AcasăNews„Exodul foamei” din suburbiile Damascului

„Exodul foamei” din suburbiile Damascului

Barbatii, separati de familii, ca sa fie cercetati de armata

Aproape 2.000 de civili din trei suburbii ale Dmascului au fost lasati sa treaca de catre armata regulata, la insistenta organismelor internationale.

Armata a instituit asediu de cateva luni, blocand si ajutoarele alimentare, astfel ca multi dintre refugiati au avut nevoie de ajutorul celor de la Semiluna Rosie ca sa se deplaseze.

Sub bombardament din martie

Barbatii, separati de familii, ca sa fie cercetati de armata

Cei mai multi provin din Muadhamiya, unde malnutritia a facut deja victime in randul copiilor. Intr-un interviu acordat BBC, ministrul sirian al Afacerilor Sociale, Kinda al-Shamamat, a declarat ca in suburbiile Damascului se afla teroristi, de aceea s-a instituit blocada. Un grup de civili a mai incercat odata sa paraseasca Muadhamiya, aflata sub bombardament zilnic din luna martie. Insa trupele lui Assad au arestat barbatii, iar multe dintre femei au fost abuzate sexual. De atunci nimeni nu a mai indraznit sa plece. Chiar si acum, sub monitorizare internationala, barbatii au fost separati de familii si cercetati de catre armata. Acestia urmeaza a fi reuniti cu familiile, dar nimeni nu poate garanta acest lucru. Seful operatiunii de salvare a civililor din cadrul Semilunii Rosii, Khaled Arkoussi, a declarat ca femeilor si copiilor li s-a acordat primul ajutor si au fost transportati la centre de primire.

Au mancat radacini si iarba

Copil cu malnutritie

Kinda al-Shamamat a tinut sa sublinieze ca, odata acesti civili evacuati, cei care au ramas sunt numai teroristi. Insa corespondentii BBC au transmis ca mai sunt mii de civili, carora le-a fost teama sa plece. Mai ales ca s-a raspandit vestea ca o parte din barbatii cercetati de armata au fost retinuti. Sub asediu si sub spectrul malnutritiei se afla si Yarmouk si Ghouta, unde situatia a devenit atat de disperata, incat s-a emis o lege islamica pentru a permite oamenilor sa consume carne de caini, pisici si magari, dar nici aceste animale nu se mai afla in zonele asediate. „N-am mai vazut o bucata de paine de noua luni”, a declarat o refugiata. „Am mancat radacini si iarba”. Unul dintre directorii UNICEF, Yoka Brandt, a declarat ca patru milioane de copii sirieni sunt afectati de razboi si au nevoie de ajutor umanitar.

author avatar
Adina Mutar
342 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger