AcasăNews7 fosti ministri scapa de acuzatii, in dosarul Microsoft

7 fosti ministri scapa de acuzatii, in dosarul Microsoft

Nu procurorul sef al DNA poate suspenda din functie sau sanctiona un procuror, ci CSM-ul - a subliniat Kovesi

DNA a anuntat ca nu mai putin de sapte fosti ministri ai Comunicatiilor sau Educatiei au scapat de acuzatiile aduse de procurori in dosarul Microsoft. Totul ca urmare a faptului ca a intervenit prescrierea. Printre ei si Dan Nica, Ecaterina Andronescu si Mihai Tanasescu. Procurorul de caz a fost Mihaiela Moraru Iorga.

Informatia a fost facuta publica joi seara, prin intermediul unui comunicat al DNA-ului, in care se mentioneaza, printre altele, urmatoarele aspecte:

„La data de 08 ianuarie 2018, fata de ANDRONESCU ECATERINA, ministrul Educatiei si Cercetarii in perioada 28 decembrie 2000-19 iunie 2003; 22 decembrie 2008 – 1 octombrie 2009; ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii in perioada 2008-2012, TANASESCU MIHAI-NICOLAE, ministru al Finantelor Publice in perioada 2000-2004 si MIHAILESCU PETRU SERBAN, ministru coordonator al SGG in perioada decembrie 2000 – octombrie 2003, s-a dispus solutia clasarii conform art. 16 alin. 1 lit. f din Codul de Procedura Penala, intrucat in cazul infractiunilor retinute in sarcina lor (constand in initierea, avizarea cu nerespectarea prevederilor legale a unor hotarari de guvern, in perioada 2000- 2004, prin care erau favorizate anumite firme in contextul mentionat mai sus) s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale.

Aceeasi solutie a clasarii s-a dispus fata de TANASESCU MIHAI-NICOLAE pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si spalarea banilor, constand in faptul ca in perioada iunie 2003 – noiembrie 2004, a pretins si primit de la Florica Claudiu Ionut si de la o alta persoana, prin intermediari, sume de bani provenind din incasarile firmei Fujitsu Siemens Computers, ca urmare a derularii contractului de licentiere Microsoft. Astfel, in contul unei persoane din familia ministrului, a fost transferata suma de 82.000 euro, din contul unei firme din Liechtenstein. Din cercetarile efectuate a rezultat ca firma din Liechtenstein este controlata de unul din intermediari, care la randul lui a primit bani de la o companie alimentata exclusiv cu fonduri obtinute de Fujitsu Siemens Computers”.

(…)

„De asemenea, in acest dosar, s-a dispus clasarea cauzei fata de urmatorii:
– NICA DAN, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, in perioada 2000 – iulie 2004, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, deoarece fapta este prescrisa.
– TICAU SILVIA ADRIANA, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada iulie-decembrie 2004, iar anterior secretar de stat la acelasi minister, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, deoarece fapta este prescrisa.
– ATHANASIU ALEXANDRU, ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2003 – 2005, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, deoarece fapta este prescrisa.

Termenul general de prescriptie pentru infractiunea de abuz in serviciu este de 10 ani. Referitor la aceasta infractiune, data savarsirii ultimei actiuni este 21.10.2004, data adoptarii Hotararii de Guvern nr.1778/21.10.2004, moment de la care a inceput sa curga termenul general de prescriptie a raspunderii penale (si nu de la data producerii prejudiciului efectiv, respectiv data de 15 aprilie 2009, momentul platii ultimei rate aferente contractului nr. 0115RO/15.04.2004) – Conform Deciziei nr. 18/30.01.2014 pronuntata de I.C.C.J. – Completul de 5 Judecatori in dosarul nr. 4963/1/2013 in ceea ce priveste momentul consumarii infractiunii de abuz in serviciu.

Nota: In legatura cu imprejurarea ca fata de unele fapte s-a dispus efectuarea urmaririi penale in personam dupa implinirea termenului de prescriptie, dar si cu privire la alte aspecte legate de modul de efectuare/neefectuare a unor acte, la data de 17 iulie 2017, procurorul sef al DNA a solicitat Inspectiei Judiciare sa faca verificari sub aspectul respectarii normelor de procedura penala de catre procurorul de caz care a instrumentat initial aceasta cauza (mediatizata prin comunicatul nr 1342/VIII/3 din 26 septembrie 2014), pentru a se stabili daca au fost sau nu savarsite abateri disciplinare din cele prevazute de Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor.”

author avatar
Andrei Coman
250 afisari

2 COMENTARII

  1. Pierderile includ si consecinta pentru elite, oligopedagogia ca ori îti educi copiii să fure, ori să emigreze. Complicitatea nationala la rasolirea dosarelor crimelor de la Revolutie si Mineriada a generat metoda asteptarii prescriptiei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger