AcasăNewsAccidentul aviatic din Apuseni: Medicul Zamfir a sunat de cinci ori la...

Accidentul aviatic din Apuseni: Medicul Zamfir a sunat de cinci ori la 112

Medicul chirurg de la Fundeni, aflat in avionul cu echipaj medical care a aterizat fortat, in Muntii Apuseni, luni dupa-amiaza, a apelat de nu mai putin de cinci ori numarul unic de urgenta-112- dupa ce aparatul de zbor a pierdut altitudine si a ajuns brusc la sol, intr-o zona muntoasa.

(sursa foto: bzi.ro)

Desi ranit, Radu Zamfir a tinut legatura cu autoritatile, starea sa de sanatate fiind mai putin grava decat a colegilor sai, aflati in aparatul de zbor care ar fi trebuit sa ajunga la Oradea, de la Bucuresti, pentru a prelua mai multe organe, in vederea efectuarii unor operatii de transplant, dar si a celor doi piloti si a studentei la Medicina, aflati, cu totii, in epava aeronavei. Medicul le-a acordat primul-ajutor celor sase pasageri, incercand, de asemenea, sa ofere date pretioase celor care ar fi urmat sa ajunga sa ii salveze.

Zamfir a sunat prima data la 112 la ora 16.16, anuntand prabusirea avionului cu sapte oameni la bord. Medicul de la Fundeni a apelat, acelasi numar, la orele 16:22, 17:30, 19:12 si 19:31. Aceste date apar in raportul cu privire la accidentul aviatic in judetul Cluj intocmit de catre vicepremierul Gabriel Oprea si prezentat, miercuri, de Guvern. „La ora 16.16:26 Serviciul de Urgenta a primit un apel, prin Centrul 112 Cluj/Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), de la numarul ***, apelant dr. Radu Zamfir, in care a fost anuntata prabusirea unui avion (…) ACESTA AR FI TREBUIT SA REPREZINTE MOMENTUL DECLANSARII PROCEDURII prevazuta de Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de producerea unui accident de aviatie civila, aprobat prin HG NR. 741/2008. (…) Doctorul  Radu Zamfir a revenit de mai multe ori cu apeluri catre 112, la orele 16:22:33, 17:30:03, 19:12:39 si 19:31:51”, se mentioneaza in documentul respectiv.

Citeste si:

„Pe durata convorbirilor telefonice cu dr. Zamfir s-a facut tot posibilul pentru obtinerea coordonatelor geografice, in baza tipului de terminal telefonic avut la dispozitie de apelant, dar nu au putut fi exploatate facilitatile terminalului mobil care ar fi putut ajuta la localizarea acestuia. STS (Serviciul de Telecomunicatii Speciale-n.r) a incercat determinarea mai precisa a locului incidentului, inclusiv apeland la sprijinul SNApOPSN (sistemul national de aparare, ordine publica și siguranta nationala), care dispun de capabilitatile specifice de identificare a localizarii, dar nu s-a reusit”, se mai arata in raportul intocmit de vicepremier.

Va amintim ca un avion care transporta un echipaj medical, format din doctori de la trei spitale bucurestene – Fundeni, Elias si „Sfanta Maria” – un medic din Oradea, dar si o tanara studenta la medicina, din Bucuresti, impreuna cu pilotul Adrian Iovan si un tanar copilot, a aterizat fortat intr-o zona montana de la limita judetelor Cluj si Alba. Accidentul a avut loc luni, in jurul orei 16, dar salvatorii – echipe de jandarmi, salvamontisti, dar si localnici si padurari – au ajuns la victime abia dupa aproape cinci ore. Din nefericire, pilotul Adrian Iovan, cat si tanara studenta, Aurelia Ion, au murit, din cauza ranilor, dar si a frigului, dupa cum s-au pronuntat legistii.

Citeste si:

1.055 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger