AcasăNews1 MARTIE, cea dintai zi a primaverii calendaristice. Obiceiuri de Martisor

1 MARTIE, cea dintai zi a primaverii calendaristice. Obiceiuri de Martisor

A venit, in sfarsit, primavara! Cel putin la nivel calendaristic, pentru ca daca este sa ne uitam la vremea de afara, la norii plumburii de pe cer si la ploaia care cade in cateva zone din tara, reperele par mai degraba specifice unei zilei de toamna.

Insa chiar daca lipsesc razele soarelui, cantecele pasarilor si primii lastari si muguri verzi, semne ale instalarii primaverii, pe 1 Martie pastram- indiferent de vreme- un obicei specific anotimpului despre care se stie ca readuce natura la viata, dupa iarna.

Asadar, de Martisor, dupa cum spun obiceiurile vechi de cand lumea, fetitele, domnisoarel si doamnele primesc mici daruri simbolice – un cosar, un trifoi, un ghiocel sau alte flori de primavara si cate si mai cate modele, dar care musai sunt insotite de snurul alb-rosu, simbol al vietii, al puritatii, dar si al intelepciunii. Se spune ca acest martisor e bine sa fie purtat – fie agatat de haina sau chiar la incheietura mainii -macar in primele zile ale lui Martie, daca nu pe intreg pacursul acestei primei luni de primavara.

In unele zone exista obiceiul ca snurul bicolor sa fie apoi agatat pe crengile pomilor fructiferi din gospodarie, drept simbol aducator de bunastare pentru familia care respecta aceasta traditie.

author avatar
Cristina Stefan
171 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger