DEZVALUIRI Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Dezvaluiri » Catalin Tache » Tara arde, flota IGAV la pamant!

Tara arde, flota IGAV la pamant!

Autor:

Trec zilele si nicio sansa ca incendiul care a afectat deja peste 10 hectare de vegetatie din Parcul National Domogled – Valea Cernei din Mehedinti sa fie stins! Si asta cu toate ca anuntul oficial privind „lichidarea” incendiului a apucat sa fie facut, dar alte noi focare au aparut peste noapte.

 

padure Tara arde, flota IGAV la pamant!

Pompierii intervin in Domoglod de la sol

Ce-i drept, eforturile pompierilor din patru judete sunt sustinute si cu „elicopterele MAI”, dupa cum suna anunturile oficiale, dar situatia de pe teren este cu mult mai jalnica decat se prezinta din birourile din Bucuresti. Si chiar daca elicopterele MAI, atatea cate au mai ramas in functionare din flota IGAV nu fac fata situatiei, s-a renuntat si la ideea de a chema in sprijin elicoptere din dotarea Ministerului Apararii Nationale. Din motive pur tehnice, intrucat aparatele MApN nu se potrivesc misiunilor cu sisteme de aruncare de apa, avand putere de ridicare mai mica decat elicopterele Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului de Interne. incendiu Tara arde, flota IGAV la pamant!Si uite cum Parcul National de la Domogled arde de aproape o saptamana, in timp ce „tehnica” trimisa la fata locului este reprezentata de doar doua elicoptere care fac mai mult zboruri de recunoastere, un Mi- 17 cu probleme tehnice la motor si un Mi – 8 care este total contraindicat unor misiuni intr-o astfel de zona cu puternici curenti de aer, cum este in Herculane !

Tinute la sol !

Zona Parcului National Domogled, puternic afectata de incendiul generalizat care o „bantuie” de cateva zile bune este dificila din punct de vedere al interventiei autoritatilor nu doar din cauza peisajului stancos, cat mai ales a  curentilor de aer extrem de puternici. Astfel ca, pentru a se recurge la zboruri specializate cu sisteme de aruncare a apei, cele mai eficiente in aceste cazuri, este nevoie de elicoptere puternice, cu o putere de ridicare pe masura, asa cum sunt aparatele Mi – 17 din dotarea IGAV. Numai ca acestea sunt tinute si acum la sol, dupa ce Aviatia Internelor a fost pur si simplu pusa pe butuci de „cartelul comandorilor” condus de cuplul Reliu – Machidon.

elicopter Tara arde, flota IGAV la pamant!

Elicopeterele Mi – 17, puse pe butuci

Si cu toate ca seria de dezvaluiri din „National” a dus la cea mai complexa ancheta a MAI din  ultimii ani si implicit la o plangere penala si stabilirea unui prejudiciu urias, banii nu au fost recuperati nici acum, ca barem astfel s-ar mai fi putut cumpara ceva piese. Drept urmare, la Domoglod se intervine doar cu un Mi-8 total insuficient ca si caracteristice tehnice si cu un Mi – 17 care are insa si acesta probleme tehnice la motor ! Desigur, cea mai la indemana solutie ar fi fost aducerea celuilalt Mi – 17 de la Cluj, dar si acesta a fost pus pe butuci si nu poate zbura ! Asa ca nu ne ramane decat sa ne rugam sa fim feriti de vreo catastrofa naturala, ca pe suportul aerian al Ministerului de Interne este clar ca inca nu ne putem baza nici acum…


1 Comentariu la Tara arde, flota IGAV la pamant!

  1. Raspopitu

    Decat rachete mai bine avioane specializate in stingerea incendiilor.Dela yanchei ovcouse….


    
Ziarul National
Recomandarile zilei 22-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!