AcasăNews35.000 de migranti sositi in Europa. Ce facem cu ei?

35.000 de migranti sositi in Europa. Ce facem cu ei?

Razboaiele si gulerele albe de la Bruxelles au transformat Mediterana intr-un cimitir al oamenilor si politicii migratorii a UE

Si aceasta cifra reprezinta numai perioada 1 ianuarie-12 iunie. Plecarile din Libia si din Tunisia catre Italia, via Mediterana, raman cele mai numeroase si cele mai mortale: in aceeasi perioada, 792 de persoane au murit in valuri.

Razboaiele si gulerele albe de la Bruxelles au transformat Mediterana intr un cimitir al oamenilor si politicii migratorii a UE

Potrivit organizatiei internationale pentru migratie (OIM), in perioada mentionata, Italia a inregistrat 14.330 sosiri iar Grecia 11.812, tari care se afla in fruntea valului migrator via Mediterana. Numarul mortilor in aceste traversari a scazut de la inceputul anului, tinand cont ca anul trecut, in aceeasi perioada, 2105 migranti au murit pe mare. In total, peste 12.000 de migranti au murit sau au fost dati disparuti in Mediterana, in ultimii patru ani si jumatate.

Porturile italiene raman inchise

Ministrul ialian de Interne, Matteo Salvini, a reiterat interdictia de acces in porturile italiene a navelor ONG-urilor care salveaza migranti in largul coastelor Libiei abandonati pe mare de calauze. ”Italia nu mai vrea sa fie complice la imigratia clandestina. Ca ministru si parinte o fac pentru binele tuturor”, a declarat Salvini. Recent, italia a refuzat in porturi nava Aquarius care avea la bord peste 600 de migranti, trimitand Europa intr-o noua criza pe tema politicii migratiei.

Ultimatum pentru Merkel

Dreapta germana i-a dat , ieri, un termen de doua saptamani cancelarului Angela Merkel pentru negocierea unei solutii europene a migratiei. Liderii Partidului Conservator bavarez (CSU) din care face parte ministrul german de Interne Horst Seehofer, au declarat ca fara un acord european pe tema migratorie (acord asteptat la summit-ul din 28 si 29 iunie) vor inchide frontierele pentru toti solicitantii de azil deja inregistrati in alta tara la sosirea lor in UE, cel mai adesea in Italia si Grecia. Merkel ceruse acest interval de mai multe zile dar se opune unei asemenea masuri pentru a nu provoca un efect de domino in Europa. ”Modul in care actioneaza Germania va determina daca Europa va ramane unita sau nu „, a avertizat ieri Merkel. Angela isi joaca soarta In Germania, unda de soc politic provocata de sosirea a peste un milion de solicitanti de azil nu s-a atenuat iar aceasta criza migratorie a contribuit la cresterea extremei drepte peste tot in Europa, inclusiv in Germania iar CSU, care se pregateste de dificile alegeri regionale in Bavaria, in octombrie, in fata Alternativei pentru Germania (extrema dreapta) si-a pierdut rabdarea cu riscul de rupere a aliantei ce dateaza din 1949 cu democrat-crestinii (CDU) ai doamnei Merkel. „Trebuie sa dam un semnal lumii: nu este suficient sa pui piciorul in Europa pentru a veni in Germania”, a spus unul dintre liderii CSU, Alexander Dobrindt. Pentru a evita un conflict imediat, Horst Seehofer si-a corelat decizia cu un delay care aduce a ultimatum, dand ieri asigurari ca nu doreste ”caderea cancelarului”. In caz ca Merkel l-ar demite pe Seehofer, in caz ca acesta ar pune in aplicare inchiderea frontierelor, abia formata coalitie la guvernare s-ar destrama si ar urma probabil noi alegeri. Urmeaza doua saptamani decisive pentru Merkel, pentru ca ceea ce cere dreapta bavareza nu vor tari ca Italia care doreste distribuirea migrantilor in Europa. Merkel s-a intalnit ieri seara cu premierul italian Giuseppe Conte iar astazi urmeaza sa-l primeasca pe presedintele francez Emmanuel Macron si pe cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Este evocata si o reuniune a liderilor europeni inaintea summit-ului UE. Nemaivorbind ca Merkel trebuie sa faca fata unei nemultumiri crescute a populatiei la ea acasa pe chestiunea migratorie.

author avatar
Tudor Borcea
249 afisari

1 COMENTARIU

  1. În primul rând trebuie tras la răspundere cel/cei care-i trimit prin Europa.
    Doi – dacă țările lor sunt distruse, CINE LE-A DISTRUS, SĂ-I PRIMEASCĂ LA EI, ACOLO sau să pună osul să le reconstruiască.
    Trei – faptul că-și riscă viața, arată mentalitate de oi tâmpite; deci, își merită soarta!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger