AcasăNews3,5 milioane de turisti din tari arabe vor vizita Turcia in acest...

3,5 milioane de turisti din tari arabe vor vizita Turcia in acest an

In timp ce o familie occidentala cheltuie aproximtiv 700 de dolari in Turcia, o familie araba scoate din buzunar 3000, potrivit Uniunii oamenilor de afaceri arabi si turci (ARTIAD)

Presedintele ARTIAD, Cemalettin Kerim, a indicat ca sapte milioane de turisti din tarile arabe au vizitat Turcia in ultimii trei ani, si cunosc bine aceasta tara, iar relatile oamenilor de afaceri permit o cunoastere reciproca aprofundata. ”Guvernul turc a luat buna decizie de a creste numarul atasatilor de comert si a consulatelor in strainatate, un numar ce a crescut cu 100% in ultimii zece ani”, a declarat Kerim , citat de Anatolia. Ce cauta turistii arabi in Turcia? In primul rand, arata Kerim, un grad cat mai mare de confort, fiind dispusi sa plateasca in consecinta mult mai mult ca occidentalii. Saloanele internationale de turism organizate de Turcia, publicitatea Turkish Airlines si numarul mare de zboruri in regiune sunt la fel de importante. Seful ARTIAD a adaugat ca importanti investitori arabi traiesc in Turcia. In 2015, investitiile directe ale tarilor arabe in intreaga lume erau de 1400 miliarde de dolari si este prevazut ca aceasta cifra sa atinga 1700 miliarde de dolari in acest an. Evident, petrolul este motorul acestor bani, de care se bucura si turismul turcesc. Arabia Saudita este lider mondial in productia de petrol, cu 12 milioane de barili pe zi. 3, 5 milioane de barili pe zi produce Kuweitul, intre 3 si 3,5 milioane Emiratele Arabe Unite iar 5 milioane pe zi Irakul. Lumea araba produce la ora actuala 25 de milioane de barili pe zi, productia petroliera fiind principalul ei punct comun. Qatarul este primul producator de gaz lichefiat din lume (30% din productia mondiala) ”Cum sa nu fi interesat de turistii unei tari al carui volum comercial este de 89 miliarde de dolari?”, spune presedintele ARTIAD.

Turismul reprezinta un domeniu de importanta strategica pentru economia Turciei. Atentatele teroriste care nu au lipsit pe teritoriul acestei tari au avut un impact sever asupra industriei de turism. Clientii occidentali (dar si rusi, chinezi etc) o prezenta constanta pe litoralul turcesc sau in Istanbul, au preferat, de teama teroristilor, alte destinatii aducandu-i pe unii hotelieri in pragul falimentului, in  ciuda garantiilor de securitate oferite de autoritati. Se vede treaba ca lumea araba, mai obisnuita cu aruncarile in aer in plina strada, nu are asemenea probleme. Ba chiar deloc, daca ne uitam la noii turisti arabi in Turcia.

author avatar
Tudor Borcea
323 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger