AcasăNews3 ACTIUNI de urmarit pe bursele internationale, acum de Paste. Ce spun...

3 ACTIUNI de urmarit pe bursele internationale, acum de Paste. Ce spun specialistii?

Desi bursa a avut un inceput lent in 2018, unele actiuni au inca o sansa mare de a straluci anul acesta. Aceste companii au potential sa depaseasca perspectivele normale de crestere. In cautarea unor astfel de randamente, am decis sa obtinem o parere de la specialistii din piata de capital externa.

Trendul investitiilor pe bursa

“Indentificam o cerere din ce in ce mai mare catre investiile pe bursa. O reala componenta a acestui trend este legata si de diversificarea economiilor pe care le detine clientul. In Londra, majoritatea clientilor investitionali au tendinta sa tranzactioneze cel mai frecvent actiuni, instrumente cu venit fix, indici bursieri sau derivative. Acesti investitori sunt tot mai educati din punct de vedere financiar, iar asta e bine, pentru ca au tendinta sa caute un profesionist, cu care sa se consulte atunci cand iau decizia de a-si investi economiile, si apreciaza faptul ca cineva le acorda timp, know-how, expertiza si analize tehnice sau fundamentale” – declara Calin Nechifor, Senior Partner la Clear Capital Markets, Londra.

Călin Nechifor Senior<br >Partner la Clear Capital<br >Markets Londra

Clear Capital Markets, cu sediul in Londra, Marea Britanie, si specializata in consultanta pe bursa si piata de capital, a deschis recent o sucursala in Romania. Compania ofera servicii de “advisory portfolio” si “discretionary portfolio”pentru persoane fizice si companiile care sunt in cautarea unui randament mai bun la plasamentele si economiile detinute; bineinteles impreuna cu acceptarea unui risc asumat pentru astfel de investitii.

“Romania reprezinta o piata cheie pentru Clear Capital Markets in strategia noastra de expansiune internationala. Tehnologia de ultima generatie si implementarea strategiilor noastre, impreuna cu experienta vasta din Londra in piata de capital si bursa a unei echipe de oameni pasionati, pot oferi o alternativa perfecta pentru companii sau persoane fizice care cauta idei si strategii alternative pentru investitiile bursiere”, spune Calin Nechifor.

Romania, execution only

Mergem mai departe si incercam sa aflam care sunt diferentele si avantajele cu care vine Clear Capital Markets pentru clientii din Romania.

“Din analiza noastra, in Romania, expunerea serviciilor de acest gen este cu preponderenta bazata pe tranzactii de tip “execution only”. Respectiv, clientul este cel care da instructiune catre trader/broker sa cumpere un instrument sau activ in numele sau. Odata cu noile reglementari aparute in cadrul MiFID II, in acest model de tranzactie, traderul sau brokerul nu are libertatea sa ofere consultanta (“advice”) pentru tranzactia respectiva. Trebuie sa prezinte impartial opinia sa vis a vis de decizia pe care o ia clientul, fara sa influenteze deloc decizia acestuia sub o forma sau alta.Clear Capital Markets vine in Romania cu celelalte 2 modele de servicii reprezentatitve pentru piata de capital si bursa din Londra: “Advisory” si “Discretionary”. Modelul “Advisory” se caracterizeaza prin faptul ca fiecare tranzactie trebuie confirmata impreuna cu clientul pe linie inregistrata sau email. Modelul “Discretionary” pe de alta parte reprezinta produsul de top din portofoliul oricarei companii de acest profil. Respectiv la acest model discretionar, clientul ofera traderului incredere totala in deciziile luate si nu necesita confirmarea cu clientul a fiecarei tranzactii. La acest ultim model discretioanar exista bineinteles si un “performance fee” (bonus de performanta) alocat trader-ului. In mod normal acesta variaza intre 20%-30% din randamentul obtinut pe portofoliu. In ambele modele/servicii oferite, clientul primeste consultanta, analize si exepertiza specializata din partea trader-ului alocat”.

La ce trebuie sa fim atenti

Asadar, cum analizam o companie? La ce ne uitam inainte de a lua o decizie de investitie? Are compania respectiva potential de crestere in viitorul apropiat? Sunt intrebari la care incercam sa aflam raspunsuri impreuna cu Calin Nechifor.

“Indiferent daca sunteti un investitor pe termen scurt, mediu sau lung, intelegerea modului in care puteti mentine performanta portofoliului, poate reprezenta diferenta dintre castigurile potentiale sau diminuarea valorii investitiei initiale. Este destul de greu de anticipat performanta pietei bursiere, dar impreuna putem lua decizii educate care determina modul in care acestea afecteaza randamentul portofoliului detinut pe bursa. Cand vine vorba de analiza companiilor pe bursa, exista doua directii principale: Analiza fundamentala si analiza tehnica. Analiza fundamentala se refera la utilizarea informatiilor concrete despre cifrele unei companii pentru a incerca sa se identifice valoarea reala a actiunii, in timp ce analiza tehnica evita toate acestea in favoarea examinarii modului in care anumiti factori externi de piata pot afecta pretul pe bursa al acelui activ. Analiza fundamentala a unei companii este deseori vazuta ca fiind piatra de temelie in decizia de investitie. Sunt frecvent analizati factorii cantitativi si calitativi. Trebuie sa intelegem compania si tot ce este in spatele ei. Care sunt principalele sale produse sau servicii? Daca veniturile companiei sunt in crestere? Compania este pe profit sau nu? Cine sunt clientii sai? Ce avantaj are compania fata de concurentii sai? Cu cat intelegem mai bine o companie, cu atat mai bine putem sa luam decizii de investitii sanatoase si sa respectam corectiile normale ale pietei.

Analiza tehnica nu incearca sa masoare valoarea intrinseca a unei actiuni, ci sa identifice modele si tendinte din care putem recunoaste un potential trend. Dupa alegerea celor mai bune companii folosind metoda fundamentala, incercam sa determinam momentul optim pentru a cumpara actiuni la companiile identificate in procesul anterior.“Timing-ul” (componenta din analiza tehnica) este la fel de importat in aceasta decizie de cumparare. Din experienta noastra, cea mai buna modalitate de a observa cele mai bune puncte de cumparare este utilizarea graficelor (“stock charts”). Platforma de tranzactionare folosita de noi la Clear Capital Markets detine toate informatiile necesare pentru a lua o decizie analizata atat fundamental cat si tehnic” – declara Calin Nechifor.

Si totusi, in ce actiuni investim in 2018? Dupa un an 2017 destul de bun din punct de vedere al randamentelor din investitii, ne putem intreba daca nu cumva ne apropiem de varful perioadei de crestere. Sau, alternativ, in ce actiuni putem aloca castigurile din 2017 in speranta unei eventuale cresteri si in anul curent? Asadar, ce companii sunt in vizorul analistilor de la Clear Capital Markets?

Unilever (ULVR)

Pret la data de: 23/03/2018: 3742p

Pret tinta: 4600p

P/E: 20.13

Dividend Yield: 3.23%

Potential de crestere: 22%

Descriere: Unilever PLC produce marfuri de marca si ambalate, inclusiv produse alimentare, detergenti, parfumuri, produse de uz casnic si de ingrijire personala. Este o companie “dual-listed”cu UNA NA.

Analiza fundamentala: Ca si multe alte actiuni din acelas sector, pretul actiunilor Unilever a scazut, in timp ce Marea Britanie incepe politica de crestere a ratelor dobanzilor. Intre timp, compania continua sa castige incredere pe bursaoferind investitorilor randamente foarte atractive. Un raport pret/profit (P/E ratio) de 20 cuplat cu dividende in crestere este o propunere foarte atractiva pentru investitori pe termen mediu si lung. Cresterea cu doua cifre a EPS (rezultatul pe actiune) este prevazuta in urmatorii cativa anipentru Unilever, asadar, poate sa ofere atat atributele unei strategii defensive, cat si un real potentialul de crestere.

Analiza tehnica: Unilever s-a pozitionat destul de bine pe linia de sustinere pe termen lung si a inchis prima saptamana din martie cu un “bullish candle” (asa cum se observa pe grafic). Aceasta indica un interes puternic pentru cumparare. Ne asteptam sa vedem daca aceast trend de cumparare se va mentine si in saptamanile urmatoare, pe baza faptului ca investitorii considera ca investitiile in actiuni sunt ieftine datorita recentelor lor valori istorice. Actiunile au scazut cu aproape 20% fata de preturile ridicate stabilite in octombrie 2017.

 

Ferguson (FERG)

Pret la data de: 23/03/2018: 5200p

Pret tinta: 5800p

P/E: 16.7

Dividend Yield: 2.06%

Potential de crestere: 11.5%

Descriere: Ferguson Plc, fosta Wolseley plc, este o companie locata in Elvetia. Compania se ocupa cu distributia de produse sanitare si de incalzire, precum si cu materiale de constructie. Activitatea companiei se desfasoara in SUA, Marea Britanie, Tarile Nordice, Canada si Europa Centrala.

Analiza fundamentala: Ferguson este puternic expusa pietelor americane, iar vanzarile sunt in crestere amplificate si deun trend pozitiv in domeniul constructiilor din SUA. Distributia instalatiilor sanitare si de incalzire din SUA a inregistrat o crestere de 8% in Q1, determinata de cererea pe segmentul rezidential. Asadar cele mai recente cifre publicate au fost in concordanta cu asteptarile analistilor.

Analiza tehnica: Ferguson se tranzactioneaza pe un trend ascendent pe termen lung si continua sa trezeasca interes de cumparare in momentul in care se observa o scadere a pretului pe bursa. Actiunile au inregistrat o consolidare in ultimele luni, atingand valori mari in octombrie 2017. Rezistenta anterioara la 5090p actioneaza in prezent ca suport si ar trebui sa ofere o baza pentru o mai buna crestere. Actiunile inregistreaza noi maxime pe o baza relativa in comparatie cu indicele FTSE100, ceea ce evidentiaza performanta superioara a companiei.Se astepta o crestere reflectata si in pretul actiunii pe bursa.

 

Diageo (DGE)

Pret la data de: 23/03/2018: 2371p

Pret tinta: 2800p

P/E: 19.04

Dividend Yield: 2.60%

Potential de crestere: 19%

Descriere: Diageo plc produce, distileaza si comercializeaza bauturi alcoolice. Compania ofera o gama larga de bauturi de marca, inclusiv vodca, whisky, tequila, gins si bere. Printre brandurile detinute amintim: Guinness, Baileys, Johnnie Walker si multe altele.

Analiza fundamentala: Diageo a investit masiv pe pietele emergente si acest lucru ar trebui sa duca la o potentiala crestere in urmatoarele luni si ani. Se asteapta ca veniturile companiei sa creasca cu 18% in anul fiscal 2018. Societatea plateste, de asemenea, un dividend care are un randament momentan de 2,6%. Goldman Sachs a ridicat recent calificativul actiunii de la “Sell” la „Neutral” cu un pret tinta de 2550p.

Analiza tehnica: Diageo este cu aproximativ 13% mai ieftina in comparatie cu pretul ridicat stabilit in ianuarie 2018. Diagrama descrie in mod clar un canal “bullish” care includepretul din iulie 2016 pana in prezent. Corectia de la capatul inferior al canalului ofera oportunitate in a cumpara actiunea. Ne asteptam sa vedem ca tendinta pe termen lung persista si vizeaza o revenire la valorile maxime precedente.

 

author avatar
Mihai Koblenko
398 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger