AcasăNews1 aprilie, Ziua Pacalelilor in intreaga lume

1 aprilie, Ziua Pacalelilor in intreaga lume

Indiferent de unde se trage, ziua de 1 aprilie este recunoscuta ca fiind Ziua Pacalelilor in majoritatea tarilor lumii.

Marcata mai intai in Europa, Ziua Pacalelilor a emigrat peste Ocean si apoi pe tot globul. Originile Zilei Pacalelilor, indelung disputate, nu au fost gasite cu exactitate, istoricii considerand ca obiceiul farselor este o impletire de obiceiuri populare locale specifice fiecarei tari cu legende stravechi si cu ceremonialuri de intampinare a Anului Nou si ulterior a primaverii.

Se sustine ca originea zilei de 1 aprilie are stransa legatura cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. In vechiul calendar, ziua Anului Nou era sarbatorita pe data de 1 aprilie, in loc de 1 ianuarie. Dupa schimbarea calendarului gregorian, in 1582, in timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut initial probleme de a se obisnui cu sarbatorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sarbatoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiti „nebuni de aprilie”. Pe masura trecerii timpului, felicitarile trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au inceput sa fie considerate farse, fiind insotite adeseori de cadouri hazlii.

In Franta, unde Ziua Pacalelilor a fost marcata pentru prima data in secolul al XVI-lea, cel care cade victima unei pacaleli este numit „poisson d” Avril” (peste de aprilie).  Acesta trebuie, conform traditiei, sa poarte intreaga zi o hartie prinsa cu un ac cu gamalie, pe spate. Hartia trebuie ori sa fie decupata in forma de peste, ori sa aiba un peste desenat. Toate acestea din cauza faptului ca in luna aprilie, potrivit astrologiei, soarele paraseste semnul zodiacal al „Pestilor”.

In Anglia, Ziua Pacalelilor este marcata timp de doua zile: cel pacalit este numit „noddy” si trebuie sa poarte o coada atasata pantalonilor sau fustei. In Scotia acestuia i se spune „April qowk” sau „April cuckoo” (cuc de aprilie), pentru ca aceasta este prima pasare care vesteste venirea primaverii.

In Spania, celor pacaliti de 1 aprilie li se atribuie epitetul de „natarai”.

Japonezii sarbatoresc la 1 aprilie „Ziua papusilor” sau „Ziua bucuriei celor mici”, carora le ofera in dar papusi.Ziua Pacalelilor este sarbatorita si in unele state din America Latina – Peru, Mexic si Columbia, dar la 28 decembrie, sub numele de „Dia de los inocentes” (ziua celor naivi). Aceeasi sarbatoare este marcata si in Belgia, unde insa se sarbatoreste si 1 aprilie.

In Iran si in unele parti din India, Ziua Pacalelilor este in cea de-a 13-a zi a Anului Nou (Noruz).In Romania, pacalelile de 1 aprilie au inceput sa fie practicate in secolul al XIX-lea.

 

 

author avatar
Ciprian Purice
598 afisari

5 COMENTARII

  1. E dragut cand sunt pacaleli copilaresti, insa unii oameni se intrec cu gluma si chiar ii ranesc pe cei din jur. Vorbesc din experienta, bineinteles.

  2. Din pacate am fost pacalita azi ! De nasul meu … pana diseara sper sa gasesc cum sa il pacalesc…astept sugesti de la voi poate ma ajutati cumva ;))

  3. Hai ca am chef de comentat si nu am cu cine :)) … vreau sa merg la concertul lui David Bisbal impreuna cu cine comenteaza facem o echipa ” enational ” ne punem pe tricou poza lui David in fata iar pe spatele tricoului scriem enational ….unde sunteti la plimbare pe vremea asta ploioasa ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger