AcasăNewsAcum francezii vor cetatenie britanica

Acum francezii vor cetatenie britanica

Numarul francezilor care doresc sa fie supusii Majestatii Sale s-a triplat, dupa referendumul britanic pentru divortul de UE

Dupa votul britanic in favoarea Brexit din 23 iunie 2016, Franta si alte tari europene au inregistrat un val de cereri de obtinere a cetateniei lor din partea englezilor. Dar se poate si invers: numarul europenilor, in special al francezilor, care vor cetatenie britanica, a crescut considerabil.

Numarul francezilor care doresc sa fie supusii Majestatii Sale s a triplat dupa referendumul britanic pentru divortul de UE

Anul trecut, 3474 de francezi au depus un dosar pentru obtinerea cetateniei britanice, fata de doar 920 in 2015 si 1265 in 2016. Pe locul doi sunt germanii, cu 3129 de cereri in 2017, fata de 757 in 2015. O presiune puternica vine si din tarile scandinave: anul trecut, de opt ori mai multi danezi si de cinci ori mai multi finlandezi au obtinut dubla cetatenie, fata de anul 2015. Pe fondul negocierilor cu privire la modalitatea de iesire a Regatului Unit din UE, si pe fondul incertitudinii britanicilor si europenilor, mai ales acestia din urma mizeaza pe dubla cetatenie.

Sa fie baieti de caracter

Decizia de a naturaliza un strain pe teritoriul britanic ramane la latitudinea Home Office. Solicitantul trebuie sa fi stat cinci ani pe teritoriul britanic (trei daca este casatorit cu un cetatean britanic), sa vorbeasca una din limbile oficiale ale Regatului, sa-i cunoasca uzantele si obiceiurile si sa aibe ”bun caracter”. In privinta Frantei, dupa votul pentru Brexit, cererile britanicilor pentru obtinerea cetateniei franceze au explodat. Potrivit ministerului francez de Interne, 3173 de britanici cu depus anul trecut o cerere in acest sens, fata de 386 in 2015. Si in acest caz, supusii Majestatii Sale trebuie sa dovedeasca ca au stat cinci ani in Franta, ca pot sa se intretina, ca sunt capabili sa adere la valorile republicii, sa stie franceza si sa fie oameni de ”buna morala”. In 2017, 1518 solicitanti au obtinut dubla cetatenie.Pe de alta parte, dupa Franta, britanicii sunt atrasi de Irlanda, mai precis de insula Emeraude care a primit de la vecinii ei insulari cel mai important numar de dosare de naturalizare la nivel european: 8911 de cereri in cele 12 luni dupa referendumul Brexit. Din care doar 10% de la britanicii rezidenti in Irlanda (fata de 793 in 2015). In total, 17 de britanici au solicitat cetatenia unei alte tari europene, in perioada iulie 2016-iunie 2017. Exista doua categorii aici: cei mai in varsta, care se simt ”europeni” si vor sa-si pastreze aceasta identitate, si cei sub 35 de ani interesati de aspectul practic, in termeni de deplasari si locuri de munca.

author avatar
Tudor Borcea
101 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger