AcasăNewsAcordul UE-Turcia, o munca de Hercule pentru Grecia

Acordul UE-Turcia, o munca de Hercule pentru Grecia

Altii vor decide pentru sutele de mii de refugiati

Orchestrarea retrimiterii in Turcia a noilor refugiati sositi pe insule, administrarea celor care sunt blocati pe teritoriul tarii, totul pe fondul respectarii dreptului la azil: o munca de Hercule la care Grecia trebuie sa se inhame, in urma acordului semnat de UE cu Turcia.

Altii vor decide pentru sutele de mii de refugiati

Potrivit Comisiei europene, 4.000 de specialisti vor fi mobilizati pentru aceste operatiuni. Depasita, cu o administratie afectata de aproape sase ani de austeritate, Grecia a obtinut de la partenerii europeni 2.300 de experti, a informat premierul Alexis Tsipras, informeaza RTBF. Intre acestia, experti in azil, interpreti si traducatori si specialisti in chestiuni de securitate. Acordul parafat la Bruxelles prevede retrimiterea in Turcia a emigrantilor ce au venit pe insulele grecesti, duminica, dupa ora zero. ”Ne asteapta o munca herculeana”, a recunoscut presedintele executivului european, Jean-Claude Juncker, in conditiile in care majoritatea celor veniti in Grecia sunt eligibili pentru azil, sirieni si irakieni. Pentru fiecare sirian retrimis, europenii se angajeaza sa ”reinstaleze”  in UE un alt sirian din Turcia, un dispozitiv ce se plafoneaza la 72.000 de locuri.

Protectie, nu respingere

Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati a estimat ”cruciala” maniera in care acordul UE-Turcia va fi pus in practica, amintind ca ”refugiatii au nevoie de protectie si nu de respingere”. Calificand acordul ”un pas important”, SUA au insistat pentru respectarea drepturilor refugiatilor. Atena, ca toate statele UE, spera ca noul acord ii va descuraja pe candidatii ce tind sa vina pe continent via Marea Egee si ca Turcia va fi un baraj, context in care Tsipras a reamintit ca ONU, a carei forta navala a fost deplasata la sfarsitul lunii trecute in Marea Egee, trebuie sa aiba ”rolul unui filtru”. Insa Grecia trebuie sa gestioneze si problema exilatilor blocati pe teritoriul sau ca urmare a inchiderii frontierelor europene. Sambata, autoritatile au recenzat 47.000 de persoane, din care 15.000 sunt masate la Idomeni, la frontiera cu Macedonia. A forta o trecere sau asteptarea resemnata de a fi relocati fara a-si putea alege tara gazda: aceasta este dilema refugiatilor din tabara din Idomeni, calificata drept ”Dachau al timpurilor moderne”, de catre ministrul grec de Interne.

author avatar
Tudor Borcea
111 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger