AcasăNews6.000 de militari americani duc razboi informatic impotriva ISIS

6.000 de militari americani duc razboi informatic impotriva ISIS

Pentagonul va primi 6,7 miliarde de dolari sa loveasca decisiv in taste

Americanii utlizeaza arme informatice in lupta contra Statului Islamic in Siria si in Irak, a declarat luni seful Pentagonului, Ashton Carter. ”Utilizam aceste mijloace pentru slabirea capacitatii de operare si comunicare a Daesh pe un camp de batalie virtual”, a declarat secretarul american al Apararii.

Pentagonul va primi 6,7 miliarde de dolari sa loveasca decisiv in taste

”Este vorba sa facem sa-si piarda increderea in retelele lor, de a supraincarca aceste retele pentru ca in final sa nu mai poata functiona si de a face totul pentru a intrerupe capacitatea lor de comanda, pentru a controla numarul lor si economia lor”, a explicat Ashton carter, informeaza AFP. Seful Statului Major Interarme, Joseph Dunford, alaturi de Ashton Carter, a facut o paralela intre asediul pozitiilor Statului Islamic din Mosul (Irak) si Raqqa (Siria) si asediul in cyberspatiu. ”Incercam, in egala masura fizic si virtual, sa izolam gruparea Statul Islamic”, a declarat Dunford.

Cyber-arme ”noi, surprinzatoare si utilizabile”

Insa cei doi au refuzat, din motive de securitate, sa ofere detalii ale cyberoperatiunilor armatei americane impotriva gruparii teroriste sunite. ”Nu dorim” ca jihadistii ”sa fie capabili sa faca diferenta” intre perturbari legate de cyber-armele americane si perturbari care nu au legatura cu ele”, a explicat generalul Dunford. Confidentialitatea, a continuat  este cu atat mai importanta cu cat cyber-armele sunt ”noi”, ”surprinzatoare” si ”utilizabile” si in fata altor adversari decat Statul Islamic, a subliniat Ashton Carter, noteaza si Le Point. Secretarul american al Apararii nu a precizat nici in acest caz care sunt acesti adversari.

Mesaj catre Rusia si China

Insa oficialii americani au avertizat in mod repetat, in ultimii ani, cu privire la capacitatile Rusiei si ale Chinei in materie de cyberconflict, fara a le uita si pe cele iraniene si nord-coreene. Statele Unite dezvolta o forta de 6.000 de militari specializati in razboiul informatic, plasati pentru moment sub autoritatea amiralului Michael Robers, directorul NSA, puternica agentie de informatii insarcinata cu spionajul electronic. Acest ”cybercomandament” al armatei americane, regrupand 133 unitati de lupta, trebuie sa fie capabil sa desfasoare in acelasi timp operatiuni de aparare ale retelelor si ordinatoarelor americane si de atacuri asupra celor ale adversarilor. Pentagonul a ramas, pana acum, extrem de discret cu privire la activitatile cybercombatantilor dar administratia prevede o crestere cu 15% a razboiului informatic in cadrul bugetului Apararii din 2017, adica cu 6,7 miliarde de dolari, putin peste 1% din bugetul total al Apararii.

Opt jihadisti olandezi, executati pentru tradare

Suspectati de dezertare si de razvratire, opt jihadisti olandezi au fost executati, saptamana trecuta, de trupele ISIS, a informat organizatia ”Raqqa este masacrata in tacere”. Executiile au avut loc vineri, in Maadan, in provincia Raqqa. Luna trecuta, irakieni, membri ai serviciilor de informatii ISIS, au arestat trei jihadisti olandezi, suspectati de dezertare, unul fiind ucis la interogatorii. Conducerea ISIS din Raqqa a trimis un delegat pe langa jihadistii olandezi sa solutioneze disputa dar acesta a fost ucis de olandezi pentru a razbuna moartea camaradului lor. ISIS a ordonat atunci arestarea celulei olandeze (75 de membri), care au fost incarcerati in Tabaqa si Maadan, opt fiind deja executati.

author avatar
Tudor Borcea
183 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger