AcasăNews„Creierul” luarii de ostatici din Algeria, omul serviciilor secrete occidentale

„Creierul” luarii de ostatici din Algeria, omul serviciilor secrete occidentale

Mokhtar Belmokhtar este cel care si-a asumat responsabilitatea pentru cea mai cutremuratoare criza a ostaticilor, cea petrecuta in Algeria, soldata cu moartea a 38 de straini.

Printre islamistii care au atacat In Amenas erau si europeni

„Mana armata” care a atacat complexul de exploatare a gazelor din In Amenas, din apropierea frontierei cu Libia, a fost gruparea islamista Mulathameen Brigade („Brigada mascata”).

Belmokhtar, recrutat de CIA

Belmokhtar, provenit din nordul Africii, a fost recrutat si antrenat de CIA in Afganistan, unde a beneficiat si de instructaj din partea ISI (serviciile secrete ale Pakistanului). Acesta a fost infiltrat in gruparea Mujahedinii, care mai apoi s-a despartit in Al Qaida si miscarea talibana. Dupa ce a luptat in Afganistan cu tovarasii sai de arme, s-a intors in Algeria, in 1993, unde s-a alaturat Grupului Salafist pentru Rugaciune si Lupta (GSPC), fondat de Hassan Hattab.  Fostul adjunct al sefului contraspionajului algerian, Mohammed Samraoui, a declarat ca GSPC a fost creat de armata algeriana ca sa distruga Frontul Salvarii Islamice, un partid care trebuia sa vina la putere. Membrii GSPC fusesera alesi pe spranceana de serviciile secrete algeriene, dintre cei ce luptasera in Afganistan. In 2007, GSPC s-a redenumit Grupul Islamic Maghreb (AQIM) si s-a afiliat la Grupul de Lupta Islamic din Libia (LIFG), dupa care, impreuna, s-au unit cu Al Qaida.

„Canadieni si europeni faceau parte dintre atacatori!”

Michel Chossudovsky, de la Universitatea din Ottawa, a demonstrat ca LIFG era sprijinit de CIA si serviciul secret britanic MI6, folosind si ca „acoperire” pentru agenti infiltrati in organizatiile teroriste. AQIM, la randul sau, cu sprijin financiar din partea Arabiei Saudite si Qatarului, era foarte activ in Mali. Lumea terorismului e mica! Criticat de occidentali pentru actiunea in forta, premierul algerian, Abdelmalek Sellal, a declarat ca un canadian a fost cel care a coordonat atacul si alti „blonzi cu ochi albastri”, experti in explozibili, au minat complexul. Unul dintre jihadisti, conform autoritatilor algeriene, era chiar francez. Nordul Africii este recunoscut pentru bogatiile gazeifere!

author avatar
Adina Mutar
597 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger