AcasăNewsA inceput nebunia anvelopelor de iarna

A inceput nebunia anvelopelor de iarna

Un comunicat al  Politiei romane transmis duminica le-a reamintit soferilor ca a cam sosit vremea sa treaca la cauciucurile de iarna. Nu de alta,  dar amenda merge intre 9 si 20 de puncte amenda, asta insemnand intre 1.125 si 2.500 de lei.

2.500 lei este amenda maximă dacă eşti prins fără anvelope de iarnă

Service-urile auto sunt luate cu asalt, cozi sunt pretutindeni, nu gasesti un atelier mai degrevat, toate sunt in focurile trecerii la cauciucurile de iarna , caci gheata si poleiul nu par  departe de a se instala pe soselele din Romania. Cauciucurile second hand sunt cele mai cumparate, costa intre 70 si 120 de lei, dar trebuie bine alese, cu profilul cat mai bine conturat.

“Incaltaminte” auto de sezon

In 2010, propunerea legislativa vizand codul rutier, pentru echiparea cu cauciucuri de iarna, era mentionat intervalul 1 noiembrie – 31 martie, perioada la care s-a renuntat, in conditiile in care poate sa ninga si in octombrie sau aprilie. Acum, specialistii recomanda, schimbarea anvelopelor atunci temperaturile de 7 grade Celsius devin curente! Dar, Potrivit Ordonantei Guvernului nr. 5/2011, care impune obligativitatea echiparii autoturismelor cu anvelope de iarna in sezonul rece, utilizarea acestora nu este conditionata de o anumita perioada de timp, ci doar de starea carosabilului.

Amenda

Conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zapada, polei sau gheata fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna constituie contraventie. Soferii risca sa ramana fara certificat de inmatriculare  si sa plateasca o amenda de pana la 2.500 de lei. Autoturismele personale si autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna pe toate rotile. Atentie, in caz de accident, anumite companii de asigurari nu platesc despagubiri pentru masinile asigurate care nu au anvelope de iarna!

Ce sa folosesti

Cauciucurile acceptate de legislatia romaneasca si europeana sunt cele inscriptionate pe lateral cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Initialele M si S vin de la cuvintele mud (noroi) si snow (zapada). Anvelopele „all seasons” pot fi acceptate daca au marcajul specific anvelopelor de iarna („M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”).

Cat te costa

In functie de diametrul cauciucurilor, schimbarea variaza intre 60 si 180 de lei. Pentru Logan de exemplu scimbarea celor patru cauciucuri costa intre 60 si 90 de lei, poate chiar 100. In cazul masinilor mai mari, creste si pretul: la SUV-uri si jeep-uri poti plati de la 130 la 200 de lei, dar exista si ateliere mai ieftine, unde coada este, evident, mai mare. Important, in acesti bani beneficiati si de echilibrarea rotilor.

Nu te panica!

In cazul in care circulati in lunile de iarna fara cauciucuri de iarna si carosabilul este uscat, Politia Rutiera nu are dreptul sa va amendeze,  dar ti se poate interzice continuarea drumului daca in fata ta exista portiuni acoperite cu zapada, polei ori gheata.

author avatar
Catalin Dumitrescu
904 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger