AcasăNews„Gaura” de 2.200 de miliarde de dolari la fondurile de pensii din...

„Gaura” de 2.200 de miliarde de dolari la fondurile de pensii din SUA

Profitul CalPERS a scazut in ultimul an de la peste 20% la 1%.

O noua criza financiara ameninta din nou SUA, una poate chiar mai grava ca cea de subprime, care a declansat prabusirea finantelor americane in 2008. Fondurile federale de pensii au o „gaura” intre 1.200 si 2.200 de miliarde de dolari.

Profitul CalPERS a scazut in ultimul an de la peste 20% la 1%.

Cele mai mari 100 de fonduri de pensii din SUA se pot lauda cu active si pasive de mii de miliarde de dolari si chiar o fac, anuntand an de an (cel putin pana in 2011), profituri cu doua cifre. Daca ar fi sa luam California Public Employees Retirement System (CalPERS), de exemplu, rezutatele financiare ale acestui fond de pensii, anuntate la 30 iunie 2011, indicau un profit de peste 20%  pe ultimele 12 luni fata de perioada precedenta. Spre comparatie, profitul anuntat pe 30 iunie 2012 indica o crestere de numai 1%.  Se pare insa ca lucrurile stau prost la mai toate fondurile de pensii din SUA.

Un sfert din bani a disparut

Potrivit companiei Milliman Inc. (specializata in consultanta, statistici, prognoze si calcule probabilistice in domeniul financiar), firmele care se ocupa de  pensii sustin ca au fonduri care acopera, in medie, 75% din suma totala depusa de cetateni. Restul de 25% (circa 900 de miliarde de dolari) sunt fie investiti pe bursa, fie oferiti ca imprumut, fiind cunoscut faptul ca, dupa banci, cei mai mari creditori ai lumii sunt fondurile de pensii si fondurile administrate de sindicate. Milliman a descoperit insa ca fondurile acopera doar 67% din depunerile cetatenilor, ceea ce ridica gaura  la peste 1.200 de miliarde de dolari, iar calculele Moody’s, arata ca ar fi vorba de un minus  de 2.200 de miliarde de dolari. Una peste alta, in cazul in care managerii acestor fonduri au fost lacomi si au investit aiurea banii cetatenilor, in SUA ar putea izbucni o noua criza financiara, pe langa care cea a subprimelor din 2008 va fi doar o amintire usor neplacuta.

author avatar
Arpad Dobre
203 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger