AcasăNews21 de supravietuitori ai dramei de la Colectiv, mesaj catre premier si...

21 de supravietuitori ai dramei de la Colectiv, mesaj catre premier si ministrul Sanatatii

Primărița Capitalei, criticată vehement de președintele Asociației Colectiv, al cărui fiu de 22 de ani a murit în încendiul din clubul bucureștean

Un grup din randul tinerilor care au supravietuit dezastrului de acum trei ani, de la „Colectiv”, semneaza o scrisoare deschisa adresata, marti, sefei Guvernului si ministrului Sanatatii, prin care cer infiintarea unui mecanism de interventie in cazul accidentelor cu mari arsi, care sa permita o actiune cat mai rapida in astfel de situatii.

Adrian Albu, Mihai Grecea, Adina Apostol, Andrei Galut, Alexandra Furnea, Catalin Gradinariu, Cristian Matei, Flavia Lupu, Costin Dumitrache, Ancuta Morarasu, Stefan Dan, Corina Gabriela Ionita, Alice Tiaru, Mariana Oprea, Liviu Popescu, Bogdan Molesag, Cezar Marin, Marius Fratoaica, Catalin Ilnitchi, Andreea Ursu si Andrada Mihailescu vor schimbari in privinta interventiilor in cazurile pacientilor cu arsuri de peste 30% din suprafata corporala sau cu arsuri profunde, cazuri ce se incadreaza in categoria „marilor arsi”, asa ca semneaza mesajul menit sa ajunga in atentia reprezentantelor Executivului.

Demersul lor vine la cateva zile de cand un tanar din Piatra Neamt a fost transportat in Belgia, dupa ce suferise arsuri de gradul 3 pe circa 70% din suprafata corpului, in urma unui incendiu care i-a afectat locuinta. Pacientul nu a putut fi transferat intr-un spital din Bucuresti, din lipsa locurilor disponibile intr-un spital ce poate trata marii arsi.

Prezentam in cele ce urmeaza, integral, textul scrisorii, postate pe paginile de Facebook ale multora dintre semnatarii demersului:

„Scrisoare deschisa a unui grup de supravietuitori ai tragediei de la Colectiv pentru infiintarea unui Mecanism National de Interventie de Urgenta in Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arsi

 

Stimata doamna prim-ministru Viorica Vasilica Dancila,

 

Stimata doamna ministru al sanatatii, Sorina Pintea,

 

Tragedia de la Colectiv a aratat, dincolo de orice dubiu, iar semnatarii acestei scrisori au simtit, prin propriile experiente dramatice, ca sistemul medical public nu are capacitatea de a trata si ingriji marii arsi.

 

Inexistenta unor centre de arsi in tara, unitati spitalicesti specializate, cu personal experimentat, care sa asigure standardele foarte stricte de asepsie, absolut necesare pentru aceasta dificila patologie, standarde pe care unii dintre semnatarii acestei scrisori le-au vazut si de care au beneficiat in strainatate, pune in pericol viata fiecarui caz de mare ars „tratat” cu improvizatii – cele presupuse 11 paturi ale sectiilor de arsuri.

 

Aceasta situatie grava ne determina sa ne intrebam daca nu asistam la o incalcare a drepturilor garantate de Constitutia Romaniei prin Articolul 22 (1):

 

Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate.

 

Pentru noi, semnatarii acestei scrisori, supravietuitori ai incendiului din seara zilei de 30 octombrie 2015, declaratiile dumneavoastra din data de 1 noiembrie 2018, prin care ati recunoscut incapacitatea statului roman de trata mari arsi, precum si riscul major caruia ei se supun in spitalele din Romania, sunt cea mai buna dovada a bunelor intentii pe care le aveti in ceea ce priveste schimbarea starii de fapt. Acesta este motivul pentru care va scriem: dorim sa va solicitam o intalnire, pana la finalul acestei saptamani, pentru a va propune crearea unui Mecanism National de Interventie de Urgenta in Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arsi, mecanism care sa functioneze pana la construirea unor centre de arsi, la standardele necesare, in Romania, iar ulterior sa ramana activ pentru situatii exceptionale in care se impune de urgenta transportul unui numar mai mare de pacienti in strainatate – complementar cu instrumente europene cum ar fi Mecanismul de Protectie Civila.

 

Dupa cum foarte bine stiti – iar mobilizarea dumneavoastra in cazul pacientului Alexandru Baiasu din Piatra Neamt e o dovada in acest sens – supravietuirea unui mare ars (peste 30% din suprafata corporala sau pacienti cu arsuri profunde) depinde de transportarea cat mai rapida intr-un centru de arsi, fiecare ora putand face diferenta dintre viata si moarte. Modul in care autoritatile si persoanele responsabile s-au activat in toate cazurile in care a fost nevoie de transportarea unui ars arata ca lucrurile nu mai pot continua cu improvizatii si solutii ad-hoc. Este nevoie de acest protocol care sa permita actiunea rapida. Nu este normal ca viata unui pacient sa depinda de (in)disponibilitatea unor functionari de a se implica, de semnaturi, de conflicte interinstitutionale. Este nevoie de pasi clari, responsabilitati clare, algoritmi, proceduri.

 

Concret, dorim ca in intalnirea pe care speram sa ne-o acordati saptamana aceasta, sa va propunem un mecanism care sa cuprinda, integrat, cel putin urmatoarele:

 

  1. Transferul automat catre centre de mari arsi din Europa, cu care sa se incheie protocoale in acest sens. Centrele din Belgia si Olanda care au tratat victime de la Colectiv sunt cateva exemple, mai ales ca exista deja relatii bilaterale si un istoric de succes.

 

  1. Protocol interinstitutional cu MAPN (pentru transport aerian) si IGSU.

 

  1. Un fond permanent de urgenta, dedicat atat cheltuielilor imediate generate de transferul marilor arsi sau de anumite proceduri suplimentare in situatii particulare (cum ar fi achitarea unor facturi restante, astfel incat sa nu apara blocaje sau intarzieri in transportul si acceptarea de catre centrele din strainatate a respectivilor pacienti), cat si achitarii costurilor legate de ansamblul operatiunilor de transfer si spitalizare in strainatate, pe toata durata necesara tratamentului si recuperarii medicale a pacientilor.

 

  1. Desemnarea unui responsabil in interiorul Ministerului Sanatatii pentru implementarea, coordonarea si activarea acestui Mecanism National de Interventie de Urgenta in Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arsi.

 

De asemenea, in cadrul intalnirii, ca supravietuitori ai unor cumplite infectii cu germeni dobanditi in spitalele din Romania, am dori sa purtam o discutie si pe tema stadiului implementarii in spitale a planului de limitare a raspandirii germenilor din lista OMS, precum si a stadiului constructiei si dotarii centrelor de arsi.

 

Incheiem cu speranta ca ne veti acorda intalnirea solicitata si ca vom putea misca sistemul pentru ca Romania sa-si poata salva pacientii mari arsi.

 

Bucuresti, 6 noiembrie 2018

 

Cu stima,

 

Adrian Albu

Mihai Grecea

Adina Apostol

Andrei Galut

Alexandra Furnea

Catalin Gradinariu

Cristian Matei

Flavia Lupu

Costin Dumitrache

Ancuta Morarasu

Stefan Dan

Corina Gabriela Ionita

Alice Tiaru

Mariana Oprea

Liviu Popescu

Bogdan Molesag

Cezar Marin

Marius Fratoaica

Catalin Ilnitchi

Andreea Ursu

Andrada Mihailescu”

sursa foto: Facebook

321 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger