AcasăNews80% din terenurile agricole europene contin pesticide

80% din terenurile agricole europene contin pesticide

PRENZLAU, GERMANY - MAY 19: A tractor spreads pesticide on a field on May 19, 2016 near Prenzlau, Germany. Debates among member states of the European Union today in Brussels ended without a vote on whether to ban the pesticide glyphosate. Glyphosate, manufactured by Monsanto, is in widespread use across the European Union though some scientists have come forward with claims that it causes cancer. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Unul sau mai multe tipuri de pesticide au fost detectate intr-o majoritate ingrijoratoare a exploatarilor agricole din Europa, potrivit unui studiu al universitatii Wagening, din Olanda si publicat in revista Science of the Total Environment.

Prezenta substantelor chimice in soluri nu mai este o exceptie ci o regula

Expertii au examinat prezenta a 76 de compozitii de pesticide pe terenuri agricole din 11 tari europene: Portugalia, Regatul Unit, danemarca, Italia, Grecia, Spania, Ungaria, Polonia, Olanda, Franta si Germania. Aceste tari au fost selectionate pentru ca poseda cel mai mare numar de terenuri agricole si folosesc cel mai mare numar de pesticide in agricultura.Echipa de cercetare a analizat mostre din stratul superior al 317 de terenuri  unde sunt cultivate diverse culturi cum ar fi cartofi, grau, porumb si legume, precum si vie. Cele mai frecvente pesticide identificate sunt glifosatul si compusul sau chimic acidul aminometilfosfonic, interzis in Europa de decenii, si pesticide chimice. Cel mai mare numar de pesticide identificate in sol era de 2,87 miligrame/kilogram de sol. ”Am gasit resturi de peste un pesticid in 58% din esantioane si putem spune ca prezenta a mai multe pesticide in sol este mai degraba o regula si nu o exceptie”, arata autorii studiului. Potrivit cercetatorilor, este inca neclar ce efecte au aceste substante asupra organismelor solului. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a studiat deja efectele reziduurilor de pesticide, insa nu se stie nimic despre efectele amestecurilor.Specialistii pledeaza pentru o legislatie UE privind pragurile si standardele de calitate pentru pesticidele din sol, atat pentru un anumit tip de pesticide, cat si pentru compusii care pun in pericol organismele esentiale ale solului.

author avatar
Tudor Borcea
198 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger