AcasăDIVERSELibertatea presei: vaccinul împotriva dezinformării, blocat în peste 100 de țări

Libertatea presei: vaccinul împotriva dezinformării, blocat în peste 100 de țări

Exercițiul jurnalistic „principalul vaccin” împotriva dezinformării în plină criză Covid-19, este „total sau parțial blocat” în  130 de țări, avertizează Reporterii fără frontiere (RSF) în ediția din 2021 a clasamentului mondial al libertății presei.

În total, 73% din cele 180 de ţări evaluate de ONG-ul cu sediul la Paris se caracterizează prin situaţii considerate „foarte grave”, „dificile” sau „problematice” pentru profesiunea de jurnalist şi sunt reprezentate în negru, roşu sau portocaliu pe o hartă a lumii privind libertatea presei. Doar 12 ţări, adică 7% faţă de 8% anul trecut, arată o „situaţie bună”. Această „zonă albă” nu a fost „niciodată atât de redusă din 2013”. În plus, pandemia  Covid-19 a reprezentat „o formă de oportunitate pentru state care au putut să restricţioneze libertatea presei”, a declarat pentru AFP secretarul general al RSF, Christophe Deloire. Este vorba de o exacerbare a represiunii în țările cele mai „reduse la tăcere” precum Iran (locul 174), Arabia Saudită (170), Egipt (166), Siria (173), China(177), Coreea de Nord(179). De asemenea, criza globală a sănătății „a provocat o închidere enormă a accesului pe teren şi la surse de informaţii pentru jurnalişti”, subliniază Deloire. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât jurnalismul este principalul bastion de luptă împotriva „dezinformării”, alimentată uneori chiar de guverne. Lideri politici au răspândit dezinformări despre pandemie, inclusiv fostul preşedinte american Donald Trump, Jair Bolsonaro al Braziliei şi Nicolas Maduro din Venezuela, care „au promovat medicamente a căror eficacitate nu a fost niciodată dovedită de lumea medicală”. În partea de sus a clasamentului RSF, Norvegia îşi păstrează primul loc pentru al cincilea an consecutiv, înaintea Finlandei şi Suediei, care a devansat Danemarca pentru a se situa pe locul 3. Europa rămâne cea mai sigură regiune, dar agresiunile și arestările abuzive s-au înmulțit, în special în Franța (34) în timpul demonstrațiilor împotriva proiectului de lege “securitate globală” , în Italia (41),  Polonia (64), Grecia (70), Serbia (93) și Bulgaria(112). Rusia(150) “a lucrat pentru a limita informațiile legate de arestarea opozantului Alexei Navalnîi”, în timp ce Africa rămâne “cel mai violent continent pentru jurnaliști”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
364 afisari

2 COMENTARII

  1. ” Scânteia ” , fără nici o exagerarea, era Zâna – Zorilor pe lângă ” presa ” teroristă practicată de sclaveții ăștia care își zic, abuziv, jurnaliști. Tocmai ăștia care stau, toată-ziua-bună-ziua, cu pLandemia-n gură (și cu căcatul aferent) și o tot justifică, sunt cei care îi ostracizează pe – nu-i așa? – ” negationistii ” care spun adevărul. Ăștia vorbesc de libertatea presei. Marș, mă!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger