AcasăNews88 de miliarde, recuperate fara catuse si circ anticoruptie

88 de miliarde, recuperate fara catuse si circ anticoruptie

Hotelul Ritz-Carlton a fost mai eficient ca o puscarie supraaglomerata

Incepand cu 4 noiembrie 2017 si pana la sfarsitul lui ianuarie 2018, 200 de persoane, oameni de afaceri, printi si fosti ministri sauditi, au stat prizonieri in hotelul Ritz Carlton din Riad, capitala Arabiei Saudite. O spectaculoasa operatiune  dar si o demonstratie de forta a puterii. Si eficienta: fara catuse, descinderi, spectacol media sau sezatori live prin studiouri.

Hotelul Ritz Carlton a fost mai eficient ca o puscarie supraaglomerata

Proprietarului  hotelului parizian George-V si al lantului  Four Seasons Hotels and Resort, printul Al-Waleed bin Talal, ii placea sa-si petreaca noptile in desert si sa lucreze sub clar de luna, in luxoasa sa tabara aflata la o jumatate de ora distanta de Riad. In 4 noiembrie 2017, la ora 3, Al-Waleed a fost nevoit sa-si schimbe obiceiurile. Acest noctambul (a 45-a avere mondiala in 2017), a primit un telefon de la un inalt demnitar al regatului care il invita sa vina la palatul regal, la cererea suveranului Salman Bin Abdelaziz Al-Saud. De fapt, un ordin, iar in Arabia Saudita ordinele regale nu se discuta. Ajuns la palat, a fost retrimis repede catre hotelul Ritz-Carlton, aflat in cartierul diplomatic din Riad. Masina lui Al-Waleed a traversat gradinile hotelului si a parcurs lunga alee flancata de palmieri. In spatele lui, inaltele porti de fier forjat s-au inchis. Pentru multa vreme.

Printul de fier

Din cele 492 de camere ale hotelului, una i-a fost data lui Al-Waleed, dupa ce Ritz-Carlton a fost golit repede de clienti. Cand a deschis televizorul, numele sau aparea deja pe postul Bloomberg. Miliardarul a realizat ca este detinut in acest hotel transformat in penitenciar de lux, alaturi de 200 de alte personalitati saudite, intre care printul Miteb Bin Abdallah, seful Garzii Nationale, magnatul constructiilor Bakr Bin Laden, unul din fratii lui Ossama bin Laden, fostul lider Al-Qaida, sau magnatul media Waleed Al-Ibrahim, proprietarul retelei posturilor prin satelit MBC.

Printul mostenitor Mohammed Bin Salman a lasat deoparte DNA ul si i a dovedit pe corupti cu propriile lor arme banii

Toti suspectati de ”coruptie”. In aceeasi dimineata, un decret regal anunta crearea unui comitet anticoruptie. Aflat sub comanda printului mostenitor Mohammed Bin Salman. Supranumit ”MBS” printul de fier, in varsta de numai 32 de ani, conduce de facto regatul saudit. Tatal sau, regele Salman, a abilitat comitetul sa ia ”orice masura preventiva necesara”, de la emiterea de mandate de arest la interzicerea parasirii regatului, trecand prin inghetarea bunurilor persoanelor retinute. In aceeasi zi, aeroportul din vecinatatea hotelului care gazduia avioanele private ale nababilor locali a fost inchis.

Noaptea cutitelor lungi

Doar ambulantele si cateva masini puteau intra in zona hotelului. In interior, cei inchisi au fost supusi unor examene medicale. In camere, orice obiect cu care se puteau vatama sau sinucide a fost scos. Prizonierii aveau acces la servicii dar nu aveau internet iar telefoanele din camere au fost puse sub ascultare. Ulterior,nu mai functionau. Pe holuri, vegheau garzi armate. Unii prizonieri, intre care si Al-Walees, au petrecut cateva nopti pe saltele aruncate pe podeaua marii sali de bal. Aceasta operatiune fara precedent a stupefiat intreaga planeta. Intr-un articol publicat in Washington Post, scriitorul si jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a comparat aceasta actiune de forta a guvernului saudit cu ”noaptea cutitelor lungi” cand, in 1934, SS-ul si Adolf Hitler si-a pus la punct rivalii din SA.

Acordul financiar, mai bun ca procurorii

Aflat la Paris, unde urma sa se intalneasca cu consilierii presedintelui francez Emmanuel Macron, Bernard Haykel, profesor la universitatea americana Princeton si specialist in Orientul-Mijlociu, a primit numeroase alerte, via contactele sale locale. A fost primul care a avertizat palatul Elysee. Fin cunoscator al regatului saudit, s-a intalnit cu printul Bin Salman. I-a trimis un mesaj pentru a-l avertiza despre impresia negativa pe care o va lasa arestarile in randurile investitorilor internationali. Printul mostenitor i-a raspuns ca persoanele vizate de operatiunea declansata sunt cunoscute pentru coruptie si ca, pentru a le pastra, totusi reputatia, numele lor nu vor fi divulgate, cu exceptia a 20 dintre ele. Totodata, printul a estimat ca ar fi nedemn pentru membri familiei regale saudite sa fie aruncati in inchisori autentice si ca recuperarea prejudiciilor se poate face si prin alte metode, nu orbeste. Obiectivul lui Mohammed Bin Salman: sa-i faca singuri sa-si recunoasca greselile si sa ajunga la un acord financiar cu ei, in doua luni. ”Voi destrama aceasta cultura a coruptiei”, i-a marturisit ”MBS” lui Bernard Haykel.

95% au acceptat negocierile

La Riad, Joseph Kechichian, analist politic al King Faisal Center for Research and Islamic Studies, a aflat si el ce se petrece la Ritz-Carlton. Apropiati au puterii sau unii parinti ai suspectilor i-au dat asigurari ca detinutii sunt bine tratati. In zilele care au urmat, ei nu au fost interogati numai de anchetatori dar si de experti financiari care negociau eliberarea lor. Trei saptamani mai tarziu, in 23 noiembrie, ”MBS” a justificat operatiunea intr-un interviu acordat in palatul sau jurnalistului Thomas Friedman de la New York Times, declara, citat de Le Parisien: ”Expertii au estimat ca aproximativ 10% din cheltuielile noastre publice sunt sifonate de coruptie in fiecare an”. Operatiunea a fost pregatita mult timp. ”O echipa a lucrat doi ani pentru a strange informatii pretioase care au dus la 200 de persoane”, a precizat printul. Printre ele, un functionat al statului acuzat ca a deturnat, el singur, aproximativ 22 miliarde de euro, potrivit lui Bernard Haykel.Printul mostenitor a afirmat ca 95% din cei retinuti au acceptat sa semneze un acord cu guvernul saudit in schimbul eliberarii.

Asa vin banii

Incet-incet, au urmat eliberarile, care s-au facut in cea mai mare discretie. In 29 noiembrie, printul Miteb Bin Abdallah a parasit hotelul dupa ce a platit regatului saudit aproximativ un miliard de dolari. O luna mai tarziu, a venit randul printului Mishaal Bin Abdullah, fost guvernator al provinciei Mecca, si a printului Faisal Bin Abdullah, fost director al Crucii Rosii saudite, sa plece de la  Ritz-Carlton. Detaliile negocierii au ramas secrete. In 26 ianuarie, Waleed Al-Ibrahim, proprietarul retelei MBC, a fost si el eliberat. Presa britanica arata ca a cedat la schimb controlul grupului sau autoritatilor saudite, care au dezmintit. Printul Al-Waleed bin Talal a fost printre ultimele celebritati saudite care au fost eliberate de la Ritz-Carlton,in ciuda sustinerii de care s-a bucurat din partea prietenului sau Bill Gates si din partea fostilor presedinti francezi Sarkozy si Hollande care au intervenit pe langa printul mostenitor saudit. Fara succes.Intr-un interviu acordat in 26 ianuarie, Al-Waleed a aparut slabit dar a afirmat ca a fost bine tratat. Dupa aproximativ trei luni de detentie s-a intors la palatul sau. Acordul guvernul saudit pentru eliberarea a ramas secret, desi media internationala a dezvaluit ca autoritatile au cerut nu mai putin de sase miliarde de dolari garantii de la Bin Talal.

S-a folosit tortura?

Ulterior, procurorul general al comitetului anticoruptie a oferit bilantul acestei operatiuni fara precedent: din 381 de persoane vizate in total de anchete, 56 au ramas incarcerate. Nu la Ritz-Carlton, care s-a deschis turistilor. Altii si-au dovedit nevinovatia sau au semnat un acord. In total, peste 88 de miliarde de euro au fost recuperate.Aceasta suma colosala a fost recuperata folosindu-se si tortura? In 11 martie, presa americana arata ca 17 persoane din Ritz-Carlton au fost spitalizate ca urmare a violentelor suferite in detentie. Guvernul a dezmintit. Violentele l-au costat viata si pe generalul (r) Ali Al-Qahtani. Guvernul a dezmintit. In 19 martie, Mohammed Bin Salman, dupa un turneu international, a declarat in cadrul unui interviu: ”Ideea nu era numai recuperarea banilor. Cei corupti trebuiau sa realizeze ce au facut si sa realizeze apoi ca aceste fapte nu vor mai fi posibile niciodata”. Jurnalistii l-au intrebat: ”Si de a transmite mesajul ca un nou serif a ajuns in oras, cum se spune in Statele Unite, nu? ”. Printul saudit a raspuns: ”Absolut, absolut”.

author avatar
Tudor Borcea
790 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger