Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Monica Tatoiu » “Datorita” diletantilor din cauza impostorilor

“Datorita” diletantilor din cauza impostorilor

Autor:

A inceput de vreo cateva luni batalia electorala pentru aceste alegeri europarlamentare. Cu  liste,  semnaturi si, mai ales, cu sondaje, care mai de care mai abracadabrante…

 

Ordinea pe liste spune clar la cate procente se asteapta fiecare partid. Chiar daca sefii  o dau cotita cand li se cere un pronostic . Listele sunt pline de personaje care reprezinta fiecare cate un grup de interese. Care de regula contribuie la consolidarea liderului. In partidele mari se uita insa ca votul este adus de oamenii din teritoriu. De palmasi. Care nu reactioneaza la butoanele apasate de la centru cum reactioneaza calul la bici. Daca in orase votantii inteleg ce inseamna apartenenta la UE, la sate mai putin. Cum vor aduce la vot partidele oamenii care nu stiu prea multe despre UE si nu inteleg cum ii afecteaza aceste alegeri? Batand o moneda nationalista, stanga si euroscepticii. Statul paralel bau –baul de serviciu. Externalizand responsabilitatile esecurilor. De cealalta parte vom auzi de oportunitati, pe care din pacate nu le-am exploatat suficient din cauza sau datorita “coruptiei” celorlalti.  Vom afla de investitii ratate si furturi cu autor nerecunoscut. Vom afla de o parte si de alta ca suntem iubiti, urati, discriminati sau sprijiniti de maica UE. Mangaiati sau admonestati. O sa aflam atat de multe incat va fi o mare problema sa procesam aceste “informatii”. O sa avem dezbateri, o sa ne certam in familie. Si? O sa treaca alegerile, o sa vina vara si o sa ne aducem aminte de galceava cand o sa inceapa incalzirea in toamna pentru batalia romaneasca, adevarata, pentru prezidentiale. In acest timp, la centrul UE vor incepe negocierile adevarate, dure, pe functiile de decizie la nivelul Europei. Comisari, sefia PE, BCE, comisii. Se numeste networking. Eu te stiu pe tine, tu ma stii pe mine. Asa se construieste in timp o relatie de incredere. Cu intalniri informale, cu “sharing”, informatii neprelucrate, cum zic englezii care nu o sa mai fie printre noi.

Ce face PSD-ul? Ii scoate din schema pe cei care si-au consolidat o pozitie si relatii personale in negocieri si ii inlocuieste, la presiunea unor baroni locali, cu “diletanti”. Probabil cei rasi de pe liste nu au cantat ode suficiente liderului suprem. Si nu i-au camuflat afara dansul pe carbunii incinsi de acasa… Odata parasutati in PE , diletantii agreati acasa o sa faca ce in PE? Selfie. Ma intreb cine-i vor baga in seama. O sa fie precum niste reprezentati de mana a doua trimisi de umplutura la un meeting pe care sefii lor l-au considerat nefolositor. In Romania au conexiuni, dar in UE sunt “nobody”. Pana sa aiba ce si cui spune ceva, trece mandatul. ALDE isi conserva avanpostul si va avea astfel un avantaj la negocieri interne cu presiuni externe. PNL la fel cu cateva figuri, care vor pleca la Bruxelles dupa ce unii se vor retrage de pe locurile eligibile. Diletantii, marionetele si sinecuristii sunt o masa de manevra. Utila functie de context. In politica mica, de la noi de acas, merge si cu Dorel. In politica mare, unde sunt banii multi, Dorel de Romania e doar de decor. Daca vrem  ca Romania sa conteze in negocierile de importanta capitala care vor urma in UE, va trebui sa votam oameni, nu liste. Oameni de forta, educati, care sa fie capabili sa negocieze, nu sa isi ridice doar poalele in cap afara ca sa isi multumeasca votantii de acasa cu spectacole ieftine de nationalism de balta. Partidele mari au obligatii mari. Fata de finantatori. Se vede si la PNL , PSD si PLUS. Din asezarea numelor pe lista… Marele pericol, dupa ce stanga romaneasca a fost confiscata de interese meschine, si dreapta divizata in acelasi fel, sa se creeze culoare pentru impostori care sa spuna ce vor nemultumitii din ambele parti sa auda. Sa se risipeasca ca in 2014, 13% din voturi, pe looseri. Care voturi sa se duca spre diletantii de pe listele pe care nu le-am votat, prin redistribuire. Mare dilema. Mare problema. Un vot pentru partidele mai mici, cu cele mai mari sanse de a trece pragul. Nu pentru independenti. Ei nu conteaza in jocul din PE. Macar doi, trei luptatori de categoria grea sa avem si noi in PE. Pe ce liste or fi. Cu ei o sa defilam 4 ani. Prin taifunul care vine. Sigur. ”Datorita” diletantilor  din politica lumii, vorba lui Iohannis, si din “cauza” impostorilor decidenti, vorba mea.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 22-04-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!