AcasăNews„Noua Casa” produce inflatie de case vechi pe piata imobiliara

„Noua Casa” produce inflatie de case vechi pe piata imobiliara

Noua Casa va permite cumpararea doar a apartamentelor noi

Programul „Noua Casa”, care va inlocui in acest an „Prima Casa”, va oferi posibilitatea contractarii de credite cu dobanda subventionata doar pentru cumpararea de locuinte noi.

Noua Casa va permite cumpararea doar a apartamentelor noi

„Noua Casa” nu a intrat inca in vigoare, dar vestea i-a pus serios pe ganduri pe acei proprietarii de locuinte vechi, care aveau in vedere vanzarea apartamentelor construite inainte de 1990. Tehnic, un apartament  este considerat vechi daca a fost dat in folosinta cu mai bine de zece ani in urma, insa majoritatea locuintelor din Romania s-au construit pe vremea lui Ceausescu. Totusi, perioada 2007-2009 au aparut numeroase proiecte imobiliare, pe fondul creditelor  imoniliare date destul de usor, dar criza a pus la pamant piata imobiliara, intrata acum in al patrulea an de scadere. Bancile au mai acordat imprumuturi imobiliare doar prin „Prima Casa”, prin care puteau fi cumparate inclusiv apartamente vechi. Programul se va transforma in acest an in „Noua Casa”, iar beneficiarii creditelor subventionate vor putea cumpara doar locuinte noi. Se pare ca lobby-ul facut de dezvoltatorii imobiliari ramasi cu mii de apartamente nevandute a avut efect, e drept, in dauna proprietarilor de locuinte vechi, al caror pret a scazut cu peste 30% in doar trei ani.

Piata imobiliara scade si in 2013

Astfel, potrivit preturilor medii consemnate de-alungul anilor pe site-urile si in publicatiile imibiliare, daca la inceputul anului 2009, la debutul crizei, o garsoniera decomandata, de peste 35 de metri patrati, se vindea in bucuresti cu 48.500 de euro, in prezent este oferita cu 34.500 de euro si nu are cautare. Un apartament cu doua camere, de peste 55 de metri patrati, se vindea in urma cu patru ani la pretul de peste 77.500 de euro, iar acum „zace” pe site-uri la pretul de 53.000 de euro. Apartamentele cu trei camere, de peste 75 de metri patrati, pe care proprietarii cereau in 2009 minimum 105.000 de euro, abia daca se mai vand cu 70.000 de euro. Analistii imobiliari atrag atentia ca devalorizarea apartamentelor vechi va continua si in acest an.

author avatar
Arpad Dobre
209 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger