AcasăNews2015, un an infernal pentru UE

2015, un an infernal pentru UE

PNL Diaspora a batut palma cu partidul Angelei Merkel, CDU - filiala Koln

O avalansa de crize a navalit anul acesta in sanul Uniunii Europene, agravandu-le pe cele existente deja. Peisajul geopolitic s-a schimbat mult iar liderii europeni au fost prea preocupati de problemele din tarile lor pentru a lucra impreuna.

De la caderea Cortinei de Fier, Europa nu a mai fost asa bulversata

Pentru UE, anul ce se incheie a fost unul ”infernal”, iar cel care vine se anunta si mai rau, se arata intr-o analiza Reuters. Europa nu a mai traversat asemenea grave perturbatii de la caderea Zidului Berlinului, in 1989. Dar daca evenimentul de atunci a contribuit la integrarea europeana, crizele de anul acesta risca sa dezmembreze UE in bucati, se arata in material, infomeaza Sputnik. UE a fost stabila timp de doi ani dupa caderea Cortinei de Fier si, in urmatorii 15 ani, s-a observat largirea Uniunii si a NATO catre frontierele rusesti, ucrainene si bieloruse. ”Par sa se confirme predictiile fondatorului UE, Jean Monnet, potrivit carora Europa unita se extinde in urma crizelor. Totusi, bulversarile politice si economice provocate de afluxul de imigranti, datoria Greciei, terorismul islamic si actiunile militare ale Rusiei au antrenat returul controalelor frontaliere in numeroase regiuni, ridicarea fortelor populare anti UE si frictiunile intre guvernele europene”, se arata in material.

Slabiciunea liderilor

Presedintele Comisiei europene, Jean-Claude Juncker, a prevenit ca zona Schengen se afla in pericol si ca moneda euro nu va supravietui daca frontierele interne ale Europei se reinchid. ”Crizele pe care le-am infruntat raman, la care se vor adauga si altele”, a declarat Juncker la cel de-al 12-lea summit al UE. O declaratie care contrazice credo-ul Angelei Merkel, ”Putem sa o facem”. Pozitia lui Merkel cu privire la criza migratorie nu este deloc impartasita de partenerii europeni, care se impaca greu cu ideea unor afluxuri de refugiati catre tarile lor. Politica de stricta austeritate a lui Merkel dar si atitudinea sa de dublu standard fata de Rusia au exacerbat conflictele cu unii parlamentari europeni. ”Una din problemele care risca sa se agraveze in 2016 este slabiciunea politica a principalilor lideri europeni si preocuparea lor excesiva doar pe provocarile interne din tarile lor, ajungand pana la a nu mai fi capabili sa ia deciziile colective care se impun”, se arata in textul Reuters. Potrivit acestuia, slabiciunea economica a Frantei ii reduce influenta in Europa. Premierul britanic David Cameron nu urmareste decat sa castige un periculos referendum cu privire la ramanerea sau iesirea Marii Britanii din UE. Daca a doua economie a Europei si una din puterile militare fondatoare voteaza pentru un ”Brexit”, UE va primi o lovitura devastatoare asupra credibilitatii sale la scara internationala. In acelasi timp, daca Cameron obtine ramanerea Regatului in UE in conditii mai favorabile, victoria sa ar putea impinge alti lideri europeni sa profite de aceasta tactica. ”Din pacate, avem nevoie de o victorie a lui Cameron, dar ea pune in pericol toata Europa”, a declarat un oficial european.

author avatar
Tudor Borcea
80 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger