AcasăNewsA innebunit lupul: SUA negociaza cu talibanii si da cu flit Israelului

A innebunit lupul: SUA negociaza cu talibanii si da cu flit Israelului

Talibanii au devenit deodata frecventabili de catre Casa Alba

Negocieri secrete intre Statele Unite si reprezentanti ai talibanilor au avut loc in Germania, care serveste ca mediator al acestor negocieri, afirma revista Der Spiegel in editia de duminica. Reprezentantul special al Berlinului pentru Afganistan si Pakistan, Michael Steiner, serveste ca mediator al acestor discutii, a caror ultima runda s-a desfasurat la 7 si 8 mai, potrivit revistei.

Talibanii au devenit deodata frecventabili de catre Casa Alba

Der Spiegel, citata de Mediafax, afirma ca aceasta a fost cea de a treia runda de negocieri, de la inceputul acestui dialog direct, in toamna lui 2010. Prima runda a avut loc in Qatar, iar a doua in Germania.

Tot potrivit revistei, Statele Unite sunt reprezentate de membri ai Departamentului de Stat si Agentiei Centrale americane de Informatii (CIA), iar delegatia afgana este condusa de un apropiat al mollah-ului Omar, liderul talibanilor afgani.

Saptamanalul The New Yorker a afirmat, deja, ca administratia presedintelui american Barack Obama a inceput negocieri directe si secrete cu reprezentanti ai conducerii talibane.

Citand surse care au cerut protectia anonimatului, revista americana afirma ca administratia cauta sa „evalueze care membri ai conducerii talibane ar putea fi pregatiti sa participe la negocieri de pace in Afganistan si cu ce conditii”.

Talibanii sustin, de cand au fost indepartati de la putere, la sfarsitul lui 2001, de o coalitie condusa de Statele Unite, o insurectie care, de patru ani, continua sa se intensifice si sa se extinda aproape la toate provinciile tarii, in pofida prezentei a aproximativ 130.000 de soldati in cadrul fortelor internationale, din care doua treimi sunt americani.

Presedintele american, Barack Obama, a promis inceperea unei retrageri a fortelor americane din Afganistan, incepand din iulie, o pozitie consolidata dupa eliminarea liderului retelei teroriste Al-Qaida, Osama Bin Laden, care a fost protejat de talibanii afgani, in perioada in care acestia se aflau la putere.

Schimbarea de politica externa americana este uluitoare. Dupa ce a sprjinit, cel putin cu declaratii, daca nu si logistic, „primavara araba”, careia i-au cazut victime cativa dintre aliatii cei mai fideli ai Americii (iar altii cativa nu se simt prea bine), si care garantau pentru stabilitatea in zona, dupa ce, stricand echilibrul in lumea araba, a iritat Israelul, dupa ce a raportat ca l-a lichidat pe Bin Laden, fara a oferi vreo proba a operatiunii, dupa ce a cerut Israelului sa se retraga la granitele din 1967, in vederea crearii Statului Palestinian, iata ca acum Casa Alba negociaza cu talibanii. Din sanul carora s-a ivit Bin Laden, Raul Railor. Talibanii, din cauza carora America a intors lumea cu fundul in sus, sub pretextul „razboiului impotriva terorismului”.

Se anunta vremuri interesante!

author avatar
Adrian Patrusca
379 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger