AcasăNews„Efectul DSK”, o noua faza a antiamericanismului francez

„Efectul DSK”, o noua faza a antiamericanismului francez

Carmen M. Reinhart s-a simtit ca in „Piratii din Caraibe” printre „masculii alfa” de la FMI

Analistii americani au constatat ca SUA au intrat intr-o noua etapa a fenomenului antiamerican al Frantei: „efectul DSK”!

Carmen M. Reinhart s-a simtit ca in „Piratii din Caraibe” printre „masculii alfa” de la FMI

Philippe Roger, de la Universitatea din Chicago, analizeaza de multa vreme sentimentele antiamericane ale francezilor si incearca sa le descopere cauza. El a scris si o lucrare, „Istoria antiamericanismului francezilor”, demonstrand ca in ultima suta de ani, Franta, fara sa poarte vreun razboi cu America, o considera in mod „traditional” o tara-inamica. Doar in urma atentatelor de la 11 septembrie 2001 a parut sa scada in intensitate acest sentiment de neiubire, dar nu pentru multa vreme. Doar pana ce au aparut teoriile conspiratiei care aratau implicarea unor forte americane oculte in atac. De cand cu arestarea sefului FMI, Dominique Strauss-Kahn, si plimbarea lui prin „targ”, incatusat, ca sa-l vada lumea intreaga cat e de ticalos, sentimentul antiamerican al francezilor a ajuns din nou la cote foarte inalte. Nu conteaza ca teoria complotului in cazul DSK il indica ca tartor pe oponentul politic, presedintele Sarkozy sau o strategie a rusilor de a pune la sefia FMI un neeuropean. „Inamicul american” este cel care a jucat la scena deschisa.

Masculii alfa de la FMI

Psihologilor le este foarte clar ca DSK s-a comportat ca un „mascul alfa”, ceea ce nu-l disculpa, dar nici nu-l arata a fi „cel mai cimpanzeu dintre barbatii puternici”. Chiar New York Times arata ca FMI este „o insula in mijlocul capitalului american, un loc condus de masculii alfa ai economiei mondiale”, in interiorul careia au existat multe cazuri de hartuire sexuala. Ancheta New York Times a dezvaluit ca unele femei evitau sa poarte fusta, sa nu starneasca instincte primare. Altele, din contra! Carmen M. Reinhart, director adjunct pentru cercetare intre 2001-2003, spunea ca normele de conduita in FMI sunt ca in „Piratii din Caraibe”, la cheremul fiecaruia!

author avatar
Adina Mutar
135 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger