AcasăNews10,5 miliarde de euro pentru 19,5% din Rosneft

10,5 miliarde de euro pentru 19,5% din Rosneft

Rusia a vandut o participatie de 19,5% la grupul din industria petrolului Rosneft, pentru 10,5 miliarde de euro, catre Qatar si traderul de marfuri Glencore, contrazicand in acest fel asteptarile ca blocajul existent in relatiile Moscovei cu Occidentul sperie investitorii majori.

Ruşii au dat lovitura, Putin îşi întăreşte imaginea

Acordul demonstreaza ca atractivitatea detinerii unei participatii la unul dintre cei mai mari producatori de petrol din lume depaseste riscurile generate de sanctiunile occidentale impuse Rusiei din cauza conflictului din Ucraina. Tranzactia sugereaza si o posibila reanalizare de catre investitorii straini a riscurilor de a face afaceri cu Rusia, intr-o perioada in care alegerea lui Donald Trump ca presedinte al Statelor Unite a marit asteptarile pentru o dezghetare a relatiilor dintre Moscova si Washington. Vanzarea a fost anuntata la cateva zile dupa ce Rusia si OPEC au convenit sa isi coordoneze reducerile de productie pentru sustinerea preturilor petrolului, fiind pentru prima oara in ultimii 15 ani cand colaboreaza in acest sens. ”Este cel mai mare acord de privatizare, cea mai mare vanzare si achizitie care a avut loc in sectorul petrolului si gazelor in 2016”, a afirmat Putin la intalnirea cu Igor Secin, directorul Rosneft, care a fost transmisa la televiziune. Dupa anuntarea acordului, Kremlinul a precizat ca vor fi luate masuri pentru ca volumul mare de valuta adus de tranzactie nu va provoca volatilitate pe piata valutara a Rusiei.

Rusii , indemnati  sa manance ca Putin

Kremlinul va autoriza un site sa comercializeze produsele alimentare care provin de la furnizorii oficiali ai bucatariei presedintelui Federatiei Ruse.

Luna aceasta, presedintia rusa a informat agentia de presa Komsomolskaya Pravda ca un site internet va fi autorizat, incepand cu ianuarie 2017, sa puna in vanzare produse alimentare ale ”furnizorilor oficiali ai Kremlinului”. In prima faza, va fi vorba de produse lactate (unt, iaurturi si branza) pana acum rezervate exclusiv lui Vladimir Putin si anturajului sau, a indicat Elena Krylova, care dirijeaza celula de comunicare a presedintiei. Aceasta a confirmat, pentru postul de radio moscovit Govorit, ca preturile vor fi ”la fel ca cele din supermarketuri”. Insa ea nu a precizat daca sigla Kremlinului (un vultur bicefal) va figura pe ambalaje. Intrebata de jurnalistii straini daca pe site-ul respectiv se va vinde si vodca, Elena kyrilova a raspuns ca ”exista deja suficient alcool la dispozitia rusilor”. Deci distileria Crystall, furnizor al multor ministere in epoca sovietica, nu va face parte din firmele care vor oferi produse pe viitorul site. Insa, de cateva luni, comerciantii moscoviti au scos pe tarabe faimoasele ciocolate Belochka, pe care Putin le apreciaza foarte mult. ”Este vorba de testarea pietei”, a informat o sursa.

author avatar
Catalin Dumitrescu
91 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger