AcasăNewsAbuzurile procurorului Grecu, desfiintate de ICCJ: Doi morti pe constiinta magistratului

Abuzurile procurorului Grecu, desfiintate de ICCJ: Doi morti pe constiinta magistratului

Un fost inginer al Complexului Energetic Oltenia, Vasile Cretan – arestat si cercetat penal de procurorul Laurentiu Grecu, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Jiu, a primit castig de cauza la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Fost director in cadrul Complexului Energetic Oltenia, Cretan a fost cercetat, retinut si arestat de procurorul Grecu Laurentiu pentru infractiunea de abuz in serviciu pentru ca ar fi receptionat in mod fictiv unele lucrari de asfaltare. Desi inginerul Cretan a sustinut de la bun inceput ca este nevinovat si ca la data receptionarii lucrarilor considerate fictive el nici macar nu se afla in tara, fiind plecat intr-o delegatie in China, deci nu avea cum sa semneze receptia, procurorul Grecu nu l-a luat in considerare. La fel si magistratii care au mentinut sechestrul pe avere pus de procuror si l-au condamnat la doi ani si trei luni de inchisoare cu suspendare.

In 2015, Judecatoria Tg Jiu a confirmat rechizitoriul produs de Grecu si l-a condamnat pe Cretan la doi ani si trei luni inchisoare cu suspendare si i-a pus sechestru pe toate bunurile. Convins ca i se va face dreptate, Vasile Cretan a inaintat recurs in casatie la ICCJ, iar judecatorii acestei instantei supreme au admis rejudecarea cazului. Mai mult, s-a dispus scoaterea de sub sechestru a averii lui Cretan. Ancheta lui Grecu aproape ca l-a distrus insa pe inginerul Cretan, care si-a pierdut intre timp locul de munca la Complexul Energetic Oltenia.

Doi morti pe constiinta procurorului Grecu

Un alt inginer arestat de procurorul Grecu in acelasi dosar, Sandu Benga, nu a mai apucat sa iti gaseasca dreptatea la instanta suprema. A fost gasit mort in casa dupa ce fusese arestat preventiv alaturi de Vasile Cretan. Inginerul se afla sub control judiciar cand a fost gasit, in februarie 2013, decedat in casa. Benga – la fel ca inginerul Cretan – era acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Intr-un alt dosar, in care vajnicul procuror Grecu a anchetat legalitatea modului in care sportivii de la Clubul Sportiv Minerul – Motru au primit cate o masa calda la cantinele Complexului Energetic Oltenia, bucatarul Radulescu Jan nu a mai suportat  presiunile anchetei si a decedat si el. Dosarul, denumit „Masa calda”, a fost intors de judecatori inapoi la Parchet in anul 2016 deoarece cercetarea nu era completa. La inceputul lunii octombrie a acestui an, acelasi dosar a fost iarasi trimis de judecatori inapoi Parchetului deoarece s-a constata ca a fost realizat de un procuror, respectiv Grecu, ce nu avea competenta necesara.

Cumetrii in dosar

O alta persoana cercetata in acelasi dosar il acuza pe procurorul Grecu ca a infaptuit mai multe abuzuri si nu a dorit aflarea adevarului si condamnare celor vinovati. Inginerul Giuran Nicolae sustine ca procurorul Grecu nu a derulat cercetari impotriva firmei Ben &Ben Cluj Napoca, ce ar fi executat defectuos lucrarile anchetate, deoarece este nas de cununie al unui director al respectivei firme, Cristian Rimescu. Finul procurorului a fost folosit ca martor in acest dosar. Acelasi procuror nu a cerut punerea sub sechestru pe averea unei persoane cercetate, Patru Florentin, deoarece il creditase in trecut pe acesta, in perioada in care se ocupa cu activitati specifice camatariei, cu suma de 4.600 de euro.

Incompatibilitati nesanctionate

Interesant este si faptul ca, in timp ce derula anchete penale impotriva directorilor Complexului Energetic Oltenia, mama procurorului Grecu se judeca cu aceasta societate solicitand despagubiri pentru un teren expropriat.

El insusi cercetat penal in trecut pentru furtul unei cisterne si inmatricularea cu acte false a acesteia, procurorul Grecu este lasat sa fie in continuare procuror. In prezent,  procurorul i-a dat in judecata pe colegii sai de la Parchetul Curtii de Apel Craiova, care in urma cu 13 ani l-au condamnat la plata unei amenzi administrative pentru savarsirea infractiunilor de fals in inscrisuri si participatie la fals intelectual. Grecu a ales sa conteste abia acum, dupa 13 ani, solutia prin care, in baza cercetarii penale, a fost gasit vinovat si condamnat la plata unei amenzi administrative pentru falsificarea unor documente.

author avatar
Andrei Coman
592 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger