AcasăDezvaluiriAncheteServiciile se leapada de UE pentru SUA!

Serviciile se leapada de UE pentru SUA!

Iata ca, la doar cateva zile dupa ce constatam ca poate Dragnea ar fi trebuit sa fie ceva mai atent la ipoteza conform careia propulsarea lui Sorin Grindeanu la Palatul Victoria ar fi fost o miscare de maestru a generalului Florian Coldea, valul incepe sa se ridice si in „Monitorul Oficial” de pe aceasta poveste. Astfel ca, dupa ce ofiterul de informatii Marius Nica a devenit „Cancelarul” de facto al premierului, acesta din urma a parafat si „detasarea”, fie trecand si prin etapa obligatorie a trecerii in rezerva, a generalului Gabriel Statescu, fosta mana dreapta a lui Florian Coldea la SRI drept consilier al premierului. Unul in jurul caruia serviciile  incheaga deja un nou proiect politic pe termen lung.

Ministrul Gabriel Leş sfătuit de Informaţiile Militare

Iar sprijinul logistic al noilor sfetnici ai lui Grindeanu nu a ezitat sa se vada, premierul recurgand deja la cateva mutari succesive care le-a luat fata rivalilor. Astfel ca, dupa ce a dat „delete” contractului corvetelor oferit pe tava, cu capul plecat, de catre Dacian Ciolos pentru industria de armament europeana, in frunte cu „prietenii” nostri olandezi, noul Guvern a pivotat spectaculos. Si concomitent cu anularea procedurilor privind achizitionarea cu sute de milioane de euro de la buget a patru corvete militare, ministrul Apararii, Gabriel Les a si declansat negocieri cu partenerii strategici americani pentru cumparare a inca 20 de avioane F16. Semnal clar ca serviciile s-au lepadat de UE pentru SUA si odata cu ele, bineinteles, si noua Putere de la Palatul Victoria.

Ciolos masochistul

Mai ales dupa ce ii devenise clar ca nu va mai pupa un nou mandat la Palatul Victoria, Dacian Ciolos s-a dat peste cap grabind incheierea unui memorandum pentru achizitionarea a patru corvete multifunctionale, „construite la Galati”, cum a fost prostit poporul prin comunicatele fostului Guvern.

Dacă Dacian<br >Cioloş a vrut să<br >ia corvete de la<br >olandezi

Insa cum Santierul naval de la Galati apartine colosului olandez Damen, „tainul” era directionat de fapt catre proprietarii acestuia. Iar la data de 29 noiembrie 2016, cu nici doua saptamani inainte de alegerile pe care stia ca le va pierde oricum, Dacian Ciolos a fortat semnarea Hotararii de Guvern nr. 906, prin care o buna parte din bugetul Ministerului Apararii erau indreptata catre olandezi. Aceiasi olandezi care, sa nu uitam, au adus imense prejudicii Romaniei prin presiunile si amenintarile fatise facute pentru ca tara noastra sa nu intre in Spatiul Schengen, singurul motiv – si ala neoficial!- fiind ca astfel Portul Rotterdam ar fi fost serios concurat de „poarta maritima” de la Constanta. Desigur, este greu de inteles masochismul national dovedit de Ciolos, care a incredintat cel mai mare contract de la buget tocmai celor mai inversunati critici ai Romaniei. Sau, poate „mangaierile pe cap” de la Bruxelles aveau sa consoleze durerea acestei „plecaciuni” penibile facuta olandezilor.

Interes strategic

Numai ca Grindeanu a purces acum la „matrasirea” buclucasei HG 906 din 29 noiembrie 2016, devoaland ca „deocamdata abrogam si nu discutam de contracte, negocieri si asa mai departe. Toate lucrurile legate de aparare trebuie sa faca parte si fac parte din ceea ce inseamna strategia Romaniei in acest domeniu.

Sorin<br >Grindeanu<br >cumpără<br >avioane de la<br >americani

Sunt lucururi care se pun in concordanta cu partenerii nostri din NATO. Nu e un domeniu foarte simplu, e unul special, iar toate lucrurile trebuie facute in acest mod”. Desigur, a redirectiona buna parte din cei doi la suta din PIB alocati Armatei tocmai olandezilor care ne dadeau in cap diplomatic vorbind numai interes strategic nu putea fi. Iata insa ca anularea contractului corvetelor face parte dintr-un plan bine pus la punct si care poate dovedi ca serviciile i-au convins pe noii guvernanti sa „cotizeze” barem la un nivel inalt, daca tot o fac, ca peste tot in lume. Pentru ca, daca oricum cutuma cere ca tarile mai mici sa cumpere armament de la cele mai puternice, barem sa te pui bine cu „jupanul mondial”. Si deloc intamplator, in timp ce Guvernul Grindeanu le taia macaroana financiara olandezilor de la Damen si partenerilor lor europeni, ministrul Apararii Nationale autorizeaza demararea procedurilor pentru achizitionarea a altor 20 de avioane F16 de la americani. Ceea ce, dupa cum sustin surse din cadrul informatiilor militare, ar avea un dublu avantaj. Pentru ca, din punct de vedere militar, completarea actualei flote aeriene de 16 aparate F16 cu inca 20 de avioane este mult pragmatica decat patru corvete cu care sa faca selfie turistii de la Vama Veche. Si, in acelasi timp, americanii sunt oricum mult mai importanti pentru apararea strategica a securitatii nationale, astfel ca si din acest punct de vedere ar fi o mutare mai buna decat afacerea corvetelor.

Economicul bate politicul

Insa reorientarea Guvernului Grindeanu nu are doar o miza militara, dar si una economica destul de insemnata. Oricum, trecerea de la corvetele olandeze la avioanele americane nu poate decat sa trezeasca si mai mult interesul influentelor grupari de lobby de peste Ocean, care, la randul lor, par sa „reevalueze” din mers noua Putere de la Bucuresti. Astfel ca, pragmatici cum ii stim, americanii pregatesc noi si tot mai insemnate delegatii de oameni de afaceri care urmeaza sa fie primite in cel mai scurt timp de catre premierul Sorin Grindeanu. Ceea ce, desigur, poate influenta nu doar clasa politica romaneasca, dar si „frontul Justitiei”. Pentru ca, satisfacuti financiar, americanii, mai ales dupa instalarea la „Casa Alba” a omului de afaceri Donald Trump, s-ar putea sa-i lase din brate pe cei pe care, pana acum, tot ei ii impingeau de la spate sa faca „curatenie pe portavion”…

author avatar
Catalin Tache
3.362 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger