AcasăNews12 evenimente care au zguduit lumea in 2015

12 evenimente care au zguduit lumea in 2015

Anul acesta, terorismul a lovit inima unei Europe ce pare sa nu-si mai revina din amnezie

Anul ce se incheie a fost marcat de o serie de evenimente ce-l pot defini ca unul din cei mai intunecati: atentate teroriste, criza refugiatilor, divergente in cadrul liderilor UE, situatia din Siria.

Anul acesta, terorismul a lovit inima unei Europe ce pare sa nu-si mai revina din amnezie

In 7 ianuarie, fratii Kouachi deschid focul la redactia Charlie Hebdo din Paris, ucigand 12 membri ai echipei hebdomadarului satiric, dupa publicarea unor caricaturi ale lui Mahomed, dintre care cinci caricaturisti. Atacatorii sunt ucisi ulterior de politie. Doua zile mai tarziu, Amedy Coulibaly ucide patru persoane si ia ostatice 20 de persoane intr-un supermarket cosher din Paris. Este ucis in urma unui asalt al fortelor de ordine. Cei trei atacatori au reclamat apartenenta la Al-Qaida si la ISIS. Franta este traumatizata de aceste atentate iar Europa, socata, noteaza RTBF. Cosmarul revine in 13 noiembrie. Trei echipe de comando teroriste lanseaza atacuri coordonate in Paris si Saint Denis. Unii deschid focul in baruri si restaurante in arondismentele X si XI, altii in sala Bataclan iar altii declanseaza explozii la Stade de France. Atentatele, revendicate de ISIS, fac 130 de morti.

11 februarie – Acord pentru respectarea armistitiului in Ucraina

In cadrul summit-ului de la Minsk, presedintii Ucrainei, Rusiei, Frantei si Germaniei au pus bazele unui acord pentru incetarea focului in Ucraina, urmare a negocierilor OSCE. Initial, tratatul fusese incheiat in 5 septembrie 2014, insa a fost violat in mod constant. Urmare a acordurilor de la Minsk, luptele din estul Ucrainei, soldate cu peste 8.000 de morti, au incetat in mare parte insa nici o solutie durabila nu a fost identificata, in special cu privire la retragerea armelor grele si organizarea alegerilor locale.

25 aprilie – Nepal, pus la pamant de multiple seisme

O serie de cutremure soldate cu peste 8.000 de morti au lovit mai multe regiuni din Nepal, primul avand o magnitudine de 7,8. Socul a fost resimtit in tot nordul Indiei. Seismele au provocat avalanse in Everest. 10% din populatia din Nepal a fost sinistrata.

17 iunie – Un terorist deschide focul intr-o biserica din Charleston

Dylan Roof impusca mortal noua persoane intr-o biserica frecventata de comunitatea afro-americana din Charleston (Carolina de Sud). Roof a fost inculpat pentru ”crime rasiste”. In 2 decembrie, Tashfeen Malik si Syed Farook ucid prin impuscare 14 persoane in San Bernardino (California). Presedintele Obama a denuntat lobby-ul american pentru arme de foc , care a blocat toata reforma privind controlul acestora.

26 iunie – Masacrele din Tunisia

Dupa ce, in 18 martie, 21 de turisti si un politist tunisian au fost ucisi intr-un atentat la muzeul Bardo, in 26 iunie, un atac la hotelul Riu Imperial Marhaba, in spropiere de statiunea Sousse, face 38 de victime. In 24 noiembrie, un kamikaze ucide in Tunis 12 membri ai garzii prezidentiale. Toate atacurile sunt revendicate de ISIS. Seria neagra continua , cu sute de morti, in Burundi, in 21 iulie, odata cu obtinerea de catre presedintele Pierre Nkurunziza a celui de-al treilea mandat prezidential, ignorand protestele opozitiei si comunitatii internationale, care a calificat aceasta decizie una  contrara Constitutiei tarii. In 31 iulie, un incendiu criminal declansat de extremisti israelieni la o casa din Cisiordania relanseaza furia palestinienilor, dupa ce un copil de 18 luni si parintii sai au pierit in flacari.

5 septembrie – Germania deschide usa refugiatilor goniti de Ungaria

In 5 si 6 septembrie, Germania a deschis frontierele miilor de emigranti si refugiati epuizati, trimisi cu autocare de catre autoritatile maghiare, dupa ce acestia au incercat in van sa treaca frontiera Ungariei. Multi din refugiati au ajuns in Munchen, unde au fost primiti cu aplauze. In doua zile, Germania a primit 20.000 de refugiati, Angela Merkel afirmand ca Germania va putea gazdui si integra valurile de emigranti. Germania a inregistrat peste un milion de emgiranti in 2015. Sub presiuni, Merkel s-a angajat la sfarsitul acestui an sa reduca ritmul primirilor, in cadrul unei solutii negociate la nivel european, in legatura cu Turcia, tara prin care au trecut majoritatea refugiatilor.

30 septembrie – Rusia incepe raidurile in Siria

Federatia Rusa, aliat al Damascului, lanseaza o campanie de raiduri aeriene de care profita fortele guvernamentale. In prima faza, majoritatea raidurilor au vizat rebelii moderati, grupari islamiste precum Front al-Nosra si regiuni aflate sub controlul ISIS. Insa comunitatea internationala si organizatii precum Amnesty International acuza Rusia de uciderea a sute de civili si de distrugeri masive cu incalcarea dreptului umanitar international. Principala baza aeriana a Rusiei este in Latakia. In 31 octombrie, un avion rusesc s-a prabusit in Egipt, 224 de persoane pierzandu-si viata. Ramura egipteana a ISIS a revendicat atentatul, Rusia devenind o tinta prioritara pentru Daesh. In 24 noiembrie, aviatia turca doboara un bombardier rusesc la frontiera cu Siria, turcii afirmand ca aparatul i-a violat spatiul aerian, acuzatie negata de Moscova. Incidentul a provocat o grava criza intre cele doua tari.

1 noiembrie – Turcia se intoarce catre Erdogan

Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) al presedintelui Recep Tayyip Erdogan castiga majoritatea absoluta pe care o pierduse cu cinci luni inainte in Parlament. Observatorii au denuntat o campanie electorala neechitabila,  derulata intr-un climat de violenta, cu presiuni guvernamentale asupra mass-media. Atmosfera s-a schimbat in Turcia, care a devenit si teatrul a numeroase atentate sangeroase, la Suruc (34 de morti), la Ankara (100 de morti). Erdogan a declarat ”razboi sincronizat” ISIS si PKK. Anul 2015 a insemnat si victoria opozantei birmaneze Aung San Suu Kyi, al carei partid a castigat in 8 noiembrie alegerile legislative, dupa 30 de ani de lupta cu junta militara din aceasta tara.

12 decembrie – Conferinta climatica de la Paris

195 de tari participante la conferinta din capitala Frantei au adoptat un acord privind lupta impotriva incalzirii globale. Textul are fixat ca obiectiv mentinerea cresterii temperaturii medii a planetei la mai putin de doua grade  in raport cu era preindustriala si la a limita aceasta crestere la 1,5 grade. Acordul prevede limitarea emisiilor de gaze si consumului de combustibili fosili.

author avatar
Tudor Borcea
296 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger