AcasăNews1.400 de operatori incep, de maine, curatenia de primavara

1.400 de operatori incep, de maine, curatenia de primavara

In Sectorul 1, curatenia de primavara incepe din Cartierul Aviatiei. Primarul Dan Tudorache va da startul campaniei sambata, 11 martie 2017, incepand cu orele 10:30, in cadrul unui comandament organizat in colaborare cu compania de salubrizare Romprest.                                      

Timp de o luna, 1.400 de operatori de teren vor salubriza toate cele 1125 de artere din Sectorul 1. Pentru curatenia de primavara se vor folosi peste 150 de utilaje: autogunoiere, unimoguri,  autoutilitare,  perii,  basculante,  portcontainere,  cisterne cu pompe de inalta presiune (pana la 150 bari), incarcatoare frontale, abrollkippere, multicaruri etc.

Tot in cadrul curateniei de primavara, Romprest va salubriza toate recipientele de pe domeniul public, folosind echipamente speciale de igienizat si solutii ecologice. Astfel vor fi curatate peste 14.000 de cosuri stradale (amplasate pe stalpi) si aproximativ 2000 de recipiente de colectare selectiva.

”Ca in fiecare an, dupa terminarea sezonului rece, Primaria Sectorului 1 demareaza o ampla campanie de salubrizare a domeniului public. Fac un apel catre comunitatea Sectorului 1 sa sprijine eforturile administratiei locale in pastrarea unui oras curat si in protectia mediului inconjurator”, a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

 Solutii ecologice pentru salubrizarea domeniului public

In cadrul curateniei de primavara, Compania Romprest va desfasura urmatoarele activitati: razuitul rigolelor, maturatul manual si mecanizat, stropitul si spalatul cu substante ecologice a carosabilului si trotuarelor, precum si intretinerea curateniei. De asemenea, vor fi colectate deseurile rezultate de la populatie, precum si cele existente in depozite necontrolate.

Colectam resturile vegetale de la populatie

Pe toata perioada curateniei de primavara, locuitorii Sectorului 1 se pot debarasa de deseurile vegetale rezultate in urma curateniei spatiilor din curtile proprii  interioare si a spatiului verde din administrarea asociatiei de proprietari/locatari. Acestea vor fi colectate si transportate de catre Romprest la fiecare sfarsit de saptamana. Programul de colectare se va desfasura in fiecare sambata si duminica, in intervalul orar 08:00 – 13:00. Pentru a face programari puteti contacta compania Romprest, la numarul de telefon 021/9460, cu minim 24 h inainte.

Colectam selectiv direct de la domiciliu

Primaria Sectorului 1 continua campania de colectare selectiva a deseurilor direct de la asociatiile de locatari/proprietari si de la gospodarii. Incepand cu 1 decembrie 2015, a fost definitivat noul sistem de colectare separata a deseurilor pe doua fractii: fractie umeda (numai deseuri menajere) – pubela maro si fractie uscata (numai deseuri uscate) – pubela verde. Proiectul a fost lansat ca un program pilot, in anul 2008, Sectorul 1 fiind primul din Bucuresti care a realizat un astfel de program de colectare separata a deseurilor, pe doua fractii.

Colectarea deseurilor de la asociatii de locatari/proprietari se desfasoara astfel:

  • Luni si Vineri – se colecteaza numai fractia umeda (deseuri reziduale);
  • Miercuri – se colecteaza fractia uscata (deseuri reciclabile: plastic,metal, hartie, carton, sticla).

La  gospodariile individuale programul de colectare se desfasoara astfel:

  • Fractia umeda – se colecteaza o data pe saptamana, de luni pana vineri;
  • Fractia uscata – se colecteaza o data la doua saptamani, sambata.

In plus, populatia are la dispozitie si posibilitatea de a precolecta deseurile de ambalaje pe mai multe fractii, in recipientele constituite in baterii, pe domeniul public (aproximativ 500 de puncte cu circa 2000 recipiente), respectiv:

  • Galben – pentru deseuri provenite din ambalaje plastic si metal;
  • Albastru – pentru deseuri provenite din ambalaje de hartie si carton;
  • Verde – pentru deseuri provenite din sticla.

De asemenea, toate unitatile de invatamant din Sectorul 1 (gradinite, scoli, licee) beneficiaza de un program de colectare selectiva, pe doua paliere: hartie/carton si plastic.

Pe 01 ianuarie 2017, a fost introdusa o noua taxa pentru Fondul de Mediu, in valoare de 80 lei/ tona pentru deseul depozitat la rampa ecologica. In acest sens, toti locuitorii sectorului 1 sunt invitati sa se implice mult mai responsabil in vederea colectarii si predarii selective a deseurilor pe fractie umeda si fractie uscata, diminuand astfel cantitatea de deseuri spre depozitare si, treptat, toate deseurile sa fie pre-colectate 100% separat. Obiectivul  este ca Sectorul 1 sa fie prima zona administrativa care nu va mai plati aceasta taxa pentru populatie.

In acest scop, va demara o campanie de constientizare a tuturor cetatenilor din Sectorul 1 in vederea efectuarii pre-colectarii separate a deseurilor in mod corect. Operatorul de salubritate Romprest si Primaria Sectorului 1 vor informa locuitorii ca, incepand cu data de 01 mai 2017 se va incepe treptat sa nu se mai colecteze deseurile precolectate neconform, adica separate pe cele doua fractii( fractie umeda si fractie uscata).

Continua campania de colectare a deseurilor electronice, si a celor voluminoase gratuit!

Din grija pentru mediu si pentru sanatatea locuitorilor din aceasta zona administrativa, Primaria Sectorului 1 si Compania Romprest continua campania de colectare a echipamentelor electrice, electronice si electrocasnice (DEEE) si a celor voluminoase, demarata inca din martie 2008.

In a doua duminica a fiecarei luni, locuitorii Sectorului 1 pot depozita in fata imobilului de domiciliu televizoarele, radiourile, frigiderele, masinile de spalat sau alte echipamente electrocasnice vechi, mobilier, etc, care le ocupa inutil spatiul in locuinte. Toate deseurile vor fi ridicate gratuit de firma Romprest. Echipamentele electrocasnice si cele voluminoase colectate sunt preluate in vederea tratarii, valorificarii in vederea reciclarii in conformitate cu legislatia europeana de mediu. In luna aprilie, campania de colectare a DEEE-urilor se va tine in prima duminica a lunii, decalajul fiind motivat de Sarbatorile Pascale.

Locuitorii Sectorului 1 pot semnala, 24 h din 24 h, orice problema legata de salubrizarea domeniului public la numarul de telefon 021/9460 – call center-ul Companiei Romprest.

 

author avatar
National
162 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger