AcasăNews2018, anul geopoliticii sportului

2018, anul geopoliticii sportului

Stadionul Sankt Petersburg, orasul natal al lui Putin, are o capacitate de 67.000 de locuri

Jocurile Olimpice de iarna din Coreea de Sud (februarie) si Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia (iunie-iulie) vor reprezenta doua competitii importante pentru sportul de inalt nivel si doua puncte fierbinti pentru relatiile internationale.

Stadionul Sankt Petersburg orasul natal al lui Putin are o capacitate de 67000 de locuri

Fiecare din aceste evenimente va cristaliza una sau mai multe crize: JO vor avea loc la Pyeongchang, doar la cativa zeci de kilometri de Coreea de Nord iar Mondialul va fi organizat de o tara aflata sub sanctiuni economice, financiare si sportive. De-a lungul deceniilor, indiferent daca a fost vorba de JO de la Berlin, folosite in 1936 de regimul nazist pentru a-si celebra puterea sau de demonstratia de forta a Republicii Populare Chineze la Jocurile de la Beijing, in 2008, competitiile sportive internationale puternic mediatizate au servit drept cutie de rezonanta pentru evolutiile lumii dar mai ales ca arena a rivalitatilor geopolitice.

Liderul de la Kremlin joaca in prima liga pe arena internationala

Dar, arata analistul Cyrille Bret de la Institutul de studii Politice din Paris (SciencePro), idealurile lui Pierre de Coubertin, fondatorul Comitetului Olimpic International, au ramas pe dinafara. Imensele mize financiare, scandalurile legate de dopaj sau cheltuielile faraonice umbresc de mult imaginea acestor competitii. De mult, sportul a ajuns mai mult decat sport: este politica, economie, diplomatie si comunicare.

Sub amenintarea nucleara

A 23-a editie a Jocurilor Olimpice si Paralimpice de iarna va avea loc in Coreea de Sud (9-25 februarie). Locatiile principale se afla la mai putin de 80 de km de zona demilitarizata ce separa Coreea de Sud de Coreea de Nord. Evident, prima preocupare a sudului va fi securitatea competitiei si comportamentul Phenianului.

In constructie Volgograd Arena 45000 locuri va fi o bijuterie pe malurile Volgai

De la inceputul presedintiei Trump, Kim Jong-un a intrat intr-o frenezie a inarmarii nucleare. De partea lor, aliatii Coreii de Sud au desfasurat la fata locului sisteme antiracheta, in special sisteme THAAD. In fata preocuparii tarilor participante la JO, primul obiectiv al Coreii de Sud va fi sa prezinte o competitie perfect securizata si asigurata.

O chestiune de imagine

Concomitent JO vor reprezenta , pentru Coreea de Sud, o indispensabila operatiune de ”nation branding”, mai exact ”nation rebranding”, de a-si manifesta prosperitatea si integrarea in economia internationala. Dorinta Coreii de Sud de a fi un principal pilon economic al Asiei, mai ales in domeniul hi-tech, se reflecta si in sloganul JO: ”Passion Conected”. Slogan care aminteste locul gigantului Samsung in PIB tarii: 25%. Si faptul ca Sudul este un rezervor puternic al reprezentarilor colective. In fine, JO vor sublinia si la ce nivel Asia este unul din marii poli ai sportului international. Dupa JO din Tokyo (1964), Sapporo (1972), Sydney (2000) si Beijing (2008), Coreea de Sud va purta culorile Asiei in sanul olimpismului si deci a mondializarii sportului. Este si semnificatia votului Comitetului Olimpic International din 2011: Pyeongchang a fost preferat (cu 63 de voturi din 95)  in fata a doua orase europene: Annency si Munchen. Dar, daca lumea economica si-a castigat deja un centru de gravitatie in Asia de Nord, lumea sportiva este (inca) polarizata in Europa si SUA.

Diplomatia fotbalului in Rusia

Cea mai urmarita competitie sportiva din acest an va fi, evident, Mondialul de fotbal din Rusia, fiind estimata  a eclipsa orice alt eveniment in termeni de audiente tv. Semnificatia geopolitica a evenimentului tine de locul, durata si momentul competitiei. Ea se va derula din 14 iunie in 15 iulie in 12 orase ale Rusiei europene. Altfel spus, Mondialul de fotbal din 2018 va plasa sub ochii opiniei internationale, timp de o luna, un stat al carui loc este central pe scena politica internationala dar a carei imagine nu are claritatea dorita de Kremlin.

Problema dopajului

Pe de-o parte, Comitetul olimpic rus a fost suspendat de catre Comitetul Olimpic International din cauza dopajului sportivilor la Jocurile Olimpice de la Soci. CIO a lasat atunci insa deschisa posibilitatea pentru atletii rusi care nu au fost suspendati pentru dopaj sa participe la competitie in calitate de ”atleti olimpici ai Rusiei”. Rusia este insa o tara care de mult a facut din sportul de inalt nivel o parghie de influenta, un instrument de prestigiu national si de statut geopolitic. Reusita organizarii Mondialului va fi pentru autoritatile ruse  un mijloc crucial de a se face uitate controversele legate de cheltuielile enorme pentru Jocurile de la Soci, de a-si imbunatati reputatia in materie de lupta impotriva dopajului, a drepturilor minoritatilor sexuale si de a atrage cat mai multi spectatori europeni. Acestea vor fi primele provocari ale Rusiei, care a construit sau renovat, cu mare cheltuiala, 12 stadioane, transformand si Moscova, cu riscul de a declansa multe demonstratii in perioada premergatoare alegerilor prezidentiale din luna martie. Pe de alta parte, Rusia face obiectul unor sanctiuni economice si financiare ca urmare a anexarii Crimeii si a conflictului din Ucraina (Donbass) din 2014. Economia rusa, care a intrat de atunci in recesiune, mai ales din cauza scaderii pretului petrolului, a inceput sa-si revina. Iar pe scena diplomatica, Vladimir Putin a reluat initiativele, in special declansand campania militara din Siria, incepand cu septembrie 2015.

Cum va muta Putin?

Intrebarea care se pune este care va fi strategia Moscovei la mijlocul acestui an, in momentul in care Uniunea Europeana va examina posibilitatea de a ridica partial sau complet sanctiunile, in acelasi timp in care va analiza punerea in practica a incetarii focului in Ucraina, in virtutea acordului Minsk-2. Va alege Putin relaxarea si reluarea dialogului pentru a evita boicotul liderilor europeni, care deja s-a produs la Jocurile de iarna de la Soci, in 2014? Kremlinul nu a uitat ca presedintele Frantei si cancelarul Germaniei au refuzat sa asiste la Jocurile de la Soci in semn de protest pentru anexarea in curs a Crimeii. Sau Putin va face din Mondial o tribuna pentru reafirmarea puterii ruse? Aceeasi intrebare se pune in materie de politica interna: Moscova va pune accentul pe securitate, lupta antitero si presiune asupra fortelor de opozitie? Sau va dori sa arate o alta imagine pentru occidentali, permitand opozitiei sa se exprime? Acestea si multe altele vor fi simboluri si semne de scrutat la cateva luni dupa realegerea, pentru a patra oara, a lui Vladimir Putin la carma Federatiei Ruse. Foarte probabil chiar din primul tur, in 18 martie, deloc intamplator data aniversara a anexarii Crimeii. De multa vreme marile competitii sportive internationale au parasit statutul de evenimente minore sau izolate, devenind mize de putere si comunicare pentru statele lumii. ”Nation branding” si ”soft power”-ul Coreii de Sud si Mondialul din Rusia vor fi reperele anului sportiv 2018.

author avatar
Tudor Borcea
426 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger