AcasăDezvaluiriAncheteSRI „geme” de conturi false!

SRI „geme” de conturi false!

Statul a pierdut „razboiul netului”

Iata ca dezvaluirile „National” sunt pe cale de a se adeveri, si, din galceava fratricida dintre actualii adjuncti George Viorel Voinescu, cel propaspat intrat in gratiile Palatului Cotroceni  si Adrian Ciocirlan, considerat „tanara speranta” a sistemului, castig de cauza pentru preluarea conducerii operative a Serviciului Roman de Informatii ar putea avea un al treilea. Pentru ca, din cate se pare, sunt sanse tot mai mari ca locul lui Florian Coldea sa fie luat de generalul Dan Valentin Capsuna, considerat in sistem drept unul dintre mai implicati sefi de diviziuni.

Statul a pierdut „razboiul netului”

Insa, indiferent de cine va prelua fraiele SRI-ului, una dintre prioritatile sale va fi un nou „camp tactic” si anume incercarea de a stopa un fenomen care deja a cam ingenuncheat institutiile statului roman, cu tot cu serviciile sale secrete. Si chiar daca acum structura specializata „geme” de atatea eforturi depuse pentru a face fata atacurilor cibernetice fara precedent la adresa tarii noastre, lucrurile deja au cam scapat de sub control. Si cand de la conducerea SRI-ului, pana la noul ministrul al Comunicatiilor si Societatii Informationale, toti factorii de decizie recunosc tot mai des, si inca in mod public, ca suntem extrem de vulnerabili pe acest segment, exista si o explicatie. Pentru ca exista deja poli de influenta care fac legea pe „piata internetului”, miza acestora fiind atat una strict comerciala, cat si de impunerea unor puncte de vedere, prin promovarea unor veritabile demonstratii de forta in fata unor institutii ale statului roman. Si daca se fac tranzactii cu milioane de „vizitatori unici” si platformele puternic sustinute de afara „balanseaza” intre site-urile controlate din umbra aceasta masa de „likeri”, iata ca se pare ca stia si Sebastian Ghita ce stia, atunci cand dezvaluia ca sunt cateva milioane de conturi de facebook pe cat de active, pe atat de false, cu identitati false si controlate strict de anumite forte mai mult sau mai putin oculte…

Cumparatori de vizitatori

Sunt site-uri care, sub privirile pasive ale autoritatilor, s-au specializat in cumpararea de „vizitatori unici”. Iar o prima explicatie poate fi una strict comerciala.

Mobilizarea pe retelele de socializare a adus un numar record de manifestanti

Pentru ca, daca vrei sa salti peste noapte in clasamentele privind traficul pe internet un anume site, blog sau sa promovezi o afacere, atunci nu este musai nevoie sa muncesti pana-ti tragi audienta dorita. Ci, pur si simplu, iti cumperi vizitatorii doriti, nicio institutie a statului neintervenind pana acum sa controleze aceste tranzactii suspecte. Iar cu vizitatorii astfel obtinuti, este mult mai usor de obtinut finantarea dorita de la cei care habar nu au cum ai ajuns sa dispui de o asemenea audienta, luand de bune cifrele prezentate de „contoarele” autorizate.

Presiune uriasa

Sebastian Ghita a dat din casa

De asemenea, increngaturile de site-uri „surori”, desi sunt catalogate in cele mai diverse domenii de activitate sunt atat de complexe, incat acestea isi permit sa-si „imprumute” sute de mii de „vizitatori”, atunci cand este nevoie sa sustina o „cauza” comuna. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca o asemenea „mobilitate” pica manusa pentru cei care, de exemplu, ar avea nevoie de sustinerea unei petitii online, care apoi poate fi folosita drept un mijloc de presiune extrem de pragmatic fie impotriva unei anumite institutii, fie a unei persoane. De altfel, aceasta este, in mare, si „puterea” afisata de multe dintre site-urile societatii civile care „bat cu pumnul in masa” aratand ca au „vizitatori” si sustinatori „cat frunza” pentru proiectele lor. Iata insa ca, desi alte tari au inceput sa verifice atent existenta „pe bune” a celor care semneaza petitii online sau chiar „explozia” de vizitatori si intr-o singura noapte, atunci cand este nevoie, in Romania nicio autoritate nu si-a permis sa se aplece asupra acestui fenomen. Care este recunoscut ca este folosit atat in scopuri comerciale cat si, din pacate tot mai mult in ultima vreme, in presiunile exercitate in mediul politic sau chiar  in confruntarile fratricide dintre gruparile de influenta din jurul structurilor rivale.

Linsaj la comanda

Chiar inainte sa inceapa razboiul cu sistemul care, culmea, il facuse cel mai important furnizor pe piata IT „inghitita” de stat, Sebastian Ghita a aruncat o „sageata” pe care prea putini au bagat-o in seama. Si anume, acesta a avertizat ca in Romania ar exista cateva milioane de conturi de facebook peste numarul real al utilizatorilor. Adica unele false, „la sanchi”, care pot fi folosite oricand, oricum si in orice scop. Ceea ce inseamna ca, la o simpla comanda, zeci de mii de utilizatori care apar cu nume, poze si profesii din diverse zone ale tarii sau diaspora se pot napusti intr-un linsaj mediatic care pare cat se poate de credibil. Ca doar cine verifica daca acei utilizatori protestatari exista sau nu cu adevarat? Iar SRI-ul stie foarte bine aceasta vulnerabilitate… insa, din varii motive, se pare ca s-a multumit doar sa „indexeze”, la randul sau, o „numaratoare paralela”. Insa efectele unei asemenea campanii purtate pe net pot fi pur si simplu devastatoare, pentru ca daca milioane de utilizatori iti zic ca esti beat, chiar ca-ti vine sa te culci sau sa pleci de la guvernare…

author avatar
Catalin Tache
3.764 afisari

2 COMENTARII

  1. Corecta aprecierea autorului se pune problema cine opreste acest conturi false daca SRI care are sarcini in acest domeniu tace. Eu cred si sper ca acea comise din parlamentu de supraveghere a SRI sa faca ceva concret. Daca nu vom ajunge o tara manipulata cind se vrea si de cine se vrea pt. interese oculte. ASTEPTAM ca acea comisie cit si conducerea SRI sa-si schimbe metodele pt. interesul romanilor

  2. Deja o parte din comentariile din ultima luna pareau aranjate. Ar fi posibil sa se „aranjeze” si alegerile (votul) expatilor? Si compar si cu o situatie clasica: daca ma mut din Constanta la Bucuresti, nu mai pot sa votez autoritatile locale din Constanta ci din Bucuresti, sau deloc. „Primavara araba” care a distrus cele mai avansate tari arabe a pornit de pe Internet, iar tineretul entuziasmat si-a anihilat propria tara, convins ca o face pentru progres si democratie. Devine Internetul un pericol ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger