AcasăNews73 de ani de la bombardarea Hiroshimei

73 de ani de la bombardarea Hiroshimei

In 6 august 1945, la ora locala 8.15, un bombardier american B-29, botezat ”Enola Gay” lansa asupra orasului bomba atomica ”Little Boy”, provocand in total decesul a 140.000 de persoane.

Domul de la Hiroshima a ramas ca memorial al apocalipsei nucleare

Comemorarea primului bombardament atomic din lume a fost un prilej pentru primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, sa declare: ”Daca umanitatea uita istoria sau inceteaza sa se confrunte cu ea am putea comite inca o teribila greseala. De aceea trebuie sa continuam sa vorbim de Hiroshima”. ”Eforturile pentru eliminarea armelor nucleare trebuie continuare”, a adaugat el, denuntand ”nationalismul unor tari care-si modernizeaza arsenalul nuclear”. Premierul Shinzo Abe a adoptat un discurs mai putin transant lasand inca odata sa apara contradictiile din tara cu privire la subiectul armelor nucleare. Anul trecut, Japonia nu a semnat un tratat de interzicere a bombei atomice adoptat la ONU, aliniindu-se cu puterile nucleare care invocau amenintarea nord-coreeana pentru a denunta ”naivitatea textului”. Trei zile dupa distrugerea orasului Hiroshima, o a doua bomba atomica, ”Fat Man”, lovea Nagasaki. Ratiunile exterminarii celor doua orase raman si acum controversate. In 15 august, Japonia anunta capitularea. Odata cu ea, se sfarsea cel de-al doilea Razboi Mondial. Prima vizita unui presedinte american in exercitiu la Hiroshima a fost facuta in mai 2016 de Barack Obama. Insa presedintele american nu a cerut scuze in numele SUA pentru aceste masacre, desi gestul era asteptat.

author avatar
Tudor Borcea
172 afisari

1 COMENTARIU

  1. Eu cred ca omenirea e destul de matura ca dupa trei sferturi de veac sa renunte la astfel de arme. Vreau sa mentionez ca cifra nu e reala. Ci mai bine de dublu undeva la 300.000 deoarece radioactivitatea a fost descoperita in anii 60 multi vor fi murind pana si dupa atunci inclusiv americani care s-au dus sa faca poze sau sa ajute. Boala ce o da radioactivitatea e leucemie sau cancer la organe interne sau piele. De aceleasi boli s-a murit si se moare azi dupa Cernobal. SLFȚU la toti. Ei chiar erau departe de vina doar isi iubeau împaratul cum ne iubeam noi regele.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger