AcasăDezvaluiriAncheteTiberiu Urdareanu, manipulatorul licitatiilor publice

Tiberiu Urdareanu, manipulatorul licitatiilor publice

Inevitabilul s-a intamplat si iata ca „intangibilul” Tiberiu Urdareanu, creatorul imperiului UTI si poate unul dintre cei mai influenti miliardari romani, a ajuns in „custodia” DNA. Desigur, motivul pentru care a cazut „pe tehnica” Urdareanu, alaturi de „lover”-ul primar al Iasiului, Gheorghe Nichita, este doar varful iceberg-ului afacerilor cu statul derulate de catre cel care, pana acum cateva zile, poza in „omul serviciilor”. Afaceri pe care acum oamenii Laurei Codruta Kovesi incearca sa le descalceasca, pentru a identifica si anihila „tentaculele” acestei „caracatite” UTI, holding abonat de atata amar de vreme la contractele cu statul.

Tiberiu Urdareanu le da tot mai mult de lucru procurorilor anticoruptie

Iar dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, o noua pista pe care ar putea sa o apuce anchetatorii se refera al unele suspiciuni privind „blatuirea” unor licitatii publice chiar pe SEAP! Adica Sistemul Electronic de Achizitii Publice, cel care, desi ar trebui sa garanteze corectitudinea totala a tuturor contractelor cu statul afisate pe  e-licitatie.ro, in ultima vreme a inceput sa dea tot mai multe rateuri. Si cum UTI se afla in spatele functionarii acestui sistem, ramane de vazut daca nenumaratele plangeri ale celor nemultumiti de „erorile” SEAP se datoreaza strict unor greseli umane sau tehnice. Sau, ceea ce ar arunca practic in aer toate contractele acordate de statul roman in ultimii ani, a fost posibila o anume manipulare a SEAP, chiar de catre programatorul sistemului. Ceea ce ar transforma cazul UTI in cel mai incendiar dosar instrumentat pana acum de catre DNA.

Singur pe lume

Anunturile contractelor publicate pe SEAP contin erori sau nu pot fi vizionate in timp real

Povestea SEAP a inceput in 2002, cand mult trambitatul Sistem Electronic de Achizitii Publice era dezvoltat si implementat de catre un consortiu format din UTI Systems, HP, Microsoft si Total Soft. Anii au trecut si, la sfarsitul lui  2011, UTI a primit din partea Ministerului Comunicatiilor, prin atribuire directa, fara anunt de participare, un nou contract din fonduri publice pentru extinderea Sistemului Electronic de Achizitii Publice. Iar motivul invocat pentru ca UTI sa fie din nou, ca de atatea alte ori, „singur pe lume” la atribuirea contractelor din bani publici a fost ca „lucrarile, produsele si serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate”. Si uite cum a reusit UTI sa preia, fara licitatie, „controlul” SEAP, programul care trebuia sa garanteze ca toate contractele din Romania se acorda prin licitatie publica! De altfel, este o metoda folosita in nenumarate alte cazuri de catre UTI, care dupa ce intra „pe felia” unui contract, tot primea apoi pe banda rulanta alte acte aditionale pentru furnizarea de servicii, sub nelipsitul pretext ca acestea pot fi furnizate „doar de catre un singur furnizor”.

In gura lupului

UTI, firma aflata „la butoanele” SEAP, a fost marele castigator al contractelor cu statul adjudecate, o buna parte dintre acestea, tocmai pe… SEAP! Astfel ca, in mod normal, se pot naste controverse, existand destui nemultumiti ca patronul Tiberiu Urdareanu ar fi putut astfel si sa centreze, si sa dea cu capul in atribuirea contractelor care il interesau. Mai ales ca la Ministerul Societatii Informationale s-au depus mii de sesizari prin care reprezentantii atator firme se plangeau de erorile Sistemului Electornic de Achizitii Publice. Mai mult chiar, nenumarate astfel de plangeri contineau acuze extrem de grave, conform carora unele anunturi pur si simplu nu apareau sau nu puteau fi vizionate de catre cei interesati care consultau SEAP, decat dupa perioada de inscriere! Insa, de fiecare data, cei nemultumiti erau instiintati ca totul s-ar datora unor „erori tehnice” si erau indrumati sa se adreseze programatorului. Adica tocmai catre UTI! Si, bineinteles ca ajunsi in„ gura lupului”  Urdareanu, niciunii dintre reprezentantii firmelor nemultumite nu a primit pana acum vreo confirmare a suspiciunilor, de fiecare data singurele vinovate fiind unele „inerente erori tehnice”. Cum insa multi dintre cei care au simtit ca este ceva putred la mijloc si ca, prin acest mod, se lasa o portita deschisa UTI pentru eventuala manipulare a licitatiilor publice au depus plangeri la DNA, continuarea anchetei procurorilor anticoruptie se anunta inca de pe acum una de-a dreptul exploziva.

author avatar
Catalin Tache
2.399 afisari

3 COMENTARII

  1. Ce fel de dreptate este aceasta? Acesti indivizi au devalizat tara de un sfert de veac incoace. E posibil sa le dai drumul, sa stea acasa, in vilele lor luxoase ?

  2. La CFR Calatori, cand se face licitatie pentru achizitiile publice cand atribuire directa si tot asa…
    Sediile celor trei companii feroviare-CFR Calatori, CFR Marfa si CFR SA, aflate in Palatul CFR de langa Gara de Nord au fost ieri vizitate de catre procurorii DNA insotiti de mascati.
    Potrivit informatiilor , descinderile au vizat unele contracte de achizitionare de energie si carburanti, dar si modul cum s-a incasat si utilizat taxa de utilizare a infrastructurii feroviare (TUI).
    Totodata, procurorii DNA au ridicat o serie de documente de la CFR Marfa privind un dosar aflat in lucru care vizeaza unele aranjamente regizate de oamenii din compania de stat si Ministerul Transporturilor cu firmele lui Gruia Stoica.
    DNA , sa controleze cel putin dosarele de achizitii “in totalitate legale” din perioada 2013-2014-2015 de la CFR Calatori?
    Oare s-a auzit de Secara Vasile(inculpat), Dorobantu Valentin(dirijorul trenurilor pe la REGIOTRANS Bv.), Carmen Maria Popescu(“regina achizitiilor” de la CFR Calatori), Miu Ileana(director economic),Liliana Constantinescu(sef oficiu juridic),Claudiu Dumitrescu(fost membru CA,inculpat), Alexandrina Gatej(fosta presedinte CA),Dana Galben Rachila(membru CA pe viata?),Gavris Teodor(inculpat), Nita Robert, Timis Bogdan, Protopopu Gabriel Telu(inculpat),Berindean Nicolae(inculpat),Szentes Iosif(manager privat CFR Calatori) ,Mantoiu Cornel ,Zaharia Adrian, etc?
    Dar pe unde “zace” raportul Ministrului Transporturilor, Ramona Manescu inaintat la organele competente ,referitor la activitatea “ireprosabila” a unora de mai sus in decursul anului 2013 din care rezultau clar probe pentru comiterea unor posibile fapte de coruptie?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger