AcasăNews26 de miliardari, si mai bogati

26 de miliardari, si mai bogati

Anul trecut, averea celui mai bogat om din lume, Jeff Bezos, a atins 112 miliarde de dolari

Prapastia intre bogati si saraci s-a adancit si mai mult in anul ce s-a incheiat. ONG-ul Oxfam a indicat ca 26 din miliardarii lumii au atatia bani cat majoritatea oamenilor saraci ai planetei, 3,8 miliarde de oameni, cerandu-le statelor sa-i taxeze pe cei mai bogati.

Anul trecut averea celui mai bogat om din lume Jeff Bezos a atins 112 miliarde de dolari

”Discrepanta care se mareste intre bogati si saraci penalizeaza lupta impotriva saraciei, dauneaza economiei si alimenteaza furia in intreaga lume”, a declarat Winnie Baynyima, directoarea Oxfam International. Guvernele ”trebuie sa se asigure ca firmele si cei mai bogati iti platesc partea lor de impozite”, a adaugat ea, cu ocazia publicarii traditionalului raport anual al Oxfam privind inegalitatile mondiale, in marja Forumului Economic Mondial care are loc pana vineri, la Davos. Anumiti economisti contesta cifrele Oxfam, a carui metodologie se bazeaza pe datele publicate de revista Forbes si banca Credit Suisse. In privinta celui mai bogat om din lume, Jeff Bezos, patronul Amazon, averea sa a atins 112 miliarde de dolari anul trecut. Or, ”bugetul  pentru Sanatate al Etiopiei corespunde unui procent de 1% din averea sa”, subliniaza Oxfam. De-o maniera generala, averea miliardarilor lumii a crescut cu 900 miliarde de dolari anul trecut, adica un ritm de 2,5 miliarde pe zi, in timp ce averea jumatatii celei mai sarace a planetei a scazut cu 11%. Dupa criza financiara din 2008, numarul miliardarilor s-a dublat, arata Oxfam, constatand ca ”bogatii nu beneficiaza numai de o avere in plina expansiune dar si de niveluri de impozitare cele mai putin ridicate de decenii”.

Taxare inegala

”Daca tendinta era inversa, majoritatea guvernelor ar fi avut suficiente resurse pentru a finanta serviciile publice”, a subliniat Oxfam, estimand ca ”bogatia este in special subtaxata”. Oxfam estimeaza ca miliardarii ascund fiscului 7600 de miliarde de dolari iar 10% din saraci platesc impozite mai ridicate, raportat la venituri, decat cei bogati. Raportul Oxfam este publicat in momentul in care taxarea marilor detinatori de averi este dezbatuta de mai multe tari. O dezbatere relansata in Franta, odata cu miscarile de protest ale ”vestelor galbene”. In Statele Unite, deputatul democrat Alexandria Ocasio-Cortez, proaspat aleasa, a propus taxarea cu 70% a celor mai bogati, sustinuta de laureatul premiului Nobel pentru Economie, Paul Krugman.

author avatar
Tudor Borcea
214 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger