DEZVALUIRI Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Dezvaluiri » Catalin Tache » Transporturile, sacrificate pe altarul UE!

Transporturile, sacrificate pe altarul UE!

Autor:

Pentru ca romanii nu sunt „tari in gura” ca polonezii sau ungurii, noua Putere de la Bucuresti pare sa fi gasit „ofranda” pentru mai-marii comisari ai Uniunii Europene. Care, dupa ce au cerut „privatizarea” in ritm fortat a companiilor energetice la care statul roman pastreaza inca controlul si care, in ultima vreme, au avut rezultate financiare deosebite, care au depasit deja orice imaginatie, par sa se fi multumit acum doar cu o importanta „halca” din Ministerul Transporturilor.

 

autostrada transilvania aiud Transporturile, sacrificate pe altarul UE!

Bugetul infrastructurii rutiere, cel mai dorit

Minister care, sa nu uitam, are totusi unul dintre cele mai generoase bugete, desi rezultatele concrete or fi ele sublime, dar lipsesc cu desavarsire. Astfel ca, in fond si la urma urmei, pierderea cea mai mare nu pare sa fie a contribuabilului roman, ci a „clanului Badalau”. Cel care, iata, desi isi „marcase teritoriul” de la Ministerul Transporturilor, va trebui peste nu multa vreme sa se multumeasca doar cu „maruntisul”, grosul bugetar urmand a fi manageriat strict la pretioasele indicatii ale managerilor pe care Bruxelles-ul vrea sa-i impuna la conducerea companiilor din subordinea ministrului Razvan Cuc.

Premiu de consolare

Aproape ca nu se stie cum, guvernantii au rezistat, cel putin momentan, asaltului pe care influentii comisari europeni l-au declansat pentru „globalizarea” companiilor energetice romanesti. In schimb, noua Putere s-a decis sa sacrifice Transporturile, un alt domeniu care a starnit „pofta” marilor jucatori internationali. Si uite cum, de-abia asezati la butoanele nenumaratelor companii mai mult sau mai putin profitabile din subordinea Ministerului Transporturilor, oamenii de casa ai unuia dintre ultimii „baroni” pesedisti, liderul giurgiuvean Niculae Badalau ar putea fi ridicati de la „masa bunatatilor”.

cuc Transporturile, sacrificate pe altarul UE!

Răzvan Cuc(foto) și Niculae Bădălău pierd teren

Desigur, nu de catre Sorin Grindeanu, ci de oamenii pe care Bruxelles-ul ii va trimite pentru a prelua conducerea manageriala. Caci, din cate se aude, aidoma ca si in alte domenii de activitate, si la Transporturi va fi declansata o ampla campanie de implementare a „conducerilor corporatiste” .badalau Transporturile, sacrificate pe altarul UE! Asa ca la societatile feroviare, cele aeriene si, mai ales, la cele raspunzatoare cu infrastructura rutiera se asteapta sa se treaca la recrutarea unor „mangeri profesionisti”, mult mai deschisi apoi la scaderea controlului statului roman. Si uite cum poate ajunge „Badalau&Compania” victima comisarilor europeni, tocmai cand combinatiile pareau sa-i mearga din plin…


1 Comentariu la Transporturile, sacrificate pe altarul UE!

 1. JAF SI JALE LA TRANSPORTURI ?

  Iosif Szentes si-a facut datoria catre operatorii privati si a tesut un nou mers al trenurilor, care a intrat in vigoare din decembrie 2016, prin care efectiv se devalizeaza compania CFR Calatori doar ca sa faca jocurile operatorilor privati.
  In noul mers al trenurilor tesut de Szentes , zeci de trenuri regio ale CFR Calatori (adica personale) destinate in special navetistilor, pensionarilor, elevilor si studentilor au fost transformate in trenuri interregio.
  In schimb, trenurile operatorilor privati au fost incluse in noul mers cu 5-10 sau 15 minute inaintea trenurilor operate de CFR Calatori ca sa-i fure calatorii de la compania de stat. Mai mult, prin transformarea trenurilor regio in interregio, pretul calatoriei s-a dublat sau chiar mai mult, dar durata de deplasare este aceeasi.
  Fostul ministru al Transporturilor,actualul puscarias, Relu Fenechiu, şi fostul manager privat al CFR Călători,actualul penal, Valentin Dorobanţu, au fost preocupaţi să umfle conturile „băieţilor deştepţi” de la calea ferată prin subvenţii foarte mari, în timp ce compensaţiile pentru CFR Călători erau tot mai modeste în raport cu numărul călătorilor. Astfel, prin H.G. nr. 78/2013, pentru aprobarea actelor adiţionale nr. 1 pe anul 2013 la contractele de servicii publice în transportul feroviar de călători pentru perioada 2012-2015, Fenechiu a pecetluit opera de punere pe butuci a CFR Călători regizată pe ultima sută de metri prin HG nr 74/2012.
  Dar fostul manager privat Valentin Dorobanţu, susţinut tacit de fost director al Direcţiei Feroviare din Ministerul Transporturilor, Claudiu Dumitrescu, dar si de adjunctul sau Marin Stancu, au acceptat ca pe mai multe rute rentabile operate de CFR Călători să fie introduse mai multe trenuri ale operatorilor privaţi.
  S-au introdus ilegal mai multe perechi de trenuri personale (regio), la anumite ore de vârf, în aşa fel încât să fure călătorii companiei de stat.
  Ulterior, inainte de a pleca de la Ministerul Transporturilor, Ioan Rus a emis si el un ordin prin care favorizeaza operatorii privati de tranport feroviar de calatori, in detrimentul companiei de stat.
  In urma cu ceva timp, directorul general al compania CFR Calatori, Iosif Szentes, a dispus incredintarea, fara licitatie , a sumei de 7.200.000 de lei, adica circa 1.600.000 de euro, catre societatea „Informatica Feroviara” pentru prestarea de servicii informatice.
  Potrivit informatiilor , incredintarea acestei sume mari de bani s-a facut si ca urmare a faptului ca Iosif Szentes este prieten bun cu Valentin Dorobantu, fostul controversat director al CFR Calatori, ajuns acum la operatorul privat Regiotrans Brasov, iar sotia lui Dorobantu este sefa la „Informatica Feroviara” . Trebuie precizat ca nu este prima data cand CFR Calatori da sume mari de bani, fara licitatie, catre „Informatica Feroviara” si aceata metoda a aplicat-o si fostii directori Valentin Dorobantu si Vasile Secara, iar acum Szentes continua practica predecesorilor sai.
  Insa, aceasta atribuire cu dedicatie nu se putea face fara acordul celor doua doamne care dirijeaza si aranjeaza de multi ani, in functie de interese, toate achizitiile si licitatiile de la CFR Calatori- Carmen Maria Popescu si Elena Miu.
  Nu trebuie omis faptul ca Dorobantu si Szentes au fost primii care, in 2012, au „tesut” mersul trenurilor in interesul operatorilor privati.
  Iosif Szentes este cunoscut in randul ceferistilor ca un sustinator infocat al operatorilor de transport feroviar de calatori privati.
  Dar pe unde “zace” raportul Ministrului Transporturilor, Ramona Manescu inaintat la organele competente ,referitor la activitatea “ireprosabila” a unora de la CFR Calatori in decursul anului 2013 din care rezultau clar probe pentru comiterea unor posibile fapte de coruptie?
  Ulterior, fostul ministru, Ioan Rus l-a impus ca manager general pe udemeristul Iosif Szentes.
  Acesta s-a remarcat in anii trecuti prin faptul ca impreuna cu fostul director general al CFR Calatori, Valentin Dorobantu zis “SMART”, in prezent dirijorul trenurilor private de la Regiotrans Brasov si ulterior cu Vasile Secara,in prezent inculpat , au tesut mersul trenurilor in interesul companiilor private de transport feroviar de calatori, punand astfel umarul la ruinarea companiei de stat.
  Cei care au condus si conduc CFR Călători în ultimii ani cum ar fi si Valentin Dorobanţu,Secara Vasile,Szentes Iosif, au fost si sunt preocupaţi să falimenteze compania de stat?
  Singura lor grijă a fost să umfle conturile „băieţilor deştepţi” de la calea ferată prin subvenţii foarte mari, în timp ce compensaţiile pentru CFR Călători erau tot mai modeste în raport cu numărul călătorilor.
  În acelaşi timp, în 2012 şi 2013, fostul director general Valentin Dorobanţu a depus eforturi susţinute ca mersul trenurilor să fie intocmit în funcţie de interesele băieţilor deştepţi de la calea ferată, cedând astfel o serie de trasee rentabile ale CFR Călători în favoarea operatorilor privaţi de transport feroviar de persoane,in asa fel incat Regionale ca Bucurestiul si Brasovul sa ajunga “in sapa de lemn”?
  Mai tarziu, echipa de conducere a CFR Călători, în frunte cu directorul Vasile Secară, a tesut un nou mers al trenurilor , prin care o serie de rute rentabile, care aduc foarte mulţi bani companiei CFR Călători, au fost cedate către operatorii privaţi.
  Directori de la stat continua sa fie garantaţi de privaţi.
  Preşedintele Comitetului director al CFR Călători, Vasile Secară, era “ajutat” în demersul de cedare a rutelor rentabile către operatorii privaţi de către unul dintre membrii Comitetului director- Iosif Szenteş, cel care împreună cu Valentin Dorobanţu au întocmit mersul trenurilor din decembrie 2012 si 2013, prin care operatorii privaţi de transport feroviar de călători au fost favorizaţi în detrimentul CFR Călători?
  Ori poate se verifica si cum un teren extrem de valoros de la Cluj al companiei CFR Calatori, a ajuns definitiv la un om de afaceri tot din Cluj prin girul nemijlocit al lui Secara Vasile?
  Tandemul Szentes-Litra a a inceput sa taie si sa spanzure la CFR Calatorii. Mai mult, Szentes l-a pus pe Litra sa ocupe de reorganizarea companiei, adica sa dea afara ori sa mute pe cine vor muschii celor doi. De fapt, in randul ceferistilor circula o gluma relevanta, si anume ca nu e bine sa dai mana cu Litra ca ramai fara ceas. Dar Szentes a dat mana cu Litra si au regizat un tun financiar de proportii care va devaliza visteria companiei. Astfel, cei doi au hotarat sa-i doteze pe conducatorii de tren, adica mai pe scurt, pe nasi, cu cate o tableta si o geanta noua. Toate bune si frumoase la prima vedere, numai o tableta achizitionata de tandemul Litra-Szentes costa, nici mai mult, nici mai putin, de 1.600 de euro, iar o geanta pentru nas, doar vreo 300 de euro.
  Astfel, daca luam in calcul faptul ca la CFR Calatori sunt vreo 3.000 de nasi, cuplul Szentes- Litra va scoate din caseria companiei de stat vreo 5.700. 000 de euro, din care 4.800.000 de euro pentru tablete si restul de 900.000 de euro pentru genti. Bani nu gluma, in conditiile in care CFR Calatori n-a avut bani de salarii .


    
Ziarul National
Recomandarile zilei 22-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!