AcasăNews„Cezar”: „Am fotografiat trupurile schingiuite ale vecinilor mei!”

„Cezar”: „Am fotografiat trupurile schingiuite ale vecinilor mei!”

„Cezar”, cu hanorac albastru cu gluga, in fata comisiei americane

Intr-o procedura neobisnuita, Comitetul american pentru Afaceri Straine, l-a audiat pe „Cezar”, dezertorul sirian care a lucrat ca fotograf in inchisorile Securitatii lui Bashar al Assad.

Acesta a reusit sa fuga, fiind in posesia a peste 55.000 de fotografii, documente ce atesta crimele comise de regimul Assad.

„Cezar”, cu hanorac albastru cu gluga, in fata comisiei americane
Corpul unui copil, ars cu acid
Zeci de mii de detinuti ucisi, zeci de mii inca inchisi

Oficialii sirieni au sustinut ca „fotografiile sunt niste falsuri la scara industriala”, insa „Cezar” a demonstrat autenticitatea acestora, adaugand la documente propria marturie.  Prezent in fata comitetului, dar sub acoperire, purtand un hanorac cu gluga si filmat doar de la spate, folosind un interpret, ”Cezar” a explicat circumstantele in care au fost facute fotografiile prezentate pe un monitor. El a lucrat ca fotograf in Politia Militara. Cand cele 24 de departamente de Securitate ale regimului au inceput sa aresteze revolutionari,  in 2011, au inceput sa apara victimele batailor bestiale, torturii prin arsura cu tigari, cu acid si socuri electrice, smulgerea unghiilor, scoaterea ochilor, taierea organelor genitale, inecare, strangulare. „Cezar” a fost trimis sa arhiveze fotografiile facute cadavrelor. „Am vazut fotografii  de femei, copii, batrani purtand urmele torturilor inimaginabile. La morga unitatilor militare erau aduse zilnic cate 50, 60 de cadavre. Unele victime erau inca vii, dar erau executate pe loc. Am vazut cadavre ale unor persoane pe care le cunosteam, ale vecinilor mei, din localitatea mea, dar nu aveam voie sa le instiintez rudele. As fi fost arestat”.

„Sa plateasca si rusii”

„Cezar” a vrut sa dezerteze de multa vreme, dar membri ai Opozitiei siriene l-au sfatuit sa stea si sa documenteze crimele regimului. Asta a facut, avand grija sa scrie pe poze numarul de identificare al detinutului, numarul raportului patologic si unitatea unde a decedat. A reusit sa fuga anul trecut, predand Organizatiei Natiunile Unite si FBI zecile de mii de fotografii.

Cherif Bassiouni, unul dintre creatorii Curtii Penale Internationale, a declarat ca fotografiile lui „Cezar” ii aduc aminte de victimele KGB-ului sovietic. „Daca rusii au avut vreun amestec in atrocitatile comise de regimul Assad, vor trebui pedepsiti si ei”, a declarat Bassiouni. Casa Reprezentantilor a decis infiintarea unui tribunal care sa analizeze crimele lui Assad.

author avatar
Adina Mutar
536 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger