si l-au tarat prin procese.  Plutonierul major Cantemir Groza a fost arestat, pe 20 martie 2015, pentru 30 de zile, de Tribunalul Bihor, la propunerea procurorilor si ofiterilor judiciari ai DGA si DNA Oradea.

author avatar
Bogdan Borcea
351 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger